Κομοτηνή: 3-10-2018 Πρωινή Ενημέρωση

07:20 3/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μουσουλμανική Μειονότητα

Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων Ιεροδιδασκάλων στις Μουφτείες της Θράκης

Ανακοινώθηκε η Προκήρυξη πλήρωσης εκατόν είκοσι (120) θέσεων Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής θρησκείας στις Μουφτείες Θράκης. Οι Ιεροδιδάσκαλοι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου διάρκειας εννέα (9) μηνών.

Το έργο τους θα είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα Tεμένη της Θράκης ή εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη και σε μαθητές μέλη της Μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούν σε δημόσια σχολεία

της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης. Επίσης οι Ιεροδιδάσκαλοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας − Θράκης, να διδάσκουν μαθήματα θρησκευτικής Μουσουλμανικής εξειδίκευσης, καθώς και την Αραβική γλώσσα στα Μουσουλμανικά Ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, εφόσον έχουν τα αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έστω και αν δεν κατέχουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.

Δημογραφικό

Μειώνεται ο πληθυσμός της Ροδόπης

Μειώνεται ο πληθυσμός της Ροδόπης. Οι θάνατοι υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη των δημογραφικών μεγεθών. Στο νομό Ροδόπης το 2017 οι γεννήσεις ανήλθαν σε 791 και οι θάνατοι σε 1.425. Στην Ξάνθη σημειώθηκαν 1098 γεννήσεις και 1.099 θάνατοι.

Απεργία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Ενιαίο Σύλλογο Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης

Κάλεσμα να συμμετέχουν στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που πραγματοποιεί σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ απευθύνει ο Ενιαίος Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης στους εργαζόμενους της Τ.Α.. Πρόκειται για κοινή απόφαση με άλλες Ομοσπονδίες του Δημοσίου και με την στήριξη της ΑΔΕΔΥ, ενάντια «στις μεθοδεύσεις για περικοπή του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας» . Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματισθεί στο χώρο έξω από το Δημαρχείο Κομοτηνής στις 11.00 το πρωί.

Παιδεία

Έγκριση λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων στα ΕΠΑΛ

Με απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Μερόπης Τζούφη που ήδη αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια, εγκρίθηκε συμπληρωματικά η λειτουργία 16 ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, σε διάφορες περιφέρειες της χώρας. Με την απόφαση αυτή ολοκληρώνεται η διαδικασία έγκρισης τμημάτων με αριθμό μαθητών/τριών μικρότερο από τον προβλεπόμενο από την ισχύουσα νομοθεσία.

Περιβάλλον – Υποδομές

Δήλωση αυθαίρετου κτίσματος

Την προσεχή Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, λήγει η πρώτη φάση δήλωσης αυθαίρετου κτίσματος στο πλαίσιο του νόμου 4495/2017. Υπενθυμίζεται ότι όσοι έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο παράβολο μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, διασφαλίζουν έκπτωση 20% επί του προστίμου που προβλέπει ο νόμος.

Εξοικονόμηση κατ΄οίκον

Την υπαγωγή επιπλέον 9.455 αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον ΙΙ» ενέκρινε το αρμόδιο Υπουργείο, για τις οποίες ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων αντιστοιχεί σε 145,1 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη 108,6 εκατ. ευρώ). Στις αιτήσεις, συμπεριλαμβάνονται 5.572 οι οποίες έχουν λάβει προέγκριση δανείου από συνεργαζόμενες τράπεζες, ενώ για τις υπόλοιπες το ποσό, πέραν της επιχορήγησης, θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια.

Πρωτογενής Τομέας

Προτάσεις των Κτηνοτροφικών Συλλόγων

Τις προτάσεις τους για τον επαναπροσδιορισμό των περιοχών με φυσικούς περιορισμούς καταθέτουν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Αν.Μ. Θράκης. Με ανακοίνωσή τους ζητάνε την ξεχωριστή προσέγγιση, σε σχέση με το χαρακτηρισμό μιας περιοχής, με φυσικούς περιορισμούς, της γεωργίας από την κτηνοτροφία. Με διαφορετικά κριτήρια για τον κάθε κλάδο, ώστε το αποτέλεσμα των κριτηρίων αυτών, να κάνει πιο ρεαλιστική και πιο δίκαιη, την ένταξη ή μη, της περιοχής αυτής. Επίσης, ζητάνε την άμεση ένταξη, των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας, Π.Ε. Καβάλας, Π.Ε. Δράμας μαζί με τη Θράκη, της οποίας οι περιοχές που δεν χαρακτηρίζονται ορεινές ή με φυσικούς περιορισμούς, εντάσσονται ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα.

Νέες αρμοδιότητες προώθησης των αγροδιατροφικών προϊόντων

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, ο περιφερειακός σύμβουλος Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης αναλαμβάνει αρμοδιότητες προώθησης των προϊόντων του αγροδιατροφικού τομέα της Περιφέρειας ΑΜΘ. Διαθέτοντας εμπειρία στα ζητήματα του αγροδιατροφικού τομέα, ο κ. Ευφραιμίδης θα έχει συμμετοχή σε εξειδικευμένες Εκθέσεις, ημερίδες και συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βουλή

Για το Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι ο Ιλχάν Αχμέτ

Για «Κυβερνητικά ευχολόγια για τις δομές κοινωνικής φροντίδας των δήμων» κάνει λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ με αφορμή τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργών στην ερώτηση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι». Οι βουλευτές ζητούσαν την αναβάθμιση και διαφύλαξη της θεσμικής λειτουργίας των προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας με παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ανάπηρους και ηλικιωμένους όπως είναι το «Βοήθεια Στο Σπίτι» και τα ΚΗΦΗ που λειτουργούν στους κόλπους των ΟΤΑ. Είχαν καταθέσει πρόταση για την αναβάθμιση και μόνιμη λειτουργία τους, με την ένταξη τους στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Χρηματοδότηση έργων για το Δήμο Κομοτηνής

Πρόταση για την ενίσχυση των μέτρων και την περαιτέρω χρηματοδότηση έργων που αφορούν στην πολιτική προστασία και την θωράκιση του Δήμου Κομοτηνής από τα ολοένα εντονότερα καιρικά φαινόμενα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κατέθεσε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κα Φ. Καζάκου.

Η έγκαιρη διασφάλιση πιστώσεων και κυρίως η λήψη μέτρων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για το Δήμο Κομοτηνής. Η διοίκηση του Δήμου οφείλει και θα πρέπει να προετοιμαστεί εγκαίρως λαμβάνοντας εκείνα τα μέτρα που θα αποτρέψουν μεγάλες καταστροφές στον αστικό ιστό και τους οικισμούς του Δήμου. Θα πρέπει να εντοπισθούν οι αδυναμίες και τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής τόνισε η κα Καζάκου.

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» λέει όχι στην αύξηση των Τελών Καθαριότητας

Την πρόταση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, πρόταση που έγινε και απόφαση, καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση». « Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης της αποκομιδής και τη διαχείρισης των απορριμμάτων , που εξασφαλίζεται με το ισχύον καθεστώς. Οι άλλοι είναι υπέρ.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «χρειάζεται ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μέσα από τα εργατικά σωματεία , συλλογικούς φορείς δημοτών, εργαζομένων στο δήμο: Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων των Δήμων»

Στρατός

Εκδήλωση στο Δ’ Σ.Σ.

Πανηγυρική εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Στρατοπέδου «ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ» (Ξάνθη), στο πλαίσιο των εορτασμών της Επετείου των Ελευθεριών της Πόλης θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12:00. Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι θρησκευτικές, πολιτικές, τοπικές αρχές, καθώς και φορείς της πόλης και του Ν. Ξάνθης.

Εκδηλώσεις

99 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης

Η απονομή του χρυσού μεταλλίου της πόλης της Ξάνθης στον καθηγητή Θωμά Βουγιουκλή θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις οκτώ το βράδυ στο δημαρχείο. Η τελετή είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την 99η επέτειο από την απελευθέρωσή της πόλης.

Μητρόπολη

Ιεραποδημία στους Αγίους Τόπους

Ιεραποδημία στους Αγίους Τόπους, ηγουμένου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος, συνοδευομένου από Κληρικούς και 40 πιστούς της Μητρόπολής, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα. Με την κανονική Πατριαρχική άδεια και ευλογία ο Μητροπολίτης τέλεσε δύο ιερές Αγρυπνίες στον Πανάγιο Τάφο, μία επίσης στον φρικτό Γολγοθά, ενώ συμμετείχε την κυριώνυμο ημέρα της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προσευχήθηκε δε υπέρ υγείας, προόδου και ευημερίας του ιερού Κλήρου και του Λαού της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής όπως και της Θράκης.

Πολιτισμός

Λέσχη Φιλαναγνωσίας

Η Λέσχη Φιλαναγνωσίας Κομοτηνής ξεκινά φέτος τη λειτουργία της με ένα πνευματικό ταξίδι στη Ρωσία του Φιοντορ Ντοστογέφσκι και στο κορυφαίο έργο του « Αδελφοί Καραμάζοφ» την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις οκτώ το βράδυ στην Λέσχη Κομοτηναίων. Η πρώτη συνάντηση είναι ανοιχτή για το κοινό.

Αστυνομικό δελτίο

Συνελήφθη 26χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη στην Εθνική Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αβδήρων, 26χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Συνελήφθη 29χρονος αλλοδαπός για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Συνελήφθη στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Ξάνθης, 29χρονος αλλοδαπός, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στερούμενος άδειας ικανότητας οδήγησης.

Καιρός:

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ενημερωση, ιλχάν αχμέτ, σχολεια, ελστατ, ξανθη, απεργια, ΑΔΕΔΥ, επαλ, προυπολογισμος, τραπεζες, αμθ, συμμετοχή, ελλαδα, ΟΤΑ, σταυροι, ρωσία, συλληψεις, καιρος, ert, εθνικη τραπεζα, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, βουλη, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, απεργια μμε, απαντησεις πανελληνιων, απεργια ταξι, τραπεζα της ανατολης, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια αδεδυ, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, αυτοδιοικηση, βουλευτες, ημερομήνια, ρωσία, αδεια, αυτοκινητο, βοηθεια στο σπιτι, εθνικη, ελστατ, επαλ, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, αυξηση, αιτησεις, αμθ, αφορμη, αχμετ, βοηθεια, βραδυ, γλωσσα, δευτερα, διαστημα, διοικηση, ευλογια, εγινε, εγνατια, ευρω, εκθεσεις, εξελιξη, ιδια, εικοσι, υπηρεσιες, η τελετη, θεια λειτουργια, ιλχάν αχμέτ, κρατικο, λειτουργια, λεσχη, ληψη, λογο, μορφη, οκτω, ουσιαστικα, ποε, πρωι, κτηνοτροφια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, συλλογοι, μποφορ, εννεα, υπουργειο, ταξιδι, θεια, θερμοκρασια, υγειας, θωμα
Τυχαία Θέματα