Κομοτηνή: Δεν είμαστε αμέτοχοι εισπράκτορες της Ε.Ε. ,αλλά συμμέτοχοι

08:16 17/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Από ό,τι φαίνεται υπάρχει μια τάση κάμψης του αντι ευρωπαϊσμού. Είδαμε από την κορύφωση της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2016 περίπου οι αντι ευρωπαϊκές ιδέες και οι απόψεις είχαν μεγάλη άνοδο στην Ελληνική Κοινωνία. Ωστόσο, από εκείνο το σημείο και μετά είδαμε μια έντονη κάμψη στον αντιευρωπαϊσμό των Ελλήνων» δηλώνει ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος , διευθυντής σύνταξης της διαΝΕΟσις και στηριζόμενος στα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη το 2018 σημειώνει οι Έλληνες είναι και πιο φιλικά διακείμενοι απέναντι στην ΕΕ και σε μεγαλύτερο ποσοστό επιθυμούν την παραμονή στο ευρώ.

Ταυτόχρονα είναι

πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και για το μέλλον της Ελλάδας σε αυτό. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 84% των Ελλήνων πιστεύουν ότι σε 10 χρόνια η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι μέλος της ΕΕ, μια αύξηση 25% σε σχέση με τα τέλη του 2016. Επίσης 1 στους 4 Έλληνες πιστεύει ότι πρέπει να φύγουμε από το ευρώ, όταν στα τέλη του 2016 1 στους 3 ήθελαν το ίδιο.
«Ακόμη και στην κορύφωση της Κρίσης οι Έλληνες ποτέ δεν έγιναν αντιευρωπαίοι, οι αντιευρωπαϊκές ιδέες και απόψεις ποτέ δεν αποτέλεσαν πλειοψηφικό ρεύμα στην Ελληνική κοινωνία» δηλώνει και σημειώνει ότι παραδοσιακά η Ελληνική κοινωνία ήταν από τις πιο φιλο ευρωπαϊκές της Ε.Ε. «Από ό,τι φαίνεται τα νούμερα επιστρέφουν στην κατάσταση που ίσχυε και πριν την Κρίση. Δεν ξέρουμε στην περίπτωση που ξαναγίνουν δύσκολα τα πράγματα κατά πόσο αυτές οι απόψεις των Ελλήνων θα είναι στέρεες. Και δεν θα ξανα-υπάρξει αντιευρωπαϊκό ρεύμα στην Ελληνική Κοινωνία ειδικά σε κάποιες μεμονωμένες ομάδες του πληθυσμού, που είναι οι νεότεροι, οι αγρότες και κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί στα άκρα του πολιτικού τόξου.»

Θοδωρής Γεωργακόπουλος , διευθυντής σύνταξης της διαΝΕΟσις

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργακόπουλο η Ε.Ε. είναι ένα εργαλείο. Δεν είναι η δουλειά της να λύνει τα προβλήματα των Ευρωπαίων πολιτών , είναι ένα εργαλείο το οποίο έχουν οι λαοί που ανήκουν στα κράτη μέλη για να κάνουν μια σειρά από συγκεκριμένες δουλειές. «Η ΕΕ μας δίνει τις κοινοτικές επιδοτήσεις για λιμάνια, δρόμους, παιδικές χαρές, ανάπλαση αρχαιολογικών χώρων, ταυτόχρονα παράγει τη μισή νομοθεσία που περνάει κάθε χρόνο από το Κοινοβούλιο, μας δίνει τους κανόνες, εξασφαλίζει ένα οικονομικό περιβάλλον σχετικά σταθερό. Το αν εμείς ή όχι εκμεταλλευόμαστε το ευνοϊκό περιβάλλον είναι άλλο θέμα» δηλώνει και σημειώνει πως η Ε.Ε. εξασφαλίζει ένα περιβάλλον Ειρήνης και θωρακίζει τη Δημοκρατία σε καιρούς μάλιστα, που, όπως λέει, είναι σχετικά επίφοβοι. «Τώρα αν εμείς ή μέρος της κοινωνίας πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να λύσει τα καθημερινά προβλήματα του Ευρωπαίου Πολίτη μπορεί σε κάποιο βαθμό να είναι δίκαιο. Αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως αυτός που κάνει πραγματικά κουμάντο στην ΕΕ είναι οι ευρωπαϊκοί λαοί. Έχουμε μια ευκαιρία το Μάιο να ψηφίσουμε για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και να επιλέξουμε τα μέλη που πιστεύουμε ότι θα εκφράσουν τις Ελληνικές απόψεις καλύτερα και θα υπερασπίσουν τα Ελληνικά συμφέροντα πιο αποδοτικά μέσα στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους κόλπους της Ε.Ε.»

Τέλος, δεν παραλείπει να σημειώσει ότι δεν είμαστε αμέτοχοι εισπράκτορες της Ε.Ε. , αλλά «συμμέτοχοι και είναι δική μας δουλειά να εκπαιδευτούμε, να μάθουμε πώς λειτουργεί αυτό το εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας και πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς να μεμψιμοιρούμε και χωρίς να ζητιανεύουμε.»
Φώτο: Θοδωρής Γεωργακόπουλος, υπεύθυνος διαΝΕΟσις ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα