Κομοτηνή: Απορρίμματα κι ανακύκλωση

20:07 8/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

235.000 τόνοι απορρίμματα παράγονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, με μόλις το 10% εξ αυτών να ανακυκλώνονται. Πέντε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών λειτουργούν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, τα τρία επεξεργάζονται τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται στο Δίκτυο των μπλε κάδων και τα δύο επεξεργάζονται χαρτί και χαρτόνι που συλλέγεται από αντίστοιχα δίκτυα χαρτιού και χαρτονιού στην πηγή, που λειτουργούν στην Κομοτηνή,

στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο. «Το ποσοστό της ανακύκλωσης στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι στο 10%, στόχος το ποσοστό αυτό στα επόμενα χρόνια να διπλασιαστεί και γιατί όχι να τριπλασιαστεί» δηλώνει ο Γιώργος Βογιατζής, γενικός διευθυντής της ΔΙΑΜΑΘ, του Περιφερειακού Φορέα Στερεών Αποβλήτων της αν. Μακεδονίας Θράκης.

No 547598

«Η διαφορά στο κόστος είναι πάρα πολύ μεγάλη. Το κόστος των ανακυκλώσιμων υλικών που καταλήγουν είτε στους μπλε κάδους, είτε στα δίκτυα των κάδων διαλογής στην πηγή από την αποκομιδή και μετά είναι μηδενικό, ενώ αντίθετα το κόστος της διαχείρισης για τα απορρίμματα που καταλήγουν στον πράσινο κάδο είναι σημαντικό και ποικίλει από δήμο σε δήμο ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύουν για τη μεταφορά τους» εξηγεί ο κος Βογιατζής προσθέτοντας ότι με την ανακύκλωση «Βοηθάμε στην προστασία του περιβάλλοντος, βελτιώνουμε τα οικονομικά των δήμων».

Το επόμενο διάστημα δρομολογείται η έγκριση του Περιφερειακού Σχεδίου διαχείρισης, σύμφωνα με το σχέδιο προβλέπονται αποκεντρωμένες Μονάδες κομποστοποίησης κι επεξεργασίας των οργανικών αποβλήτων «τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να συλλέξουμε χώρια». Προβλέπεται επίσης η μελέτη τριάντα επτά πράσινων σημείων τα οποία πρόκειται να κατασκευαστούν στα όρια της Περιφέρειας. Κατασκευή τριών κεντρικών Μονάδων Επεξεργασίας στις οποίες θα καταλήγουν τα απορρίμματα στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και στην Ορεστιάδα. Κατασκευή και επέκταση Χ.Υ.Τ.Α. που λειτουργούν στην Περιφέρεια και κάποιοι καινούργιοι, ή επέκταση κάποιων που ήδη υπάρχουν όπως ο ΧΥΤΑ Καβάλας, της Ξάνθης, κατασκευή στην Αλεξανδρούπολη (το 2017 θα τεθεί σε λειτουργία), στην Ορεστιάδα και στα νησιά Σαμοθράκη και Θάσου.

Χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων δεν εντοπίζονται πια στην Περιφέρεια, ο τελευταίος στην Αλεξανδρούπολη έκλεισε πρόσφατα. Χώροι που ο κος Βογιατζής χαρακτηρίζει «μεγάλη πληγή». Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους θα ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση των χώρων αυτών.
Φώτο: Γιώργος Βογιατζής Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα