Κομοτηνή: 29-10-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:22 29/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Επέτειοι
Παρέλαση στην Κομοτηνή με την παρουσία Γιώργου Φλωρεντή
Με την επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητρόπολίτης Μαρώνειας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, την κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργου Φλωρεντή, και την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, των ενόπλων δυνάμεων και των συλλόγων της Ροδόπης ολοκληρώθηκαν

χθες οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου.

Ο κ. Φλωρεντής μετά την παρέλαση σημείωσε πως, «όπως το 1940 ο Ελληνικός λαός είπε το ΟΧΙ και έκανε την Εθνική αντίσταση, έτσι και σήμερα εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε όχι στην Ακροδεξιά, το Φασισμό σε όλο τον κόσμο». Ξεχωριστή ημέρα με ιδιαίτερους συμβολισμούς και μηνύματα χαρακτήρισε την 28η Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, τονίζοντας πως όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μπορούν να καταφέρουν πολλά και να πάνε μπροστά την πατρίδα και τον τόπο.

Ο Στάθης Γιαννακίδης στην παρέλαση της Ξάνθης
Με την παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη πραγματοποιήθηκαν οι επίσημοι εορτασμοί για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη. Τη σημασία της ημέρας διαχρονικά για τον ελληνισμό αλλά ιδιαίτερα σήμερα επεσήμαναν όλοι στις δηλώσεις τους. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης από την πλευρά του τόνισε μεταξύ άλλων:“ η μάχη απέναντι στο φασισμό και τις δυνάμεις που θέλουν να μας οδηγήσουν στο παρελθόν πρέπει να είναι διαρκής και καθημερινή. Όλοι οι προοδευτικοί πολίτες αυτού του τόπου οφείλουν να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να απομονωθούν ακραίες φωνές που σπέρνουν το διχασμό, φωνές που ευλογούν τους εχθρούς, που πολέμησε η ελληνική κοινωνία, όπως υπενθυμίζει η σημερινή επέτειος.» Και ο κος Γιαννακίδης κατέληξε: « Θεωρώ ότι ιδιαίτερα στην πολυπολιτισμική Θράκη και την Ξάνθη, είναι αναγκαίο όσο ποτέ, ενωμένος ο λαός να προχωρήσει προκειμένου να ξεπεράσουμε οριστικά και αμετάκλητα την οικονομική κρίση και όλες τις προκλήσεις. Τα προβλήματα είναι κοινά και οι λύσεις κοινές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε ποιους αγώνες θυσιάστηκαν οι Έλληνες ήρωες, ιδιαίτερα τη σημερινή μέρα, που αποτελεί σαφές μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού.»

Περιφέρεια
Υποβολή αιτήσεων για τις λαϊκές αγορές
Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες πωλητές Λαϊκών Αγορών των οποίων η άδεια έχει εκδοθεί σε οποιοδήποτε δήμο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δραστηριοποιούνται λιγότερο από πέντε ημέρες την εβδομάδα, για τις Λαϊκές Αγορές ευθύνης του Δήμου Αρριανών ήτοι : Αράτου, Αρριανών και Φιλύρας, σύμφωνα με την προκήρυξη, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και στους Δήμους της ΠΕ Ροδόπης. Θα ακολουθήσουν προκηρύξεις και για τις Λαϊκές Αγορές ευθύνης των υπολοίπων Δήμων Της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης. Υπενθυμίζεται ότι οι Παραγωγοί Λαϊκών Αγορών, μπορούν να τοποθετηθούν στις Λαϊκές Αγορές της προτίμησης τους προσωρινά, ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών, οποτεδήποτε μετά από αίτησή τους.

Πρωτογενής Τομέας
12.000 αιτήσεις χορήγησης άδειας χρήσης νερού σε αναμονή
12.000 εκκρεμούσες αιτήσεις προς διεκπεραίωση υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης για τη χρήση του αγροτικού τιμολογίου στις περιπτώσεις άρδευσης . Η Διεύθυνση Υδάτων με το υπάρχον δυναμικό μπορεί να ελέγχει 2.000 αιτήσεις το χρόνο περίπου. Χρειάζεται δηλαδή μια πενταετία τουλάχιστον για να ελεγχθούν μόνο οι αιτήσεις που έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί.

Ασπίδα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου σηκώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας
Η πανώλη των χοίρων και η πανώλη των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκαν σε Βουλγαρία και Τουρκία αντίστοιχα έχουν σημάνει συναγερμό στην Περιφέρεια Αν.Μ.Θράκης. Σε μια ζώνη ακτίνας 50.000 khm από τα βόρεια σύνορα με την Βουλγαρία γίνονται επιτηρήσεις και έλεγχοι με στόχο να αποτραπεί η είσοδός τους. Στην Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης υλοποιείται επίσης ένα πρόγραμμα για την επιτήρηση τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων με χρηματοδότηση της ΕΕ και τη συνδρομή έξι εποχικών κτηνιάτρων, οι οποίοι κάνουν προληπτικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τέσσερα εξωτικά νοσήματα: αφθώδη πυρετό, ευλογιά, πανώλη των μυρικαστικών και την οζώδη δερματίτιδα. Όλα αυτά για να μειωθεί ο κίνδυνος και να μην προσβληθεί εκ νέου το ζωικό κεφάλαιο.

Δύσκολη η χρονιά για τους αγρότες
Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν φέτος τους αγρότες της Θράκης με αποτέλεσμα την ώρα τις συγκομιδής οι αποδόσεις να μην είναι οι προσδοκώμενες. Στο Νομό Ροδόπης η ζημιωθείσα έκταση υπολογίζεται στα 40.000 στρέμματα βαμβάκι. Ρόδινη δεν ήταν η χρονιά και για τους καπνοκαλλιεργητές της περιοχής με την ιδιαίτερη ποικιλία τα καπνά Ανατολικού τύπου «Μπασμά». Ούτε όμως και για τα χειμερινά σιτηρά, όπου ήταν η σημαντική μείωση της παραγωγής, περίπου 40% της αναμενόμενης και η ποιοτική υποβάθμιση των κόκκων των σιτηρών.

Η γυναίκα της υπαίθρου στηρίζει την ελληνική οικογένεια
Οι μισές (50%) από τις αγρότισσες που διαθέτουν προσωπική αγροτική ιδιοκτησία τη διαχειρίζονται οι ίδιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, το 80% των νέων αγροτισσών ασχολούνται με τη φυτική παραγωγή, το 17% με την κτηνοτροφία και το 3% με τη μελισσοκομία. Η γυναίκα της υπαίθρου στηρίζει την ελληνική οικογένεια, αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες που συνεπάγεται η αγροτική παραγωγή, καλούμενη παράλληλα να ανταποκριθεί εξίσου καλά σε όλους τους ρόλους της.

Εθελοντισμός
Αιμοδοσία
Η Θράκη προσφέρει το 1/3 του εθελοντικού αίματος πανελλήνια. Είναι οι πιο παλιοί σύλλογοι, οι σύλλογοι της Θράκης, δίνοντας το περισσότερο αίμα συστηματικά, κάθε χρόνο. Χριστιανοί, μουσουλμάνοι, νέοι, αλλά και λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία προσφέρουν εθελοντικά το αίμα τους δίνοντας ζωή. «Η χώρα μας έχει 650.000 με 700.000 μονάδες ανάγκη αίμα το χρόνο. Η on line σύνδεση όλων των νοσοκομείων μεταξύ τους θα έδινε τη δυνατότητα να γίνεται καλύτερη διαχείριση αίματος.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο πρόεδρος του Σωματείου Εθελοντών Αιμοδοτών Ροδόπης κ. Κωστής Δημητρακόπουλος.

Υγεία
Εκδήλωση της 1ης Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής
Ενημερωτική δράση διοργανώνει η 1η Τ.ΟΜ.Υ. Κομοτηνής μετά από αίτημα προς τον Ιατρικό Σύλλογο Ν.Ροδόπης, σε συνεργασία με τον ρευματολόγο ιατρό κ. Μαυρομμάτη, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τα μεταβολικά νοσήματα των οστών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου στις 9 π.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ν. Ροδόπης.

Μητρόπολη
Πρόγραμμα του Μητροπολίτη
Την Τετάρτη,31 Οκτωβρίου στις πέντε το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα Χοροστατήσει κατά την ακολουθία του εσπερινού στο Παρεκκλήσιο του Οσίου Δαβίδ Προσκυνητών. Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Κομοτηνής.

Στο Φροντιστήριο της αλληλεγγύης και της αγάπης
Για ενδέκατη χρονιά και με περισσότερους από 150 μαθητές λειτουργεί και φέτος το κοινωνικό φροντιστήριο της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Μαθητές και μαθήτριες από την 5η Τάξη του Δημοτικού Σχολείου μέχρι και την 3η Λυκείου παρακολουθούν εντελώς δωρεάν από νέους σε ηλικία, αδιόριστους, αλλά και συνταξιούχους έμπειρους καθηγητές, τις παραδόσεις. Δεκάδες μαθητές κι εκπαιδευτικοί. Ανταμώνουν κάθε απόγευμα σε ένα χώρο με κοινό στόχο την κατάκτηση της γνώσης, το μοίρασμα, την αλληλεγγύη

Πολιτισμός
Μουσικά όργανα με ανακυκλώσιμα υλικά
Ένας εικαστικός καλλιτέχνης που δημιουργεί μουσικά όργανα και συσκευασίες δώρων με οικολογικά αντικείμενα. Ο Κομοτηναίος Χρήστος Τσόνιας ανακυκλώνει χαρτιά, υφάσματα, εφημερίδες, χαρτόνια, πλαστικά , δέρματα και μ’ αυτά φτιάχνει μουσικά όργανα τα οποία έχουν την ιδιαιτερότητα να παίζουν παρά το γεγονός ότι είναι από χαρτί και ύφασμα. Τον τελευταίο καιρό ασχολείται με κατασκευές που γίνονται για την υποδοχή και την φύλαξη μπουκαλιών κρασιού ή λαδιού, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, παγκοσμίως πρωτότυπα, από τον πυρήνα ελιάς, τα υλικά που περισσεύουν από τα ελαιουργία και τα στέμφυλα, που βγάζουν τα κρασιά.

6ο Φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων
Φεστιβάλ παιδικών παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο δημοτικό αμφιθέατρο της Ξάνθης για έκτη συνεχόμενη χρονιά . Τετρακόσιοι και πλέον μικροί χορευτές μαζί με τους συνοδούς τους, θα κατακλύσουν το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης με ζωντάνια και χρώμα.

Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθη 20χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στην Εγνατία Οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, 20χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συνελήφθησαν 2 αλλοδαποί κατηγορούμενοι για παράνομη κατακράτηση μη νόμιμων μεταναστών
Συνελήφθησαν δύο (2) αλλοδαποί, ηλικίας 41 και 36 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη κατακράτηση μη νόμιμων μεταναστών και για διευκόλυνση μεταφοράς τους στην ενδοχώρα. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, χθες το μεσημέρι, στο ΚΤΕΛ Ξάνθης, οι αστυνομικοί εντόπισαν αρχικά τρεις αλλοδαπούς, που δεν διέθεταν τα απαραίτητα έγγραφα για τη νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης διακριβώθηκε η εμπλοκή των δύο δραστών, στην παράνομη κατακράτηση των αλλοδαπών και την διευκόλυνση μεταφοράς τους στη ενδοχώρα. Συγκεκριμένα, από την έρευνα προέκυψε ότι, οι τρεις μη νόμιμοι μετανάστες μετά την παράνομη είσοδο τους στην Ελλάδα, οδηγήθηκαν σε οίκημα σε αγροτική περιοχή της Ξάνθης, όπου οι δύο δράστες τους κρατούσαν παράνομα, μέχρις ότου οι συγγενείς τους καταβάλουν χρήματα. Ακολούθως, μόλις καταβλήθηκαν τα χρήματα που απαιτούσαν, οι δύο δράστες καθοδήγησαν τους τρεις αλλοδαπούς στα ΚΤΕΛ, όπου θα τους προμήθευαν με εισιτήρια με προορισμό την Αθήνα, διευκολύνοντας με αυτόν τον τρόπο την μεταφορά τους στην ενδοχώρα. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ξάνθης.

Προσαγωγές στην αστυνομία
Τρεις προσαγωγές έκανε χθες η αστυνομία κατά τη διάρκεια της παρέλασης, καθώς διένειμαν φυλλάδια μακεδονικών ενώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Οι προσαγωγές στο αστυνομικό τμήμα διήρκησαν λιγότερο από μία ώρα και αμέσως μετά αφέθηκαν ελεύθεροι.

Καιρός
Νεφώσεις με τοπικές βροχές στα δυτικά και στα βορειότερα σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, on line, ξανθη, κος, ήτοι, ΕΡΤ, δραση, αθηνα, συλληψεις, κτελ, ελλαδα, εισιτήρια, ert, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, καιρος, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, ήτοι, οικονομικη κριση, παρελαση, αδεια, αιτηση, αστυνομια, αυτοκινητο, βουλγαρια, γυναικα, δωρεαν, εθνικη, θεμα, θρακη, καθημερινη, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, υφασματα, ωρα, αγροτικη, αγωνες, αιμα, αιτησεις, βαμβακι, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινεται, γινονται, διευθυνση, δυνατοτητα, δηλωσεις, δυναμικο, ευλογια, εγνατια, εγγραφα, αιθουσα, ειπε, εισιτήρια, εβδομαδα, εξι, ερευνα, ετων, ζωη, ζωνη, ηλικια, ηρωες, υφυπουργος, υφασμα, κατασκευες, κεφαλαιο, κος, κρασια, μελισσοκομια, μηνυματα, μειωση, μουσικα οργανα, οικογενεια, πεμπτη, πλαστικα, προβληματα, κτηνοτροφια, συγκεκριμενα, συλλογοι, τμημα, τουρκια, φεστιβαλ, φροντιστηριο, φυλλαδια, χρηστος, χρωμα, αγορες, μποφορ, δοξολογια, χωρα, ιατρικο, ιδιαιτερα, μπροστα, on line, οργανα, θερμοκρασια, υλικα
Τυχαία Θέματα