Κομοτηνή: Δύο πρώην Υπουργοί μίλησαν για την πολιτική, τους πολιτικούς και τους πολίτες

11:23 19/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ
Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Την πρόταση να εισπράττουν χρηματική αποζημίωση αυτοί οι οποίοι δεν εκλέγονται κατέθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης (Δ.Π.Θ.) κος Κωνσταντίνος Δικαίος σε εκδήλωση του Σωματείου « Ομάδα Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη » με τίτλο : Η ζωή με…(-τα;) την πολιτική. Στην συζήτηση συμμετείχαν ως κεντρικοί ομιλητές οι κύριοι: Πεταλωτής Γιώργος (Δικηγόρος, Πρώην Υπουργός και Τέως Βουλευτής Νομού Ροδόπης), Στυλιανίδης

Ευριπίδης (Επίκουρος Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Παν/μιο Κύπρου, Πρώην Υπουργός και Τέως Βουλευτής Νομού Ροδόπης).

Κ. Δικαίος: «Κάθε πολιτική σταδιοδρομία τελειώνει με δάκρυα»

Ομιλητές και κοινό καλωσόρισε στο Επιμελητήριο το μέλος του ΔΣ κ. Α.Δεμίρης.

«Αλλιώς πώς ένας μέσος άνθρωπος θα μπορεί να μπει στην πολιτική;» αναρωτήθηκε και σημείωσε με νόημα «Ζεις από την πολιτική ή ζεις για την πολιτική, την προσφορά στα κοινά και την αναγνώριση; » Όπως σημείωσε ο κος Δικαίος κάθε πολιτική σταδιοδρομία τελειώνει με δάκρυα, καθώς ο πολιτικός θέλει να συνεχίσει να προσφέρει μέχρι τελευταία στιγμή. Όπως είπε για τους ανθρώπους αυτούς η ζωή αποκτά νόημα υπηρετώντας έναν σκοπό.

Ο πρώην Υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής

Γ. Πεταλωτής: «Πρέπει στη χώρα μας να μάθουμε να αντέχουμε στη διαφορετική σκέψη.»
Είναι ζητούμενο η διασύνδεση της Τοπικής Οικονομίας με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο πρώην Υπουργός Γιώργος Πεταλωτής σημειώνοντας πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Ομάδας Ενασχόλησης με την Πολιτική Επιστήμη, δημιουργούν εξωστρέφεια. Χαρακτήρισε μάλιστα των πρωτοβουλία των φοιτητών κοιτίδες διαλόγου απαραίτητες βλέποντας, «δυστυχώς», όπως είπε, «όλα όσα διαδραματίζονται στην κεντρική πολιτική σκηνή». Αναφερόμενος στην πολιτική ο κος Πεταλωτής ανέφερε πως για πολλούς «η πολιτική έχει ταυτιστεί με το βόλεμα ή την αργοσχολία. Είναι σημαντικό να απενοχοποιείται η ενασχόληση με την πολιτική. » Χαρακτήρισε το καθολικό δικαίωμα της ψήφου ως την μεγαλύτερη επανάσταση, την απόλυτη έκφραση της Δημοκρατίας. «Το πιο εύκολο είναι να ρίξεις ανάθεμα σε όλους» τόνισε και μιλώντας για τις συναινέσεις υποστήριξε πως από τον δημόσιο διάλογο πρέπει αυτές να προκύπτουν. «Πρέπει στη χώρα μας να μάθουμε να αντέχουμε στη διαφορετική σκέψη, στο διάλογο, στην δημοσιότητα.» Αναφερόμενος δεν στην ανανέωση του πολιτικού σκηνικού τόνισε πως από της η ανανέωση δεν σημαίνει τίποτα για να σημειώσει ότι η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να έχει μια διαρκή ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του πρώην υπουργού στο 2012. «Θα πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της ίδιας της Κοινωνίας» είπε σημειώνοντας πως τότε αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, οι οποίες και θα κριθούν δεχόμενοι την άδικη στοχοποίηση χωρίς ποτέ, όπως είπε, να εντοπιστούν και να απολογηθούν οι πρωταίτιοι των τότε εις βάρος τους επεισοδίων.

Ο πρώην υπουργός,κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ε.Στυλιανίδης: «Όποιος ξεκινήσει με την πολιτική, δεν την τελειώνει ποτέ»
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «όποιος ξεκινήσει με την πολιτική, δεν την τελειώνει ποτέ» για να αναφέρει στην συνέχεια πως την λέξη Δημοκρατία όλος ο κόσμος την δανείζεται από την Ελληνική Γλώσσα. «Όσο και να μας ταπεινώσουν η Ελλάδα είναι η μητέρα της Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρώην υπουργός υποστήριξε πως η εποχή μας σήμερα αφήνει τις θορυβώδεις μειοψηφίες να προσδιορίζει το κλίμα και να παίρνει τις αποφάσεις σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια ο πολιτικός έζησε μια «απίστευτη επίθεση». Μιλώντας για τον τρόπο που οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουν αποφάσεις ανέφερε ότι αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται με βάση τα συμφέροντα και τα δίκαια των νεκρών και των αγέννητων Ελλήνων. Αποφάσεις με βάση το συμφέρον του Έθνους και πολλές φορές κόντρα στο εφήμερο συμφέρον. Ο κος Στυλιανίδης αναφέρθηκε σε τέσσερις κατηγορίες πολιτικών στους: 1) Χομπίστες (αυτή τη στιγμή η ηγεσία της Ελλάδος δυσκολεύεται να κατανοήσει τον μέσο Έλληνα ανέφερε ο πρώην υπουργός) 2) επιχειρηματίες της πολιτικής (μπήκαν για να εκμεταλλευτούν την πολιτική όπως είπε) 3) αυτοί που βρέθηκαν τυχαία στην πολιτική ( έκανε λόγο για «θορυβώδεις περαστικούς») και οι 4) original πολιτικοί (μπήκαν στην πολιτική γιατί ένιωσαν την ανάγκη να προσφέρουν στον τόπο τους). Αναφερόμενος δε στα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο πολιτικός μίλησε για πολιτικό:α) διαχειριστή κρίσεων, β) παραγωγό αποτελεσμάτων γ)οραματιστή σημειώνοντας πως για την επιλογή του πολιτικού κάθε φορά την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο πολίτης.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή εκδήλωση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα