Κομοτηνή: Η πολιτισμική κληρονομιά κιβωτός γνώσης

22:39 23/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Αλβίνη Ιωαννίδου είναι αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό στην προστασία των μνημείων και σπουδές στο Παρίσι. Γνωρίζει καλά πώς η πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα προς όφελος των σύγχρονων κοινωνιών.

Οι συγκρίσεις με την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας σε σχέση με αυτή της Γαλλίας σε θέματα διαχείρισης της πολιτισμικής κληρονομιάς δεν λείπουν από την κουβέντα μας με την νεαρή αρχιτεκτόνισσα. «Η πολιτιστική κληρονομιά, σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική και την πόλη, έχει μεγαλύτερες διαστάσεις δεν περιορίζεται

μόνο σε ένα κτίριο.» δηλώνει σημειώνοντας πως σε ένα ταξίδι στην Κίνα είχε την δυνατότητα να εργαστεί στην αποκατάσταση ενός Ναού και ενός σπιτιού με εξαιρετικό διάκοσμο. «Μια πολύ σημαντική εμπειρία» σημειώνει αναζητώντας ήδη την επόμενη.

Κρατώντας την επαφή της με την Κομοτηνή και διατηρώντας ισχυρό τον δεσμό με την Θράκη παρατηρεί πως κάποια κτίρια που είναι ιστορικά ενδιαφέροντα έχουν αποκατασταθεί, όπως η Λέσχη Κομοτηναίων, το Αρχοντικό Νέστωρος Τσανακλή, ακόμη και τα μικρά αρχοντικά, όπως αυτά στην οδό Τσανακλή. «Στην πόλη υπάρχουν σημεία που πρέπει να αποκατασταθούν και να αναδειχθούν, για παράδειγμα στο ιστορικό κέντρο, στο σιδηροδρομικό σταθμό. Θα είναι ενδιαφέροντα και για τους επισκέπτες. Θα μπορούσε να γίνεται ένας χάρτης και με την ενοποίηση τους να γνωρίζει ο επισκέπτης ότι μπορεί να τα δει από κοντά» δηλώνει η κα Ιωαννίδου κι εξηγεί ότι στη Γαλλία τα διατηρητέα μνημεία για μια- δύο μέρες το χρόνο ανοίγουν τις πόρτες για το κοινό. «Νομίζω ότι στην Κομοτηνή κάτι τέτοιο θα είχε ενδιαφέρον. Θα αποκαλυφθούν αυτοί οι μικροί θησαυροί. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας μικρός χάρτης που να τα συνδέει. Ο κόσμος έτσι καταλαβαίνει την ιστορία της πόλης. Στη Γαλλία επίσης υπάρχουν σημεία πορείας μέσα στο δρόμο τα οποία καθοδηγούν κι ενημερώνουν τον διερχόμενο».

Όπως επισημαίνει η ταλαντούχα αρχιτέκτων αυτό που διατηρείται με τη σωτηρία ενός κτιρίου είναι η ιστορία, οι ρίζες, ο τρόπος ζωής, η θρησκεία. Όλα τα στοιχεία της καθημερινότητας, ένα κτίριο που ζει κι αντέχει στο χρόνο τα περνά στις επόμενες γενιές. Υπάρχει αυτή η συνέχεια μέσα στο χρόνο. Κατανοούμε καλύτερα από πού ερχόμαστε και πώς εξελίσσονται τα πράγματα. Μαθαίνουμε για τον τόπο μας, την καταγωγή μας, μέσα από τα κτίρια που διασώθηκαν στο διάβα των χρόνων».
Φώτο:Αλβίνη Ιωαννίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα