Κομοτηνή: Φοιτητές μιλούν για τα κρούσματα κορονοϊου και σχολιάζουν το Lock down

10:57 31/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέρες τώρα οι ειδικοί κάνουν εκκλήσεις στις νέες και στους νέους να επιδείξουν σοβαρότητα κι υπευθυνότητα, μειώνοντας τις κοινωνικές τους επαφές, και προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους γονείς και τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, υπενθυμίζοντας τους ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Οι νέοι και οι νέες και στην Κομοτηνή αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης.

Με τα μαθήματα στα Τμήματα του ΔΠΘ να γίνονται

διαδικτυακά και τους φοιτητές επιστρέφουν στα σπίτια τους λόγω και του lock down οι ίδιοι σημειώνουν πως όλο αυτό τους έχει επηρεάσει πάρα πολύ γιατί, όπως λένε, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης. Έτσι, φοιτητές και φοιτήτριες ετοιμάζουν βαλίτσες. «Θα εγκαταλείψουμε την Κομοτηνή γιατί λόγω του Lock down δεν έχουμε λόγο να μείνουμε στην πόλη.» δηλώνουν στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές ιστορίες». Δεν είναι λίγοι κι εκείνοι που ήρθαν για να δούνε τα σπίτια που νοικιάζουν, να πάρουν τα πράγματα τους και να φύγουν ξανά. «Κρατάνε τα σπίτια αυτοί που δεσμεύονται από συμβόλαια. Υπάρχουν όμως και αυτοί που έχουν ξενοικιάσει. Οι φοιτητές που ήρθαν αυτή την περίοδο ήρθαν για να ξενοικιάσουν είμαι από τους ελάχιστους που κράτησαν σπίτι.» δηλώνει φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Κομοτηνής προσθέτοντας «Ίσως να έρθουμε στην εξεταστική για να μείνουμε μόνοι μας να διαβάσουμε. Με τον κορονοϊο όμως δεν ξέρουμε τι τελικά θα γίνει.»
Χαρακτηρίζουν το τέστ ανίχνευσης του κορονοϊου αναγκαστική επιλογή, « για το καλό των οικογενειών, για να είναι σίγουροι», όπως λένε, «ότι δεν μεταφέρουν τον κορονοϊο.»
Τι έφταιξε και οι νέοι κάτω των 23 ετών ήταν η πλειοψηφία των φορέων με κορονοϊο στα πρώτα 200 κρούσματα που καταγράφτηκαν στη Ροδόπη; Ρωτήσαμε μια φοιτήτρια «Η πρώτη καραντίνα μας επηρέασε πάρα πολύ.» απάντησε κι εξήγησε « Ήταν μια διέξοδος για όλους τους φοιτητές η επιστροφή στην πόλη των σπουδών τους, να κάνουμε μια «απόδραση» από τα πατρικά μας σπίτια, ήταν και πιο έντονη η διάθεση για εξόδους.»

Όπως λέει δεν τηρήθηκαν τα μέτρα στα κέντρα όπου συχνάζουν οι φοιτητές «υπήρχε μια αυθαιρεσία» σημειώνει και χωρίς να κρύβει τα λόγια της προσθέτει «Ο αριθμός όσων έμπαιναν στα καταστήματα αυτά ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον επιτρεπόμενο. Η πρώτη καραντίνα μας επηρέασε διότι μετά βγήκαμε εκτός ορίων.» Όπως με νόημα προσθέτει μια φίλη της, φοιτήτρια επίσης, «Οι νέοι δεν φοβούνται και τόσο.»
Σύμφωνα με φοιτητή στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης η ασυδοσία είναι συνέπεια της πρώτης καραντίνας. «Είδαν πολύ μια τελευταία ευκαιρία για μια φοιτητική ζωή που δεν είχαμε το προηγούμενο εξάμηνο. Ήταν αναπόφευκτο να συμβεί όλο αυτό σε μια φοιτητούπολη.» Σύμφωνα με τον ίδιο «Η πλειοψηφία δεν τηρούσε τα μέτρα, είχαν χαθεί πολλοί μήνες, έπρεπε να τους αναπληρώσουν και προέβησαν σε αυτή την τακτική. Κατέγραφαν οι υπεύθυνοι των καταστημάτων ψεύτικους αριθμούς, ενώ οι παρευρισκόμενοι μέσα ήταν πολλοί περισσότεροι, διπλάσιοι από τον επιτρεπόμενο αριθμό. Προκειμένου να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα γινόντουσαν πολλές ασυδοσίες.»
Όσον αφορά στους ελέγχους για την εφαρμογή των μέτρων; «Εγώ δεν είδα να γίνονται έλεγχοι .» απαντά φοιτήτρια της Νομικής Σχολής και σημειώνει χωρίς περιστροφές « Μόνο την τελευταία μέρα πριν ανακοινωθεί η καραντίνα . Τις υπόλοιπες ημέρες, το προηγούμενο διάστημα αισθανόμουν ότι υπήρχε μια σκόπιμη αβλεψία προκειμένου να επωφεληθούν οι τοπικοί παράγοντες.» επισημαίνοντας « Το κλείσιμο των σχολών και η εξ αποστάσεως διδασκαλία έκανε τους τοπικούς παράγοντες να συναινέσουν σε όλη αυτή την ασυδοσία. Και ήταν προφανές αυτό.»
Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα