Κομοτηνή: Αγροδιατροφικές επιλογές για την προσέλκυση τουριστών

19:24 26/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Ο πατέρας μου ήταν ο πρώτος, που το 1953, στην εφημερίδα «Ελευθέρα Σκέψη», έγραψε για την ανάγκη διάνοιξης του Κάθετου Άξονα και επαναλειτουργίας της Νυμφαίας, διότι προπολεμικά εκεί γινόταν οι συναντήσεις επιχειρηματιών, Ελλήνων και Βουλγάρων, κι αντάλλασσαν προϊόντα.» δηλώνει ο οικονομολόγος Άρης Μανούδης. Σημειώνοντας πως κι εκείνος, χρόνια μετά, συνέχισε με τον ίδιο πάθος να επισημαίνει την ανάγκη λειτουργίας του Τελωνείου της Νυμφαίας.

Πέντε χρόνια τώρα ο Κάθετος Άξονας και το άνοιγμα του Τελωνείου της Νυμφαίας είναι πια

πραγματικότητα και, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν, ο οικονομολόγος Άρης Μανούδης εξακολουθεί να πιστεύει πως ειδικά ο αγροδιατροφικός τομέας, οι υπηρεσίες, το εμπόριο και ο τουρισμός μπορούν να επωφεληθούν.

«Σε έξι ώρες είμαστε σε αγορές των Βαλκανίων. Αγορές μιας έκτασης των 25 εκατομμυρίων κατοίκων. Από τα οποία τα 6-7 εκατομμύρια είναι υψηλής εισοδηματικής τάξης.» δηλώνει ο κος Μανούδης σημειώνοντας πως μπορούν να προσφέρονται στους τουρίστες διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, όπως, αυγά από την αυλή, λαχανικά από τον κήπο και ό,τι άλλο παρασκευάζουν παραγωγοί και νοικοκυρές.
«Παρασυρόμαστε στην αντιγραφή. Ο τουρισμός για να αναπτυχθεί δεν αρκούν οι υποδομές, μπορούν να γίνουν μικρά ξενοδοχεία-αγροτικά σπίτια, αλλά και να υπάρχουν προγράμματα προσέλκυσης κι ενημέρωσης. Όπως και να λειτουργούν καθημερινά ενημερωτικές διαδρομές, υπάρχουν δεν υπάρχουν οι επισκέψεις. Σιγά – σιγά θα έρθουν κι αυτές. Παράλληλα, θα πρέπει να υλοποιείται πρόγραμμα ενημέρωσης στα μουσεία και πληροφόρησης. Οι επισκέπτες δεν έρχονται ενημερωμένοι για τους τοπικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Γι αυτό το λόγο πρέπει να υπάρχει μια μεθοδευμένη παρουσίαση.» δηλώνει ο κος Μανούδης εξηγώντας πως δεν πρέπει να αναρωτιόμαστε «άραγε πόσοι θα έρθουν;», αλλά να προετοιμάσουμε την παραμονή τους. «Να μιμηθούμε το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης, όπου λένε κάποιοι πως η βιομηχανία της είναι ο τουρισμός.»

Τα χέρια του ανειδίκευτου εργάτη, σύμφωνα με τον κ. Μανούδη, είναι ακόμη παράγοντας ανάπτυξης του τουρισμού. «Το «πλεονέκτημα» αυτό το έχουμε. Επίσης, έχεις πελάτη που θέλει να περάσει όμορφα, αρκεί η θέληση και το μεράκι για να πετύχεις να τον προσελκύσεις.»
Φώτο: Άρης Μανούδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα