Κομοτηνή: Αφύλακτη διάβαση…

07:44 5/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η αφύλακτη διάβαση είναι ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, το οποίο μεταδίδεται κάθε Σάββατο μεσημέρι από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φώνη της Ελλάδας. Τα θέματα που κυρίως επιλέγονται είναι θέματα ιστορικά.» δηλώνει ο Θωμάς Σίδερης, δημοσιογράφος της ΕΡΤ μιλώντας για την ραδιοφωνική εκπομπή του. «Φέρνει στο φως ανθρώπους και γεγονότα τα οποία παρέμειναν κάτω από τη σκόνη του χρόνου.»

Όπως εξηγεί, «η εκπομπή

του συμπεριλαμβάνει ιστορίες επιζώντων και επιζησάντων από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα από τον προηγούμενο αιώνα κυρίως. Αλλά και πιο σύγχρονα θέματα. Στηριζόμαστε πολύ στο αρχείο της ΕΡΤ και προσπαθούμε να αναδείξουμε πηγές και τεκμήρια τα οποία δεν έχουν βγει μέχρις στιγμής στο Ραδιόφωνο. Είναι πολύ δύσκολο και πρωτότυπο να κάνεις ένα ντοκιμαντέρ για το ραδιόφωνο το οποίο απαιτεί την ίδια δουλειά όπως ακριβώς το ετοιμάζεις για την τηλεόραση, να διασταυρώνεις τις πηγές, να φέρνεις στο φως ανθρώπους και γεγονότα τα οποία παρέμειναν κάτω από τη σκόνη του χρόνου.»

Οι όμηροι του Ποζάρεβιτς

Ο Θωμάς Σίδερης (αριστερά) και ο καθηγητής Τζων Καλέφ-Εζρά (δεξιά), στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Αφύλαχτη Διάβαση» στο Poems n’Crimes

Οι όμηροι του Ποζάρεβιτς είναι η ιστορία που ξεχωρίζει ανάμεσα σε πολλές άλλες ενδιαφέρουσες ιστορίες τις οποίες έχει αναδείξει. Η ομηρία 10.000 Σερραίων από την τότε Τζουμαγιά του Νομού Σερρών, σήμερα Νέα Ηράκλεια, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου μετακινήθηκαν στον Ποζάρεβιτς της Σερβίας. Έμειναν εκεί για περίπου τρία χρόνια. Είναι η μεγαλύτερη ομηρία και μαζική μετακίνηση πληθυσμών κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου, την οποία ανάδειξε η μαρτυρία του Γιάννη Πασχαλιά. Τότε, ήταν ένα έφηβο αγόρι 14 ετών κι αφηγήθηκε την ομηρία στην κόρη του, «ψηφιοποιήθηκε το αρχείο του 1950 και αναδείξαμε το τι συνέβη τότε σε 10.000 ανθρώπους.» Μια άλλη εκπομπή που θα ξεχώριζε είναι για τους καπνεργάτες της Καβάλας και τι συνέβη τότε, το 1928 και το 1933 στην Καβάλα και οδήγησαν στα γεγονότα της Θεσσαλονίκης.

«Η ιστορία γράφεται από ανθρώπους που βρέθηκαν στην δίνη του γεγονότος χωρίς να το θέλουν.»
«Η ιστορία γράφεται από ανθρώπους που βρέθηκαν στην δίνη του γεγονότος χωρίς να το θέλουν. Οι άνθρωποι μιλούν. Η μνήμη αυτή περνά στο συλλογικό υποσυνείδητο και βοηθά τους ανθρώπους να βλέπουν κατάματα το παρελθόντος τους και να σχεδιάζουν το μέλλον τους.» καταλήγει ο κος Σίδερης, που πρόσφατα με τιμητική διάκριση από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Μπότση βραβεύτηκε για το ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας «ILMIK- η θηλιά».
Φώτο:Θωμάς Σίδερης Ρεπορτάζ-κείμενο-Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα