Κομοτηνή: Ασπίδα προστασίας του ζωικού κεφαλαίου σηκώνει η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας

13:17 12/10/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Νέα επιζωοτικά νοσήματα, που έχουν προσβάλει χώρες της Ευρώπης ή την Τουρκία, απειλούν και το ζωικό κεφάλαιο της Θράκης. «Είναι ζήτημα χρόνου πότε θα επισκεφτούν τη χώρα μας» δηλώνει ο κος Αχιλλέας Σαχπατζίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης και σημειώνει πως ένα από αυτά είναι η πανώλη των χοίρων, ένα πολύ καταστροφικό νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει, ούτε θεραπεία, ούτε εμβόλιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες στην χοιροτροφική παραγωγή. Το άλλο νόσημα που κινητοποιεί

τους λιγοστούς κτηνιάτρους είναι η πανώλη των αιγοπροβάτων που εντοπίστηκε στην Τουρκία. Νόσημα ανάλογο της ευλογιάς που προκαλεί επίσης μεγάλες ζημιές.

Αχιλλέας Σαχπατζίδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της περιφέρειας Αν. Μ. Θράκης

«Με όσες δυνάμεις μας έχουν μείνει, γιατί καινούργιο προσωπικό δεν μας έχει έρθει τα τελευταία χρόνια, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ασθένειες και να προστατέψουμε το ζωικό κεφάλαιο.» δηλώνει ο έμπειρος Προϊστάμενος σημειώνοντας ότι 45 κτηνίατροι σε όλη την έκταση της Περιφέρειας, «τρέχουν» παράλληλα δεκαπέντε προγράμματα για την υγεία των ζώων, αλλά και όλες τις άλλες δραστηριότητες ελέγχων. Ελέγχων των σφαγείων, των κρεοπωλείων, των εγκαταστάσεων τροφίμων με στόχο την προστασία του καταναλωτή, αλλά και όλα τα άλλα προγράμματα για την προστασία των ζώων.

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Μ΄αυτό τον κόσμο που μας έχει απομείνει το παλεύουμε. Όσοι φεύγουν πλέον δεν αντικαθίσταται και πάλι επίκειται να φύγει κόσμος από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, προσπαθούμε να πάρουμε τα προληπτικά μέτρα για να αποτρέψουμε την είσοδο των νοσημάτων αυτών. Να αργήσουμε όσο περισσότερο γίνεται την είσοδό τους στη χώρα» σημειώνει κι εξηγεί ότι μια μεγάλη ασπίδα έχει απλωθεί στην περιοχή.

«Έχουμε αναπτύξει σε όλα τα Βόρεια σύνορα της περιφέρειας και στην Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου μια ζώνη αντίστοιχα 10.000 και 50.000 khm. Στα βόρεια σύνορα με την Βουλγαρία, εκεί γίνονται κάποιες επιτηρήσεις και έλεγχοι και όσον αφορά την αφρικανική πανώλη και όσον αφορά την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.»

Στην Περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης υλοποιείται ένα πρόγραμμα που λέγεται επιτήρηση τεσσάρων εξωτικών νοσημάτων με χρηματοδότηση της Ε.Ε. και τη συνδρομή έξι εποχικών κτηνιάτρων, οι οποίοι κάνουν προληπτικούς ελέγχους στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τέσσερα εξωτικά νοσήματα: αφθώδη πυρετό, ευλογιά, πανώλη των μηρυκαστικών και την οζώδη δερματίτιδα. Όλα αυτά για να μειωθεί ο κίνδυνος και να μην προσβληθεί εκ νέου το ζωικό κεφάλαιο.»

Το ζωικό κεφάλαιο της Περιφέρειας

Σήμερα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης υπάρχουν 950.000 αιγοπρόβατα, 100.000 βοοειδή, 100.000 χοιρινά (3.500-4000 χοιρομητέρες), 600.000-700.000 πουλερικά. Επίσης, λειτουργούν 11 σφαγεία, και μια σειρά από εγκαταστάσεις που πρέπει να επιθεωρούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Όπως και οι 3. 500 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις βοοειδών, 5.500 αιγοπροβάτων, 150 χοιροτροφικές μονάδες, υδατοκαλλιέργειες (μύδια, όστρακα) και ιπποειδή εργασίας.

Όσον αφορά τέλος, στο μήνυμα που στέλνει στους κτηνοτρόφους της περιοχής; Ο εργασιομανής προϊστάμενος δεν το σκέφτεται λεπτό: «Δεν είμαστε αντίπαλοι, θα πρέπει να συνεργαζόμαστε, ώστε να προχωράμε στην υλοποίηση των μέτρων από κοινού» δηλώνει και προσθέτει «Να μην αποκρύπτουν κανένα πρόβλημα γιατί θα εκραγεί και θα εξαπλωθεί χειρότερα στην περιοχή. Ό,τι ασυνήθιστο σύμπτωμα παρακολουθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι δίπλα τους. Για να παρθούν μέτρα όσον το δυνατόν γρηγορότερα γίνεται.»
Φώτο: Αχιλλέας Σαχπατζίδης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα