Κομοτηνή: «Η Θράκη αποτελούσε και αποτελεί μια ώσμωση πληθυσμιακή»

12:35 2/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Αυτό το οποίο πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η Θράκη ήταν η αυλή της Κωνσταντινούπολης και παραμένει γιατί γεωγραφικά είναι ακριβώς εκεί παρά τις αλλαγές χώρων και προσώπων.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για την Θράκη η κα Παναγιώτα Τζιβάρα, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας κι Εθνολογίας του ΔΠΘ με αφορμή την ομιλία της, για την πρόσληψη της Θράκης στη δυτική πρώιμη νεωτερικότητα, στους «μαθητές » της Ακαδημίας – Δομή δια βίου μάθησης – της Περιφέρειας

Αν.Μ.Θράκης.

Μέσα από την ιστορία του Βενετοκρατούμενου ελληνισμού είδε πώς προσλαμβάνουν την Θράκη και τους Θράκες μέσα στα Λογοτεχνικά κείμενα τα οποία παρήχθησαν στην διάρκεια των εφτά Βενετοτουρκικών πολέμων. Όταν δηλαδή ο κραταιός Λέοντος της Βενετίας πολεμούσε την Luna di Tracia. Παρουσίασε τις διαπιστώσεις από την μελέτη των κειμένων. Κείμενα τα οποία ξεκινούν από τον 16ο αιώνα και καταλήγουν στον 18ο , κείμενα τόσο Ιταλόφωνα, όσο και ελληνόφωνα.

«Η παρακμή της Θράκης ξεκίνησε με την πρώτη άλωση του Βυζαντίου το 1204. Η Θράκη γίνεται και πάλι πεδίο των αψιμαχιών και των διεκδικήσεων της αλαζονείας των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων. Εκείνοι που ξεκίνησαν με μια εξόρυξη οφθαλμών στο Βυζάντιο ήρθαν και την αποτελείωσαν κάνοντας πάλι το ίδιο πράγμα εδώ στην Μοσυνούπολη.» δήλωσε η κα Τζιβάρα.

Η κα Παναγιώτα Τζιβάρα, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας κι Εθνολογίας του ΔΠΘ

Αυτό που δεν έχει αλλάξει παρά το διάβα των αιώνων είναι το γεγονός ότι αποτελούσε και αποτελεί μια ώσμωση πληθυσμιακή. «Όπως σήμερα, έτσι και τότε, υπήρχε μια αγαστή διαβίωση και συμβίωση. Έλληνες, Οθωμανοί , Αρμένιοι και Εβραίοι. Είναι διαχρονική η συμβίωση, φαίνεται από τα κείμενα των περιηγητών, των Βενετών , που περνούσαν από εδώ για την Κωνσταντινούπολη.»
Σύμφωνα με την κα Τζιβάρα αυτό που επίσης δεν αλλάζει είναι η φιλοξενία. «Είναι κάτι που ίσχυε και τότε ισχύει και σήμερα» είπε σημειώνοντας πως φαίνεται στα κείμενα των Βενετών. «Μιλάνε οι ταλαιπωρημένοι απο το ταξίδι, καλομαθημένοι Βενετοί, οι οποίοι περνώντας από την Μπουρού, το Πόρτο Λάγος, την Κομοτηνή και πηγαίνοντας προς την Μάκρη λένε πως βρήκαν καλό κρασί και καλό φαγητό, αυτό είναι το διαχρονικό, αυτό που βρίσκουμε κι εμείς σήμερα.»

Φώτο: Παναγιώτα Τζιβάρα, Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας κι Εθνολογίας του ΔΠΘ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα