Κομοτηνή: «Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συνυπήρχαν και συνυπάρχουν στην πίκρα και στην χαρά»

07:32 23/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οι κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων σήμερα δεν επηρεάζονται τόσο από την ιστορία. Είμαστε περισσότερο μορφωμένοι από ότι στο παρελθόν. Μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τον άλλον.» δηλώνει η κα Εδά Μολλά Χουσεϊν, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Μιλώντας στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: “Ταυτότητες και Ετερότητες σε περιόδους κρίσης” που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή με πρωτοβουλία του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας παρουσίασε το αποτέλεσμα της μελέτης των κοινωνικών

σχέσεων Χριστιανών και Μουσουλμάνων, κατοίκων της Δυτικής Θράκης κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής. «Συνυπήρχαν και συνυπάρχουν και στην πίκρα και στην χαρά.» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω.

Πείνα και κακουχίες στα χρόνια της Βουλγαρικής Κατοχής

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Πείνα, κακουχίες. Εργάζονταν και όλα τους τα έπαιρναν οι Βούλγαροι. Ακόμη και στα σπίτια τους έμπαιναν. Τα ίδια προβλήματα αντιμετώπισαν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι. Η ζωή στις πόλεις ήταν πιο δύσκολη. Στα χωριά πιο εύκολα έβρισκαν τροφή. Κάτι έκρυβαν από την παραγωγή τους, λίγο σιτάρι, λίγο καλαμπόκι. Ενώ στις πόλεις πολλοί πέθαιναν από την πείνα.»

«Δεν είναι πλέον Ελλάδα εδώ…»
Η διαφορετική θρησκεία δεν στάθηκε αιτία ικανή για να δείξουν οι Βούλγαροι κατακτητές διαφορετική συμπεριφορά . Ήταν το ίδιο σκληροί σε όλους τους Έλληνες, πλην των ελάχιστων συνεργατών τους. Η πλειοψηφία των κατοίκων υπέφερε. « «Περπατάς πάνω στην Βουλγάρικη γη, δεν είναι πλέον Ελλάδα εδώ» ήταν η φράση που συχνά τους έλεγαν» δηλώνει η κα Εδά Μολλά Χουσεϊν σημειώνοντας ότι τόσο οι Χριστιανοί, όσο και οι Μουσουλμάνοι ηλικιωμένοι, άνθρωποι που έζησαν εκείνη την περίοδο δεν ήθελαν να θυμηθούν εκείνα τα χρόνια. «Όλοι είχαν πατήσει το δικό τους κουμπί «Delete», είχαν αποθηκεύσει την περίοδο που έζησαν στην άκρη του μυαλού τους και δεν ήθελαν να τα θυμηθούν ξανά. «Ήταν Βάσανα καθημερινά, δεν θέλω να τα θυμηθώ» έλεγαν.»

Από το χθες στο σήμερα…
Όσον αφορά στις σημερινές σχέσεις με τους γείτονες; “ Έχουν όλα αλλάξει, έχουν αναπτυχθεί σχέσεις. Δεν είναι όπως παλιά. Το παλιό είναι ιστορία, αλλά είναι και καθρέφτης του μέλλοντος. Όλα δείχνουν πώς οι κοινωνικές σχέσεις δεν επηρεάζονται τόσο πολύ από την ιστορία. ” δηλώνει η νεαρή ερευνήτρια σημειώνοντας πως χάρη στην ενημέρωση, στην έρευνα, στο ψάξιμο, στη μόρφωση απουσιάζει η έχθρα και ο ρατσισμός.
Φώτο: Εδά Μολλά Χουσεϊν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα