Κομοτηνή-Δ.Π.Θ.:Η ελληνική γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821

15:45 29/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Πώς μιλούσαν μεταξύ τους οι καπεταναίοι κατά τον εθνικό αγώνα; Σε ποιες λέξεις εκφράστηκε το δράμα των Μεσολογγιτών; Με ποια λόγια διατυπώθηκαν οι θέσεις των πληρεξουσίων στις εθνικές συνελεύσεις; Απαντήσεις σ’ αυτά αλλά και σε άλλα παρόμοια ερωτήματα θα δοθούν μέσα από σπάνια και πολύτιμα τεκμήρια συλλογών από την βιβλιοθήκη της Βουλής και την κυρία Μαρία Καμηλάκη, προϊσταμένη της Κοινοβουλευτικής

Βιβλιοθήκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την επανάσταση του 1821, από την Σχολή Κλασικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ.

Μια ιδέα της Κοσμητόρισσας της Σχολής, της κας Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή

Πρόκειται για διαδικτυακή ημερίδα με θέμα: «Η ελληνική γλώσσα κατά την Επανάσταση του 1821», η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαρτίου. Μια ιδέα της Κοσμήτορα της Σχολής, της κας Πηνελόπης Καμπάκη Βουγιουκλή που αγκαλιάστηκε ενθέρμως από όλους τους καθηγητές- συναδέλφους της.

«Προσκεκλημένη ομιλήτρια θα είναι η καθηγήτρια Μαρία Καμηλάκη. Η ημερίδα αυτή θα προσπαθήσει να αναδείξει ακόμη και με ποιες κουβέντες εμψύχωναν οι οπλαρχηγοί τα παλληκάρια τους στα πεδία των μαχών. Αλλά και το πως περνά η επανάσταση του 21 στον Τύπο της εποχής, ποιες ήταν οι πιο συχνές λέξεις στα άρθρα της εποχής, ποιες οι λέξεις αναφερόταν συχνότερα στα Δημοτικά Τραγούδια και μια σειρά από τέτοια θέματα» δήλωσε η κα Ζωή Γαβριηλίδου, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή Καθημερινές Ιστορίες.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως Θα σταλεί έγκαιρα και σχετικό λινκ από όπου θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τις εισηγήσεις διαδικτυακά. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Σχολή μπαίνει δυναμικά στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821» σημείωσε.

Τέλος, η αντιπρύτανης  δεν παρέλειψε να σταθεί και στο πώς διδάσκεται η ιστορία σήμερα. «Το σύστημα της παπαγαλίας και η διαρκής απαρίθμηση ιστορικών γεγονότων αποδείχτηκε ότι δεν βοηθάει στο να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά τη μεγάλη σημασία της Επανάστασης του 1821» σημείωσε προσθέτοντας ότι « σ’ αυτή οφείλουμε την ύπαρξη του Ελληνικού Κράτους και όλες εκείνες τις μεγάλες αλλαγές που επιτελέστηκαν σε ιδεολογικό επίπεδο, είχε προηγηθεί ο Διαφωτισμός, αλλά και σε επίπεδο πρακτικής μια που στήνεται πια η Ελλάδα με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου ελληνικού κράτους».
Φώτο: Ζωή Γαβριηλίδου – Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κομοτηνή-Δ Π Θ, Επανάσταση, 1821,komotini-d p th, epanastasi, 1821