Κομοτηνή: Από το Λονδίνο στην Ινδία ποδήλατο δημιουργώντας μια ανθρώπινη αλυσίδα

09:00 1/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Όλιβερ Μπάρτον είναι δημοσιογράφος. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Τον τελευταίο, όμως, (πολύ) καιρό θα ταξιδεύει με το ποδήλατό του έχοντας ως προορισμό το Δελχί, την μακρινή Ινδία. Ο δρόμος τον έφερε στην Κομοτηνή. Ο τρόπος που έχει επιλέξει να ταξιδέψει έχει το δικό του ενδιαφέρον. Γνωρίζει σε κάθε τόπο ένα πρόσωπο, που επιλέγει να τον στείλει σε ένα άλλο πρόσωπο κι αυτό με την σειρά του σε ένα άλλο πρόσωπο, σε έναν νέο τόπο.

Η Κομοτηνή

και ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Θανάσης Γκαϊφύλιας ήταν η 25η «σύνδεση» σε αυτό τον μεγάλο κύκλο ανθρώπων, τόπων, χωρών, πολιτισμών. Ο Κομοτηναίος μουσικοσυνθέτης ανέλαβε να τον «συστήσει» σε κάποιον στην Αλεξανδρούπολη κι εκείνος με την σειρά του σε κάποιον άλλον στην Κωνσταντινούπολη. Κάπως έτσι προγραμματίζει ότι θα κυλήσει το ταξίδι του.

«Προσπαθώ να ενώσω τον κόσμο από την Αγγλία μέχρι την Ινδία» λέει και παραδέχεται πως μερικές φορές ο στόχος επιτυγχάνεται εύκολα, μερικές φορές δύσκολα. «Εύκολο τον κάνουν οι άνθρωποι, τα βουνά τον κάνουν δύσκολο. Ωστόσο, μ’ αρέσει να ταξιδεύω, να ταξιδεύω αργά, να βλέπω τις χώρες να αλλάζουν, τους ανθρώπους να αλλάζουν, τις γλώσσες, τις μουσικές, τις κουζίνες, τα φαγητά, όλα να αλλάζουν. Όμως μένει πάντα κάτι ίδιο. Οι άνθρωποι είναι ευγενικοί. Οι άνθρωποι θέλουν να βοηθήσουν, γελάνε.»

Ο Όλιβερ ανυπομονεί, όπως λέει, να γνωρίσει την Τουρκία, έχοντας περάσει θαυμάσια στη χώρα μας. «Μερικές φορές» , όπως λέει, «οι άνθρωποι πιστεύουν για έναν λαό, μια χώρα, τα χειρότερα, ωστόσο, δεν είναι τελικά έτσι. Για παράδειγμα στο Λονδίνο μου έλεγαν για την Αλβανία, ότι είναι μια πολύ δύσκολη, πολύ επικίνδυνη χώρα, ήταν, όμως, μια πολύ εύκολη χώρα για να ταξιδέψω με τους ανθρώπους πολύ ευγενικούς. Τα ίδια και στην Ελλάδα, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, η φιλοξενία τους είναι χωρίς όρια. Έχω πολύ ωραίες αναμνήσεις από την Θεσσαλονίκη για παράδειγμα σε μια ελληνική ταβέρνα με τους ανθρώπους να παίζουν μουσική, να τραγουδούν και να διασκεδάζουν όλοι μαζί. Επέμεναν να σε κεράσουν φαγητό, ποτό, αυτή είναι η Ελληνική φιλοξενία και η Ελλάδα είναι διάσημη γι αυτό.»

Όπως δηλώνει ο νεαρός δημοσιογράφος, με κάποιο τρόπο όλοι είμαστε γνωστοί μεταξύ μας ή πρέπει να γνωριστούμε. Ήδη στο μέχρι τώρα ταξίδι μου, από την Αγγλία μέχρι την Κομοτηνή γνωρίζω τον Θανάση Γκαϊφύλια και 24 άλλους ανθρώπους . Μέχρι το τέλος του ταξιδιού, αν όλα εξελιχθούν όπως τα υπολογίζω, όλος ο κόσμος θα έχει «συνδεθεί» μέσω μιας ανθρώπινης αλυσίδας. «Πρέπει να επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας στο να γνωριστούμε μεταξύ μας κι όχι στα «σύνορα» και στις διαφορές που δημιουργούν οι κυβερνήσεις και τα μεγάλα συμφέροντα. »

Πριν φύγει δεν παραλείπει να προτρέψει τον κόσμο να χρησιμοποιεί το ποδήλατο για τα μικρά ή τα μεγάλα ταξίδια του. «Κάνει καλό στο σώμα, αλλά και στην ψυχή» λέει. Παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να πείσει κάποιον να τον ακολουθήσει σ’ αυτό το ταξίδι, δεν το έχει μετανοιώσει. Είναι εύκολο, όταν ταξιδεύεις μόνος, να γνωρίσεις τους ανθρώπους. Έχω όλη μου τη ζωή σ΄αυτό το ποδήλατο και είναι πιο εύκολο να με αποδεχτούν, να γνωρίσω τους ανθρώπους» λέει και συνεχίζει τις ορθοπεταλιές του.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα