Κομοτηνή: «Πονοκέφαλος»ο τρόπος λειτουργίας των ΒΙΠΕ

17:39 13/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Φθηνή γη, έτοιμες υποδοχές νερού και ρεύματος ήταν τα πρώτα πλεονεκτήματα των Βιομηχανικών Περιοχών στην αρχή της ίδρυσής τους. Από τότε, την δεκαετία του 50-60 και μετά, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Πολλά πράγματα άλλαξαν στους χώρους αυτούς και πολλά περισσότερα ακόμη χρειάζονται αλλαγές.

Τα χρόνια πέρασαν, ωστόσο, κάποια ζητήματα της διαχείρισης των Αναπτυξιακών Πάρκων εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να πονοκεφαλιάζουν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Σήμερα, περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις βρίσκονται στα οργανωμένα Πάρκα και κάποιες άλλες σε άτυπες συγκεντρώσεις

τις οποίες η πολιτεία θέλει να μετατρέψει σε οργανωμένες περιοχές, όπως τα Οινόφυτα ή το Καλοχώρι. Πράγμα το οποίο, αν συμβεί, πολύ μεγάλο ποσοστό της Ελληνικής Βιομηχανίας θα είναι σε οργανωμένους χώρους.
Σύμφωνα με τον κ.Πέτρο Μαντά, πρόεδρο της ΠΑΣΕΒΙΠΕ (φορέας που δημιούργησαν επιχειρήσεις που βρίσκονται σε ΒΙΠΕ με έδρα την Πάτρα, στον οποίο συμμετέχουν σύνδεσμοι και επιχειρήσεις από όλες τις ΒΙΠΕ της χώρας) οι επιχειρήσεις που ήδη βρίσκονται σε τέτοιους χώρους διαμαρτύρονται για την πολύ ακριβή γη, το υπερβολικό κόστος κοινοχρήστων που χρεώνει η ΕΤΒΑ και τις υποδομές που έχουν απαξιωθεί. Παράλληλα, νομοθετικά, φορολογικά, ασφαλιστικά δεν υπάρχουν κάποιες διευκολύνσεις σε σχέση με τις επιχειρήσεις που είναι εκτός αυτών των οργανωμένων περιοχών.

«Ξέρουμε τα προβλήματα. Λειτουργούμε οργανωτικά και συλλογικά ώστε η φωνή μας να ακούγεται εκεί που πρέπει να ακουστεί για να μην παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.» δηλώνει ο κος Μαντάς σημειώνοντας πως το σημαντικότερο είναι η αλλαγή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. «Η ΕΤΒΑ δεν επιτρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός στην παροχή υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες που εισπράττουμε σήμερα είναι ακριβές και χαμηλής ποιότητας , διότι δεν υπάρχει το στοιχείο του ανταγωνισμού. Είμαστε δεμένοι, παρά το γεγονός ότι είμαστε ιδιοκτήτες. Θέλουμε αλλαγή του Νόμου πλαισίου ώστε να έχουμε το δικαίωμα της εισαγωγής του ανταγωνισμού στις υπηρεσίες για να βελτιωθούν. Οι υποδομές σε πάρα πολλές περιοχές είναι πρόβλημα. Εξεπλάγην που στη Θράκη, πολλές περιοχές δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς.» δηλώνει ο κος Μαντάς και σημειώνει ότι «οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων χρεώνονται δημοτικά τέλη και τέλη από την ΕΤΒΑ για τον φωτισμό και την καθαριότητα, για υπηρεσίες που τελικά δεν απολαμβάνουν. Ας τις πληρώνουμε μια φορά. Υπάρχουν ΒΙΠΕ που αναγκάζονται να τις πληρώσουν τρεις φορές.»

Τέλος, επισημαίνει πως θα πρέπει να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. «Θα πρέπει να σχεδιάσουμε δράσεις τέτοιες οι οποίες θα επαναφέρουν οικονομική δραστηριότητα σ’ αυτές τις περιοχές» τονίζει. Μην παραλείποντας να επισημάνει ένα πρόβλημα που θέτουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ότι δηλαδή η Τουρκία ασκεί περιοριστική πολιτική μέσω της γραφειοκρατίας στην εξαγωγή προϊόντων της Θράκης προς τα εκεί.
Φώτο: Πέτρος Μαντάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα