Κομοτηνή: Ένας μανάβης στα θρανία της ζωής

11:22 2/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Από νεαρό παλικάρι ξεκίνησα αυτή τη δουλειά. Όταν απολύθηκα από το Στρατό, ήμουν είκοσι χρονών, ξεκίνησα να δουλεύω με τα σταφύλια της Καβάλας. Ασχολήθηκα και με τα καπνά, δεν είχα όμως «δικαίωμα» και συνέχισα με τις πωλήσεις στις λαϊκές. Αγόρασα με τη γυναίκα μου τριάντα στρέμματα χωράφια. Εργαστήκαμε μόνοι μας, ανεξάρτητοι. Ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ για πέντε χρόνια και για δέκα χρόνια στον ΟΓΑ.» δηλώνει ο κ. Γιουσούφ Μουσταφά ξετυλίγοντας το κουβάρι της δικής του ζωής. «Τώρα

τελευταία άλλαξε ο Νόμος και με την ασφάλεια του ΟΓΑ μπορούμε να δουλέψουμε σε ένα μεγάλο παζάρι και σε δύο μικρά. Δηλαδή, Κομοτηνή, Αρριανά, Φιλύρα. Βλέπω άλλους με μια άδεια να πηγαίνουν όπου θέλουν. Το παρεμπόριο είναι πρόβλημα. Πολλοί μικροπωλητές λειτουργούν χωρίς άδεια. Εγώ πληρώνω 1650 ευρώ το χρόνο για το μέρος στις λαϊκές και την άδεια, εκείνοι τίποτα. Γιατί υπάρχει αυτή η αναρχία;» αναρωτιέται σε ένα διάλειμμα της δουλειάς του.

Το παρεμπόριο δημιουργεί προβλήματα

Όση ώρα στέκεται με το εμπόρευμά του και περιμένει τους πελάτες ο νους του «τρέχει» σε πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του «Αν δεν υπήρχαν οι παράνομοι, το μεροκάματό μας θα ήταν καλό. Τώρα έρχονται άλλοι από την Βουλγαρία και χωρίς έλεγχο πωλούν ό,τι θέλουν.» δηλώνει. Το καλοκαίρι καλλιεργεί και πουλά καρπούζια. Από το Φθινόπωρο και μετά κατεβαίνει στην λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, κάθε Πέμπτη, και κάνει τις αγορές του με την εμπορική άδεια που διαθέτει. «Προσπαθώ για τους πελάτες μου να φέρνω το καλύτερο και να το πουλώ, όσο μπορώ πιο φθηνά. Ο κόσμος αν είναι φθηνά αγοράζει, αλλά τα Πολυκαταστήματα κάνουν μεγάλη ζημιά. Η πόλη μας είναι μικρή, δεν μπορεί να έχει τόσα πολλά πολυκαταστήματα.» Παράλληλα, δεν εγκαταλείπει και την καλλιέργεια της γης, παρά το γεγονός, όπως σημειώνει, έφτασε να μην συμφέρει. «Είναι τόσα πολλά τα έξοδα που δεν φτάνουν…Οι Νόμοι δεν κατεβαίνουν από το Θεό. Ο κόσμος βγάζει τους Νόμους, ο κόσμος τους αλλάζει. Κάτι θα πρέπει να γίνει και να αλλάξουν αυτά τα οποία μας δυσκολεύουν» δηλώνει.

«Αγαπάμε την Ελλάδα»
Η ζωή το δίδαξε πολλά. Ο δρόμος και η επαφή με τους πελάτες ακόμη περισσότερα. « «Αν δεν ξέρεις τη δουλειά, κοίτα τι κάνει ο γείτονάς σου», λέει μια παροιμία. Κοιτάτε τη κάνουν οι ντόπιοι δεν έχουν λεφτά και ό,τι έχουν τα δίνουν στη Βουλγαρία. Αυτό μας πονάει. Το κράτος είναι δικό μας, το αγαπάμε. Υπηρέτησα στο στρατό, την ελληνική σημαία δεν την κατέβασα ποτέ κάτω. Αγαπάμε την Ελλάδα, θέλουμε, όμως, να μας αγαπήσουν κι εμάς.»
Φώτο:Γιουσούφ Μουσταφά Ρεπορτάζ-κείμενο – φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα