Κομοτηνή: Αντιπλημμυρική θωράκιση της Ροδόπης

08:33 28/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Στόχος της Π.Ε. Ροδόπης αποτελεί η θωράκιση της περιοχής από τα πλημμυρικά φαινόμενα, κάτι που έλειπε κι είναι καθήκον μας να αποκαταστήσουμε.» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, κ. Νίκος Τσαλικίδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα σημείωσε ότι η Ροδόπη έχει υποστεί μεγάλες ζημιές τα τελευταία χρόνια από πλημμύρες, καθώς έχουν χαθεί περιουσίες, ενώ πλήγμα δέχθηκαν τοπικές αγροτικές καλλιέργειες και η κτηνοτροφία.

«Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ΠΕ είναι η προστασία των πολιτών και

των περιουσιών τους. Για τον λόγο αυτό, εντάχθηκε κατά προτεραιότητα στον προγραμματικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας, μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων. Παράλληλα προχωρήσαμε και σε άλλες παράλληλες ενέργειες, όπως στον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών, έτσι ώστε ο χειμώνας να μας βρει κατά το δυνατόν πιο έτοιμους.» εξήγησε ο κος Τσαλικίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Δερνετζή, προϊστάμενο Τεχνικών Εργων ΠΕ Ροδόπης συνολικά, εκτελέστηκαν παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αντιπλημμυρική προστασία σε χείμαρρους ποταμών και ρέματα, στον Ίμερο, στα Παγούρια, το Δουκάτο, το Σιδηροχώρι, το Κόσμιο, στο Ροδίτη, το Φύλακα , την Καλλίστη, τους Αμαξάδες, στη Φωλιά, τη Γρατινή, τον Κάλχαντα, στο Δοκό, τη Βραγιά και τη γέφυρα Αράτου –Αρχοντικών.

Κατά 90% έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής Βαθυρρύακος. «Για την διευθέτηση των νερών του Τραύου πραγματοποιήθηκαν εκσκαφές τάφρων μπροστά από την Ιερά Μονή Βαθυρρύακος . Προσπαθούμε όπου υπάρχουν κατοικημένες περιοχές να τις θωρακίσουμε. Αυτό έγινε για τις περιοχές που γειτνιάζουν με τον Τρελοχείμαρο, το Καλαμόκαστρο, τον Φύλακα. Έγιναν πολλές επεμβάσεις με ίδια μέσα, όπως στο Μακροποταμο, στην γέφυρα της Αράτου, στον οικισμό της Φωλιάς, στο Καρυδόρεμα. Τέλη Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια μεγάλη εργολαβία για επεμβάσεις σε όλα τα επικίνδυνα σημεία.»

Σύμφωνα με την κα Μαρία Χαμητιδου, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Υποδομών περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης, για τα παραλίμνια πλημμυρικά φαινόμενα στο κομμάτι της Βιστωνίδας εκπονείται μελέτη για να εξεταστεί ποιο είναι το υδατικό της δυναμικό, τι κατεβαίνει από τις υδάτινες μάζες, (φερτά υλικά) για να «Να δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να προστατέψουμε αντιπλημμυρικά από τις γύρω περιοχές, και να την προστατέψουμε ως ένα σημαντικό υδροβιότοπο.»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα