Κομοτηνή: Αντιολισθηροί τάπητες από σκωρίες Χαλυβουργίας

07:53 26/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπορούν οι σκωρίες χαλυβουργίας (σκωρία ηλεκτροκλιβάνου) να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή σκυροδέματος; Μπορεί η ελληνική χαλυβουργία να αποτελέσει μέρος της κυκλικής οικονομίας και τα παραπροϊόντα να δώσουν ειδικά σκυροδέματα υψηλού οικολογικού προφίλ και σημαντικών τεχνικών πλεονεκτημάτων; Ο Ανδρέας Χασιώτης, γενικός διευθυντής της «Αειφόρου» που ασχολείται με την ανακύκλωση των απορριμμάτων και των παραπροϊόντων στοχεύοντας στην παραγωγή δευτερογενών υλικών προστιθέμενης αξίας, απαντά πως ναι! «Ήταν το όραμά μας από το 2001, δηλαδή να μην διαθέτουμε τίποτα σε ΧΥΤΑ,

να ανακυκλώνουμε όλα τα απόβλητα του Ομίλου σε άλλες παραγωγικές χρήσεις, στην οδοποιία, στη χαλυβουργία, στην τσιμεντοβιομηχανία και 16 χρόνια μετά βλέπουμε ότι το όραμα μας γίνεται κοινός τόπος και όραμα της Ευρώπης.» δηλώνει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί ο κος Χασιώτης οι ίδιοι παραλαμβάνουν κυρίως βιομηχανικά απόβλητα από τις Χαλυβουργίες. Το μεγαλύτερο μέρος σε ποσότητα είναι οι σκωρίες, παραπροϊόντα, που συμπαράγονται με συγκεκριμένη χημεία και μηχανικές αντοχές, κατά την παραγωγή του χάλυβα. Από το 2004 λειτουργούν δύο εργοστάσια σε Θεσσαλονίκη, Αλμυρό κι ένα στη Βουλγαρία, όπου παραλαμβάνουν τις σκωρίες, και άλλα απόβλητα και με επεξεργασία παράγονται πιστοποιημένα υλικά για την οδοποιία, όπως αντιολισθηρούς τάπητες.

«Πολλά κομμάτια των Ε.Ο. έχουν φτιάχνει με δικά μας υλικά.» δηλώνει ο κος Χασιώτης προσθέτοντας πως κατάφεραν ένα παραπροϊόν να το αξιοποιούν και να του δίνουν προστιθέμενη αξία.
«Το κέρδος είναι πολύπλευρο. Όχι μόνο για τον Όμιλο. Δεν σπαταλιούνται φυσικοί πόροι. Το υλικό έχει δείξει από μόνο του ότι είναι πολύ καλό, χρειάζεται λιγότερη συντήρηση, άρα κι ένα επιπλέον κέρδος.»
Τέλος δεν παραλείπει να στείλει και το μήνυμά του στους νέους επιστήμονες. Ότι δηλαδή η ανακύκλωση, η περιβαλλοντική βιομηχανία είναι ένα επαγγελματικό κομμάτι που δεν έχει «ταβάνι» και πολλοί θα πρέπει να το σκεφτούν για να ασχοληθούν με το κομμάτι αυτό, καθώς δεν έχει κορεστεί ακόμη. «Είναι πολύ καλή διέξοδος επαγγελματική.»
Φώτο: Ανδρέας Χασιώτης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα