Κομοτηνή: Ιός του Δυτικού Nείλου: Απεβίωσε 79χρονη, νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο αδερφός της

11:06 21/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ζωή της έχασε μια 79χρονη γυναίκα, κάτοικος Ροδόπης, προσβεβλημένη από τον ιό του Δυτικού Νείλου.Η άτυχη γυναίκα απεβίωσε το περασμένο Σάββατο, 18 Αυγούστου στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Διενεργούνται ήδη απολυμαντικές ακμαιοκτονίες στον οικισμό όπου διέμενε η ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ ενημερώθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται διασωληνωμένος ο αδερφός της, εικάζεται

πως πρόκειται πάλι για προσβολή του Ιού του Δυτικού Νείλου, σήμερα θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή του Συσμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Κωνσταντίνο Μαυροματίδη « Είναι δύο αδέρφια ,τα οποία εμφάνισαν σημειολογία η οποία ήταν ενός κοινού εμπύρετου, στη συνέχεια φάνηκε να έχουν και ανησυχητικά συμπτώματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Ο ένας συνεχίζει να νοσηλεύεται, η αδερφή του κατέληξε , καθώς διαγνώστηκε ότι έχει την λοίμωξη του Ιου του Δυτικού Νείλου, σήμερα φαντάζομαι πως θα επιβεβαιωθεί και για τον αδερφό της. Ήταν περιστατικά με επιβαρυμένο ιστορικό. Άρρωστοι οι οποίοι είχαν προβλήματα υγείας σημαντικά. Δεν θέλω να πω ότι αυτό έφταιξε για το θάνατο της 79χρονης, αλλά είχαν και άλλα προβλήματα.»

Στο ερώτημα δε αν θα πρέπει να ανησυχούμε υποστήριξε πως «Ό, τι ισχύει και για τον υπόλοιπο κόσμο ισχύει και για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι κάτι που μεταφέρεται από τα κουνούπια. Στο 80% των περιπτώσεων δεν εμφανίζεται τίποτα. Στο υπόλοιπο εμφανίζεται επιδημιολογία και ένα ποσοστό 1% περίπου καταλήγει.» Η εμπύρετος κατάσταση είναι συχνό περιστατικό, οπότε ούτε το υποψιάζεται, ούτε το φαντάζεται ο ασθενής. «Τα κουνούπια δεν λείπουν από την περιοχή. Κάποιο από αυτά μπορεί να μεταφέρει τον ιό.» εξήγησε για να σημειώσει ότι «δεν μπορούν να λειτουργήσουν συστήματα σημαντικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως το αναπνευστικό. Οπότε χρειάζεται διασωλήνωση κι από εκεί αρχίζουν τα προβλήματα, γιατί ένας διασωληνωμένος άνθρωπος έχει ένα σύστημα, το αναπνευστικό, ανεπαρκές. Ύστερα αρχίζουν οι λοιμώξεις. Τέτοιοι άρρωστοι δεν βγαίνουν εύκολα από την Μονάδα.»

Τέλος, ο κος Μαυροματίδης σπεύδει να επισημάνει ότι είναι σημαντικό η πολιτεία να φροντίσει για την καταπολέμηση των κουνουπιών. Κι από την άλλη, αν υπάρχει κάποια ανησυχητική σημειολογία, να απευθύνονται οι πολίτες στο Νοσοκομείο, «το οποίο», όπως διευκρινίζει, «θα κάνει αυτό που μπορεί να κάνει , δεν είναι θεραπεύσιμο νόσημα. Δεν έχει λύση κάποια αντιβίωση. Είναι ιός. Άρα, αν το πάθεις , και είσαι στο 1% νομίζω ότι δεν έχεις πολλά περιθώρια να αντιδράσεις.» Μέχρι σήμερα παρόμοια επιβεβαιωμένα περιστατικά δεν υπήρξαν στο παρελθόν.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα