Κομοτηνή: 3ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μπογιαλικιωτών

21:06 28/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πριν από δύο χρόνια με πολύ μεράκι κι ενθουσιασμό ξεκίνησε και καθιερώθηκε το Αντάμωμα των Μπογιαλικιωτών. Το 1ο Αντάμωμα έγινε στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, το 2ο στο Βαφειοχώρι και το 3ο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στους Προσκυνητές Ροδόπης στις οκτώ και μισή το βράδυ στο Γήπεδο των Προσκυνητών με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Γυναικών Προσκυνητών και την στήριξη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών και της Περιφέρειας Αν.Μ.Θ.

Πολύ καιρό τώρα τα μέλη του Συλλόγου και σύσσωμο το χωριό προετοιμάζουν το παραδοσιακό τους γλέντι. Με τους ήχους της Εβρίτικης Ζυγιάς

και του Νίκου Μπόζογλου θα πάρουν μέρος χορευτικά πέντε συλλόγων: Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Αθανασίου Δράμας, Πολιτιστικός Σύλλογος Βαφειοχωρίου «Άγιος Γεώργιος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκεών Θεσσαλονίκης «Τα Κάστρα».

Τα ήθη, τα έθιμα και οι γεύσεις των προγόνων

«Σκοπός του ανταμώματος είναι η διατήρηση και η συνέχιση της παράδοσης των προγόνων μας. Οι πρόσφυγες έχουν φέρει από τον τόπο τους, το γλωσσικό τους πλούτο, τις φορεσιές, τα τραγούδια τους, τα ήθη, τα έθιμα και τις γεύσεις που δεν πρέπει να χαθούν και να ξεχαστούν. Η λειτουργία των πολιτιστικών συλλόγων έχει αυτό το σκοπό κυρίως και κατ΄επέκταση και τα ανταμώματα με τα οποία γινόμαστε πιο δυνατοί.» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής η γραμματέας του Συλλόγου κα Νίτσα Βαβαλιαγκάκη. Όπως τονίζει η Μπογιαλικιώτισσα δασκάλα «όλες αυτές οι μνήμες των προγόνων μας έχουμε την ευθύνη και το ιερό καθήκον να τις παραδώσουμε όσο πιο ακέραιες γίνεται στις επόμενες γενιές. Ο χορός, η μουσική είναι στοιχεία που ενώνουν τους ανθρώπους.»

Η ιστορία των προσφύγων από το Μικρό και το Μεγάλο Μπογιαλίκι

Μετά τον ξεσηκωμό του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών ένα μέρος των κατοίκων της Ανατολικής Ρωμυλίας, αλλά και της Ανατολικής Θράκης ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν στο χωριό των Προσκυνητών. Μια ομάδα από αυτούς ήταν οι Μπιγιαλικιώτες (καταγωγή από το Μικρό και το Μεγάλο Μπογιαλίκι της Ανατολικής Ρωμυλίας, περιοχή Καβακλί ). Μπογιαλικιώτες επίσης εγκαταστάθηκαν και στην γειτονική Ξυλαγανή, στο Βαφειοχώρι του Νομού Κιλκίς στον Άγιο Αθανάσιο της Δράμας και στα Μονόσπιτα της Βέροιας.
Κάπως έτσι, όπως εξηγεί η κα Βαβαλιαγκάκη, υπήρχαν πολλοί συγγενείς και φίλοι (συντοπίτες) διασκορπισμένοι σε διάφορα μέρη που έκαναν πολλά χρόνια για να συναντηθούν και πολλές φορές χάνονταν τελείως…
Φώτο: Η κα Σουλτάνα Βαβαλιαγκάκη Κείμενο -Φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα