Κομοτηνή: Έρχεται και σε νομική μορφή το kookoonari-project – Με στόχο το Μηδενικό Απόρριμμα

11:25 15/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον προηγούμενο χρόνο το 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής «έλαμψε» με τη δράση του Κουκουνάρι-kookoonari project-, στο πλαίσιο του προγράμματος START – Create Cultural Change.

To έργο εμπνεύστηκε η εκπαιδευτικός, Μαρία Στρούμπα, από τον κύκλο της ζωής, και κυρίως από το κουκουνάρι που πέφτει στη γη και γίνεται κάτι πολύτιμο για το χώμα. Φαντάστηκε να γίνουν για λίγο οι άνθρωποι κουκουνάρια και να μην αφήνουν απορρίμματα που ρυπαίνουν τη γη, που δε μπορεί να πάρει ανάσα.

Όχι απλώς το φαντάστηκε, αλλά το δούλεψε με τους μικρούς μαθητές της, με άλλους εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς τους, με μια πολύ θερμή ανταπόκριση, καθώς έμαθαν στην πράξη μέσα από δράσεις και εργαστήρια, πώς είναι να μειώνεις σταδιακά το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα, σύμφωνα με το «Μηδενικό απόρριμμα»-zero waste-.

Στόχος του έργου είναι το 10ο Νηπιαγωγείο να καταστεί το πρώτο σχολείο με Μηδενικό Απόρριμμα και να αποτελέσει το καλό παράδειγμα και για άλλα σχολεία αλλά και τομείς. Αυτό θα γίνει μέσα από απλές καθημερινές πρακτικές που στοχεύουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του καθένα.

Αυτός λοιπόν ο ελληνικός οδηγός με τις μηδενικού απορρίμματος συνταγές για τις kookoonari-κες προτάσεις υπάρχει και διατίθεται δωρεάν ως εγχειρίδιο σχετικά με τα πρώτα βήματα που μπορεί να κάνει ο καθένας στην καθημερινότητά του με βάση τις αρχές του Ζero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα).

Το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο είναι βασισμένο σε υλικό που συλλέχθηκε κατά την υλοποίηση της πρώτης δράσης της ομάδας μας «kookoonari», στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής, το πρώτο νηπιαγωγείο που βρίσκεται στην διαδικασία να γίνει ένα σχολείο μηδενικών απορριμμάτων. Το εγχειρίδιο διανέμεται δωρεάν στο

Σύμφωνα με την υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού για το Κουκουνάρι, Μαρία Πετρίδου, στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η ομάδα του κουκουναριού εξακολουθεί να βρίσκεται σε επαφή -εξ αποστάσεως πια. Σε λίγο καιρό ο οδηγός με τις συνταγές αυτές θα πάρει και έντυπη μορφή από τις Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης».

Οι οδηγίες βοηθούν να φτιάξει ο καθένας μια πάνινη τσάντα από παλιές μπλούζες, καθαριστικά για οικιακή χρήση, από ξύδι και σόδα, φυσικές πλαστελίνες, καλλυντικά, όπως οδοντόπαστα, βούτυρο για ενυδάτωση σώματος, αλλά και καλλυντικά για άντρες.

Όπως είπε η κ. Πετρίδου, το kookoonari θα πάρει νομική μορφή μέσα στο νέο έτος, και θα επιχειρήσει μαζί με ένα άλλο ανάλογο project -«Πυγολαμπίδες»- να σπείρει αυτή τη φιλοσοφία του Μηδενικού Απορρίμματος και σε άλλα σχολεία -και γιατί όχι, και σε άλλους τομείς που σχετίζονται με το αντικείμενο.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα