Κομοτηνή: Η συγχώρεση μας κάνει καλύτερους ανθρώπους

08:42 1/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πενήντα πέντε χρόνια ιεροψάλτης ο κος Παναγιώτης Ζαπανδιώτης. Με καταγωγή από τον Αλμυρό Βόλου, βρέθηκε στην Κομοτηνή μην εγκαταλείποντας όλα αυτά τα χρόνια την μεγάλη του αγάπη, τους ψαλμούς και τους ύμνους, το αναλόγιο.

«Έχω υπηρετήσει στις περισσότερες Εκκλησίες της Κομοτηνής, έκανα και 19 χρόνια ψάλτης στην Ιερά Μονή Βαθυρρύακος.» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω, όταν σε ηλικία 14 ετών μπορούσε να «στηρίζει» όλη την λειτουργία.

Ο πατέρας του κ. Παναγιώτη Ζαπανδιώτη ήταν ψάλτης με παρουσία και στο Πατριαρχείο, εκείνος τον ώθησε στον χώρο ανοίγοντας του ένα ξεχωριστό κόσμο. «Πήρα τα πρώτα μαθήματα από τον πατέρα μου και μετά βρέθηκα στο πλευρό μεγάλων δασκάλων σε βυζαντινές χορωδίες. Πιο πολύ, όμως, εκείνο που μετρά, είναι η όρεξη και η αγάπη. Αν το θέλεις κάτι πολύ και το αγαπάς, θα το κάνεις σίγουρα. Όταν έχεις αγάπη μέσα σου, όλα είναι εύκολα».

Σύμφωνα με τον έμπειρο ιεροψάλτη ένας καλός ψάλτης για να μάθει να ψέλνει καλά θα πρέπει να μαθητεύει δέκα χρόνια. «Σιγά- σιγά, με μαθητεία στο χώρο της βυζαντινής μουσικής, θα μπορέσεις να σταθείς σωστά σε ένα αναλόγιο» δηλώνει. Τώρα, στο τέλος αυτής της πολύχρονης καριέρας έχει πολύ καλή εικόνα για την ποιότητα των ιεροψαλτών της Κομοτηνής. «Από την Κομοτηνή πέρασαν πολύ ωραίοι ψάλτες. Ακόμη και τώρα υπάρχουν πολύ ωραίοι ψάλτες. Το αρνητικό είναι ότι είναι από άλλα μέρη. Λίγοι είναι οι ντόπιοι. Κάποιοι ξεκινούν καλά, αλλά σταματούν γρήγορα.»

Το τροπάριο που έχει συχνά στα χείλη του είναι αυτό της Κοίμησης της Παναγίας. Το ψέλνει νιώθοντας μια ξεχωριστή αγαλλίαση μέσα του. Και φώτιση; τον ρωτάμε «Ναι», απαντά τονίζοντας την αξία της ταπείνωσης «Όλα τα άλλα περνάνε, η ταπείνωση και η συγχώρεση μένει. Όλα τα άλλα περνάνε. Στους ανθρώπους που μας πίκραναν, που μας κούρασαν ή μας στενοχώρησαν να δίνουμε συγχώρεση. Όταν την δίνουμε την συγχώρεση γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι».
Φώτο: Παναγιώτης Ζαπανδιώτης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα