Κομοτηνή: Η πόλη χωρίς όνομα στην Χερσόνησο της Μολυβωτής

12:37 29/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά φέτος το πρόγραμμα της ανασκαφής στην χερσόνησο της Μολυβωτής. Προηγήθηκε η ανασκαφική έρευνα επί τρία συναπτά έτη και φέτος συνέχεια δίνεται με την μελέτη των ανασκαφικών ευρημάτων. Γι αυτό το λόγο στην Κομοτηνή βρίσκονται 15 αρχαιολόγοι από την Ευρώπη και την Αμερική.

Στο τέλος του 2017 θα παρουσιάσουν τη δημοσίευση της ανασκαφής που έγινε στο μοναδικό Ακρωτήριο της Π.Ε. της Ροδόπης, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στους σύγχρονους

οικισμούς Φαναρίου και Ιμέρου. Εκεί, ήδη από τη δεκαετία του 1950, είχε εντοπιστεί από τον Καθηγητή Γεώργιο Μπακαλάκη ένας μεγάλος αρχαιολογικός χώρος , ο οποίος ταυτίστηκε με το εμπόριο Θασίων, τη Στρύμη.

Ο χώρος ανασκάπτεται από το 2013 σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Σχολή φέρνοντας στο φως μια κλασική πόλη, η οποία ακμάζει από το 400 μέχρι και το 300 π.Χ. Η πόλη σταδιακά εγκαταλείπεται και οι κάτοικοι της μετακινούνται προς άλλες κατευθύνσεις. Η νέα θεωρία για την ταύτιση αυτής της θέσης είναι ότι πρόκειται για την αρχαϊκή και κλασική Μαρώνεια κι αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί πάρα πολλά ευρήματα της Μαρώνειας, όπως πάρα πολλά νομίσματα. «Ωστόσο, για καμία από τις δύο απόψεις δεν υπάρχουν ισχυρά τεκμήρια για να πούμε ότι είναι αυτή η άποψη ή η άλλη» δηλώνει η αρχαιολόγος Μαρίνα Τασακλάκη. Την περίοδο αυτή 15 Έλληνες και ξένοι αρχαιολόγοι αναζητούν τα τεκμήρια που θα τους οδηγήσουν είτε προς την μια κατεύθυνση είτε προς την άλλη.

Μια τεράστια πόλη έκτασης 500 στρεμμάτων, με τείχη, με ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα με εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο. Μια πόλη που είχε αναπτύξει πολύ καλές εμπορικές σχέσεις με την Αθήνα, αλλά και την Ιωνία, με κατοίκους που έκαναν σίγουρα εμπόριο λαδιού και, με αγάπη για τις Τέχνες και το Ωραίο και που δεν την κατέστρεψε ένας σεισμός ή μια φωτιά. Αλλά εικάζεται ότι έχασε την μάχη από την ίδρυση μιας νέας πόλης επί Φιλίππου, στην περιοχή της Μαρώνειας, αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανόν να έγινε εθελούσια η μετακίνηση των κατοίκων για να έχουν την προστασία ενός Φιλίππου κι ενός Αλεξάνδρου. Θεωρίες που ακόμη περιμένουν την επιβεβαίωση ή την διάψευση τους. Κι εκείνη ένα όνομα, το όνομα που της ανήκει…

Φώτο: Μαρίνα Τασακλάκη, αρχαιολόγος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα