Κομοτηνή: Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών έγινε ενενήντα ετών και συνεχίζει…

09:38 22/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από το 1926, με ένα μικρό διάστημα διακοπής, και επαναλειτουργίας από το 1946 μέχρι σήμερα εξακολουθεί να είναι παρούσα. Η Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών και Δεσποινίδων στην Κομοτηνή τηρεί, όπως η νυν πρόεδρος, η κα Σμαράγδα Μπραντζουκάκη, δηλώνει, τους σκοπούς της ιδρύσεώς της. Ένα Φιλανθρωπικό Σωματείο που στη διάρκεια αυτών των χρόνων βοήθησε πολλούς απόρους. Οι καιροί ήταν πάρα πολύ δύσκολοι, ιδιαίτερα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την άφιξη

των Ελλήνων προσφύγων. «Φρόντισε με πάρα πολύ δουλειά των γυναικών εκείνης της εποχής πάρα πολλούς πρόσφυγες έτσι έγινε η αρχή».

550 μέλη «γεμίζουν» τα δέματα της Φιλοπτώχου

Σήμερα η Αδελφότητα αριθμεί 550 μέλη, τα οποία είναι συνεπέστατα ως προς τις συνδρομές του, 120 με 150 μέλη συμμετέχουν συνήθως σε όλες τις εκδηλώσεις του Σωματείου. «Είναι ένας Σύλλογος ο οποίος για να μπορέσει να λειτουργήσει χρειάζεται 500 με 600 ευρώ το μήνα. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, λόγω της διανομής των δεμάτων, ανεβάζουν το ποσό των εξόδων κατά 2.000 ευρώ τουλάχιστον» εξηγεί η πρόεδρος. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι 12 οικογένειες, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου, δέχονται τη βοήθεια της Φιλοπτώχου. «Προηγείται έρευνα για να δίνονται τα χρήματα σε ανθρώπους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Βοηθάμε επίσης παιδιά και φοιτητές. Ανταποκρινόμαστε και σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως σε έκκληση κέντρου που φιλοξενούνται άτομα παραβατικών συμπεριφορών και πέρσι και φέτος προσφέραμε κουβέρτες. Ένα ψωμί κι ένα μπουκάλι γάλα κάθε μέρα σ’ αυτές τις οικογένειες είναι σημαντικό στην σημερινή εποχή.»

Και το «ευχαριστώ»

Η Φιλόπτωχος στεγάζεται σε ένα κτίριο το οποίο είναι δωρεά μιας συνταξιούχου δασκάλας η οποία όταν ήταν παιδί είχε δεχτεί την στήριξη της Φιλοπτώχου. «Την είχε αναλάβει η Φιλόπτωχος στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στις Σπουδές της, δεν το ξέχασε ποτέ αυτό η κα Κομνηνού κι άφησε αυτό το γραφείο για τις ανάγκες του Σωματείου» δηλώνει η κα Πρόεδρος και σημειώνει ότι αυτό το «δέσιμο» με τους ανθρώπους και την Φιλόπτωχο συνεχίζεται ακόμη και σήμερα . «Ένα παιδί που πέρασε σε ΑΕΙ μόνο, χωρίς φροντιστήριο, φεύγοντας από την τελετή βράβευσης και απονομής των υποτροφιών που διοργανώσαμε μου είπε «εύχομαι σήμερα ο Θεός να με βοηθήσει να ξεπληρώσω αυτό το οποίο κάνατε εσείς για μένα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση» δηλώνει η κα Σμαράγδα Μπραντζουκάκη σημειώνοντας ότι «50-100- 150 ευρώ το μήνα δεν είναι μεγάλη η βοήθεια μας, αλλά υπάρχει».

Για τις εκδρομές της Φιλοπτώχου

Χρήματα για το Ταμείο της Φιλοπτώχου συγκεντρώνονται μέσω των εκδηλώσεων του Συλλόγου, αλλά και με τις εκδρομές για τις οποίες υπήρξαν ποικίλα σχόλια στο παρελθόν. «Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο, έχουμε ένα απαιτητικό κοινό. Αναζητούν το καλύτερο γι αυτό κι επιλέγονται προορισμοί με ενδιαφέρον. Όμως αυτές οι εκδρομές δίνουν και τα πιο σημαντικά έσοδα στο Ταμείο μας. Ένα μέρος των χρημάτων μένει πάντα στο Ταμείο».

Κλειστό κλαμπ;

«Μπορεί να πάρει μέρος όποιος θέλει. Είμαστε οι περισσότεροι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι υψηλή κοινωνία τα μέλη μας. Χάρη στις συντάξεις αυτών των γυναικών μπορούν και συμμετέχουν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις μας» δηλώνει η κα Σμαράγδα Μπραντζουκάκη μην κρύβοντας, όμως, τον προβληματισμό της για την «Πολύ μικρή ηλικιακή ανανέωση. «Θα έχει συνέχεια η Φιλόπτωχος Αδελφότητα, διάθεση θέλει και κάποια χρήματα τα οποία τα συγκεντρώνουμε» δηλώνει με σιγουριά.

Τα «σημάδια» της κρίσης

Όσον αφορά στα «σημάδια» της κρίσης σημειώνει «Ναι υπάρχει μεγάλη ανάγκη, λόγω και της κρίσης είναι πολλοί αυτοί οι ποίοι έχουν ανάγκη στήριξης. Υπάρχουν άνθρωποι, νοικοκύρηδες, που , όμως, βρίσκονται σε θέση να έχουν ανάγκη το δέμα της Φιλόπτωχου. Από μόνα τους τα μέλη προσφέρουν καταλαβαίνοντας τις ανάγκες της εποχής». Τέλος, σπεύδει να σημειώσει πως στόχος της είναι «να μπορέσουμε να σταθούμε και να ανταποκριθούμε σ’ αυτό για το οποίο έχουμε ταχθεί. Η υπόσχεση είναι ότι θα μπορέσουμε και θα το κάνουμε. Το ξέρουν όλοι. «Μου κόβουν το ρεύμα, δεν έχω να πληρώσω τη ΔΕΗ βοηθήστε με» το είχατε ακούσει στο παρελθόν, σας πληροφορώ ότι είναι επαναλαμβανόμενο. Είναι φοβερό, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Και κάνουμε. Δεν μπορούμε δυστυχώς να ανταποκριθούμε σε όλα τα αιτήματα γι αυτό πρέπει να κινητοποιηθούν όλοι οι Σύλλογοι. ‘Ένα ευρώ παραπάνω σε μια εκδήλωση δεν ενοχλεί κανέναν κι, όμως, όταν έρχεται εκείνη η ώρα βρίσκει τη θέση του».

Φώτο: Σμαράγδα Μπραντζουκάκη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα