Κομοτηνή: Ένας Λόγιος με ευρωπαϊκή εμβέλεια

12:51 9/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με καταγωγή από το Ηράκλειο η Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης σε ηλικία τριάντα χρονών εγκαταστάθηκε στο Ρέθυμνο κι εκεί γνώρισε τον Στυλιανό Αλεξίου και την γυναίκα του Μάρθα Αποσκίτη, φιλολογικό ψευδώνυμο της Ολυμπίας Αλεξίου). «Υπήρχε μια εγκαρδιότητα από την αρχή. Βέβαια, στην αρχή μου έκανε ένα test

μου απήγγειλε ένα στίχο και με ρώτησε τι είναι; Και του απάντησα αμέσως «Χασμωδία» κι ευχαριστήθηκε μαζί μου. Αυτό ήταν το διαβατήριο μου για τη σχέση μου μαζί του. Είχα βγάλει τότε μια συλλογή διηγημάτων και είχα την πολύ μεγάλη τιμή να γράψει ο Στ. Αλεξίου μια πολύ καλή κριτική. Το έκανε για όλους τους νέους, τους βοηθούσε, τους έδινε κουράγιο. Ήταν πολύ σημαντική για μένα αυτή η κριτική, διαβατήριο για την θετική αντιμετώπιση πολλών αναγνωστών και κριτικών απέναντι μου. Στην συνέχεια είχα και μια φιλολογική επαφή μαζί του. Πάντα ήταν πολύ ενθαρρυντικός. Πολύ αξιαγάπητος άνθρωπος, όπως και η γυναίκα του κι αυτός πάρα πολύ ανοιχτός.»

Γιατί νομίζετε ότι ξεχώρισε στο χώρο των γραμμάτων; ρωτάμε την κα Καστρινάκη «Τι να πει κανείς; Παντεπόπτης! Homo Universal της Αναγέννησης. Ήξερε τα πάντα. Παρακολουθούσε τα πάντα. Στην τελευταία μας συνάντηση, ένα χρόνο πριν πεθάνει, έκανε αναφορές στα ελληνικά σίριαλ και τα ελαφρά τραγούδια ως κι αυτά παρακολουθούσε. Είχε μια εξαιρετική αδυναμία στο ωραίο φύλλο, πάντα πλατωνική. Οι γνώσεις του ήταν απέραντες. Μετέφραζε Σαίξπηρ, ορισμένα Σονέτα πολύ καλύτερα από όλες τις μεταφράσεις που ξέρω».

Υπάρχουν σήμερα τέτοιου διαμετρήματος πνευματικοί άνθρωποι; ρωτάμε την κα Καστρινάκη για να απαντήσει « Το να είναι κανείς τόσο παντεπόπτης σπανίζει. Πρέπει να έχει κανείς πάρα πολλές ικανότητες και τεράστια μνήμη. Σπάνιο το είδος αυτών των ανθρώπων. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι πάρα πολύ μορφωμένοι. Έχουν πολλαπλασιαστεί οι πληροφορίες, είναι δύσκολο να είναι κανείς και αρχαιολόγος και φιλόλογος και φιλόλογος που να γράψει την ιστορία της ελληνικής Λογοτεχνίας από τον Όμηρο έως το Ρίτσο, τέτοιας εμβέλειας πνεύματα παρουσιάζονται πολύ σπάνια. Δεν είμαι, όμως, απαισιόδοξη ότι μπορεί η ανθρωπότητα να βγάλει τέτοιες μορφές» απαντά και προσθέτει: «Ο Αλεξίου είναι ένα πολύ μεγάλο παράδειγμα για το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ένας Λόγιος με ευρωπαϊκή εμβέλεια».
Φώτο:Αγγέλα Καστρινάκη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα