Κομοτηνή: Κ. Κατσιμίγας: «Να ξαναγεμίσουν τα χωριά μας με νέους ανθρώπους»

18:46 24/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

«Οφείλουμε στους νέους να δώσουμε ελπίδες, να τους ξαναφέρουμε πίσω στις πατρίδες τους», τόνισε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Ξάνθης, Κώστας Κατσιμίγας, από την Ξάνθη όπου την Παρασκευή παρουσίασε τους πρώτους 9 υποψήφιους με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία. «Πρέπει να τους κάνουμε απαραίτητους εδώ, όχι στην Ολλανδία και τη Γερμανία», συμπλήρωσε, «πρέπει να ξαναγεμίσουν τα χωριά μας με νέους ανθρώπους, που να δουλεύουν εδώ». Θέτοντας αυτόν ως πρωταρχικό στόχο, ο κ. Κατσιμίγας

παρουσίασε εκτενώς την ατζέντα των προτεραιοτήτων του, εστιάζοντας τόσο σε ζητήματα που απασχολούν ειδικά τους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όσο και σε ζητήματα με υπερτοπικό ενδιαφέρον και με αντίκτυπο στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Αρδευτικά έργα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των αγροτών

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους που ασχολούνται με τον Πρωτογενή τομέα, περιέγραψε τις δράσεις μέσω των οποίων η Περιφέρεια μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης. Έμφαση έδωσε στο θέμα της άρδευσης, που το κόστος της, τα τελευταία χρόνια, έχει εκτινάξει στα ύψη το συνολικό κόστος παραγωγής. Αναφερόμενος στο έργο άρδευσης ανατολικά του Νέστου, που είχε σταματήσει μετά από προσφυγές οικολογικών οργανώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, παρατήρησε ότι «είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε σε μια άλλη εποχή και σε συνθήκες που σήμερα είναι διαφορετικές». «Ωστόσο, εμείς οφείλουμε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αρδεύσουμε την περιοχή αυτή», προσέθεσε, «επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με το τρίτο φράγμα στο Νέστο, στο Τέμενος της Δράμας. «Αυτό το τρίτο κατά σειρά αρδευτικό φράγμα, το οποίο οφείλει να κάνει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τις συμβατικές της υποχρεώσεις», τόνισε, «όχι μόνο θα διευκολύνει την άρδευση στην περιοχή Δοξάτου – Βοϊράνης της Δράμας, αλλά θα βοηθήσει και την άρδευση στην περιοχή ανατολικά του Νέστου στην Ξάνθη».

«Στην περιοχή της Ξάνθης, που ο κάμπος της ζητάει νερό, και κυρίως οι εκτάσεις νοτίως του Ευλάλου», συνέχισε, «πρέπει με πολύ μεγάλη προσοχή να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα. Για να μη μοιράζουμε φρούδες ελπίδες στον κόσμο, χρειάζεται ένα έργο το οποίο, αφού το μελετήσουμε σωστά, θα ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ, που ξεκινάει μετά το 2021. Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, λέγοντας έχουμε χρόνο. Πρέπει να το ετοιμάσουμε, ώστε να το εντάξουμε έγκαιρα και να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Γενικά θα έχουμε πολύ μεγάλη μέριμνα να περάσουμε σε μία λογική άρδευσης με επιφανειακά νερά, ελαττώνοντας κατά το δυνατό περισσότερο τις γεωτρήσεις. Οι γεωτρήσεις έχουν δύο αρνητικά, το μεγάλο κόστος παραγωγής γιατί είναι αυξημένες οι ανάγκες σε ενέργεια για άντληση, και επιπλέον το γεγονός ότι γίνεται και υφαρμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό περιβαλλοντολογικό πρόβλημα».

Συνδρομή στην αναγνώριση του καπνού μπασμά ως προϊόντος ΠΟΠ

Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας ανήκει και η στήριξη των συλλογικών προσπαθειών για εναλλακτικές καλλιέργειες, που, όπως τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, πρέπει να βασίζονται στην επαρκή ποσότητα και στη σταθερή ποιότητα των προϊόντων. Για τον καπνό μπασμά, δεσμεύτηκε για συνδρομή στην αναγνώρισή του ως προϊόντος με προστατευμένη ονομασία προέλευσης, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι σήμερα ο καπνός παγκοσμίως είναι υπό διωγμό, για πάρα πολλά χρόνια ακόμα θα υπάρχουν καπνιστές και για πάρα πολλά χρόνια οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες θα ζητούν να πάρουν μπασμά από τον τόπο μας». «Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν μπορεί να παραχθεί αυτό το φυτό», συμπλήρωσε, «και αυτό, λοιπόν, πρέπει να το κατοχυρώσουμε και ως προϊόν ΠΟΠ».

Συνδρομή της Περιφέρειας στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας

Ειδική αναφορά έκανε και στην αγροτική οδοποιία, για τη βελτίωση της οποίας, παρότι δεν είναι αρμόδια η Περιφέρεια αλλά οι δήμοι, ο κ. Κατσιμίγας δεσμεύτηκε να παράσχει ικανή στήριξη. «Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα, κυρίως στον Δήμο Αβδήρων», σημείωσε, «και εκεί εμείς θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες του Δήμου, είτε με τα επιλέξιμα προγράμματα ευρωπαϊκών πόρων, είτε μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Στροφή στη βιολογική κτηνοτροφία, που μπορεί να αναπτυχθεί στον ορεινό όγκο της Ξάνθης

Για την κτηνοτροφία, πρότεινε τη στροφή των κτηνοτρόφων σε δράσεις ιδιαίτερα επωφελείς και παραγωγικές, όπως είναι η βιολογική κτηνοτροφία. Δήλωσε δε πεπεισμένος ότι κάλλιστα μπορεί να αναπτυχθεί βιολογική κτηνοτροφία στον ορεινό όγκο της Ξάνθης, όπου δεν υπάρχουν πολλές καλλιέργειες και φυτοφάρμακα, και κατά συνέπεια μπορούν εύκολα να πιστοποιηθούν τα βιολογικά κτηνοτροφικά προϊόντα και να έχουν μια πολύ καλύτερη τιμή πώλησης. «Αυτό προϋποθέτει να οργανωθούμε», σημείωσε, «να εξετάσουμε αυτό το ζήτημα και να κάνουμε κοινές δράσεις προκειμένου να προσφέρουμε δυνατότητες στον κόσμο να μείνει στον τόπο του και να έχει μεγαλύτερα εισοδήματα».

Προτεραιότητα στη συντήρηση των εγκαταστάσεων και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων, στις λιμνοθάλασσες Βιστωνίδα, Λάφρα και Λαφρούδα

Από την ατζέντα για τον πρωτογενή τομέα δε θα μπορούσε να απουσιάζει η ιχθυοπαραγωγή στις λιμνοθάλασσες Βιστωνίδα, Λάφρα και Λαφρούδα. Πρόκειται για έναν τεράστιο πλούτο αλιευμάτων, κατά τον κ. Κατσιμίγα, που διακρίνεται για την εξαιρετική του ποιότητα και, μάλιστα, κατά ένα μέρος του εξάγεται. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς, παρατήρησε, ενώ χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις, ούτως ώστε να βελτιωθεί η ιχθυοπαραγωγή. Ταυτόχρονα, πρέπει να αντιμετωπιστούν και κάποια πλημμυρικά φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. «Πολλές φορές χάνουν την παραγωγή τους οι άνθρωποι και εμείς χάνουμε ένα προϊόν το οποίο εξάγεται και βέβαια φέρνει χρήμα στην περιοχή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου «Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας» είναι συνεργάτης της ανάπτυξης και όχι «φορέας απαγορεύσεων»

Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου, Βιστωνίδας – Ισμαρίδας και Θάσου, που εδρεύει στο Πόρτο Λάγος, δηλώνοντας ότι «θέλω να δούμε πια τον Φορέα ως συνεργάτη και φορέα ανάπτυξης, όχι ως «φορέα απαγόρευσης» – γιατί νομίζω ότι οι περισσότεροι έτσι τον έχουν ταυτίσει». «Ο Φορέας πρέπει να γίνει ένας συνεργάτης της ανάπτυξης», προσέθεσε, «σαφώς βέβαια διατηρώντας τον ρόλο που έχει, που είναι ο ρόλος της απόλυτης προστασίας του περιβάλλοντος στους θαυμάσιους οικοτόπους που έχουμε». Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι «ο άνθρωπος είναι μέρος του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος και επομένως και η ελεγχόμενη ανθρώπινη παρουσία μέσα σ’ αυτό είναι φυσιολογική».

Αξιοποίηση των βιομηχανικών κτηρίων σε αχρησία

Για τον δευτερογενή τομέα κατέθεσε την πρόταση – απευθυνόμενος και στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση – να εξεταστεί και νομοθετικά η δυνατότητα διάθεσης με χαμηλό τίμημα, ή η παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση χαμηλού κόστους, των βιομηχανικών κελυφών, που υπάρχουν στην περιοχή μας. «Πρόκειται για τα εργοστάσια που έκλεισαν και τα κτίριά τους έχουν μείνει αχρησιμοποίητα», εξήγησε. «Αυτά έχουν περιέλθει κυρίως σε τράπεζες», συνέχισε, «οι οποίες δεν μπορούν ή δε θέλουν να κατανοήσουν ότι ένα κτήριο που δε χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δε φυλάσσεται, θα λεηλατηθεί και θα απαξιωθεί. Και το βλέπουμε πολύ συχνά να συμβαίνει αυτό. Επομένως, πρέπει να υπάρχει μια πολιτική παραχώρησης ή εκμίσθωσης αυτών των κτιρίων, έτσι ώστε να υπάρχει κίνητρο για εγκατάσταση μιας νέας βιομηχανίας, που θα έχει χαμηλότερο κόστος επένδυσης λόγω του ότι θα διαθέτει ένα έτοιμο κτίριο. Αλλά, και η τράπεζα θα διατηρεί ένα περιουσιακό στοιχείο ακέραιο και αυτούσιο. Αυτό το ζήτημα να το εξετάσουμε νομοθετικά. Δε θεωρώ ότι είναι εύκολο ζήτημα, ωστόσο επειδή τέτοιες πρακτικές έχουμε δει να εφαρμόζονται στην Ευρώπη, δεν το θεωρώ ανέφικτο».

Δράσεις για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο

Στον τομέα του τουρισμού, η βασική στόχευση της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας είναι η Περιφέρεια ΑΜΘ να γίνει προορισμός για 12 μήνες το χρόνο. Πρόκειται για έναν στόχο ρεαλιστικό, κατά τον κ. Κατσιμίγα, που μπορεί να επιτευχθεί με μια σειρά δράσεων, όπως λ.χ. για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, που στη γειτονική Βουλγαρία και μάλιστα μια ανάσα από τα σύνορά μας, ήδη ανθεί. Ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης επισήμανε ότι η περιοχή μας διαθέτει επίσης μοναστήρια, τόπους λατρείας, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικά πάρκα, καθώς και το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού Δράμας, που με τις κατάλληλες δράσεις και παρεμβάσεις μπορούν να προσελκύσουν τουρισμό όλον το χρόνο.

Ανάγκη βελτίωσης του παραθαλάσσιου μετώπου και αύξησης των κλινών

Τόνισε, πάντως, ότι ταυτόχρονα πρέπει να βελτιωθεί και το παραθαλάσσιο μέτωπο της Ξάνθης, με την επίλυση γραφειοκρατικών προβλημάτων, για τη μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση του αυξημένου τουριστικού ρεύματος από τη Βουλγαρία. Επιπλέον, εντόπισε ως ένα μεγάλο πρόβλημα τον περιορισμένο αριθμό κλινών που υπάρχουν στην περιοχή μας, παρατηρώντας ότι αυτό αποτελεί κι έναν λόγο που οι βαλκάνιοι τουρίστες διέρχονται απλά και καταφεύγουν σε άλλους προορισμούς. «Εδώ θα συνεργαστούμε με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και με τις οργανώσεις όσων δραστηριοποιούνται στον τουρισμού», υπογράμμισε, «για να εξετάσουμε πώς θα υλοποιήσουμε πολιτικές για αύξηση των κλινών».

«Στις Θέρμες του Δήμου Μύκης μπορεί να γίνει ένα κέντρο ιαματικού τουρισμού που θα είναι κορυφαίο, γιατί η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική»

Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας, με τον κ. Κατσιμίγα να προτείνει την αξιοποίηση των προγραμμάτων Interreg, που αφορούν στη διασυνοριακή συνεργασία με τη Βουλγαρία, η οποία έχει αναπτύξει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στο συγκεκριμένο τομέα. «Εμείς έχουμε τις ιαματικές πηγές και στις Θέρμες εδώ στην Ξάνθη, αλλά και στη Δράμα», σημείωσε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ, εκφράζοντας την προσωπική του πεποίθηση ότι «στις Θέρμες του Δήμου Μύκης μπορεί να γίνει ένα κέντρο ιαματικού τουρισμού που θα είναι κορυφαίο, γιατί η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική». «Άρα τέρμα η εξωστρέφεια», υπογράμμισε με έμφαση, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε τα νιάτα του ορεινού όγκου της Ξάνθης να αναλώνονται στα εργοστάσια της Ολλανδίας. Αυτός ο κόσμος πρέπει να γυρίσει πίσω και να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της περιοχής».

«Θα καθιερώσουμε τη συστηματική συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών και οδικών δικτύων»

Για τον κάθετο ελληνοβουλγαρικό άξονα, επανέλαβε την άποψή του ότι κακώς το έργο ξεκίνησε από το Δημάριο και ότι έπρεπε να ξεκινήσει από την Ξάνθη, ενώ τόνισε ότι είναι ένας δρόμος που όταν ολοκληρωθεί, θα εξυπηρετήσει πρωτίστως συμφέροντα και ανάγκες των κατοίκων του ορεινού όγκου.

Για τις ανάγκες των κατοίκων, τόσο του ορεινού όγκου, όσο και του κάμπου της Ξάνθης, απαραίτητη είναι, όπως τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, και η συντήρηση των υπαρχόντων οδικών δικτύων. «Πρέπει να μάθουμε να συντηρούμε αυτά που έχουμε», παρατηρώντας ότι «η συντήρηση των υποδομών που έχουμε και ειδικότερα των δρόμων, δεν είναι στην κουλτούρα μας». «Εμείς θα επιβάλουμε», υπογράμμισε, «την προσεκτική συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών».

Δέσμευση για παράκαμψη του Πόρτο Λάγους και των Βαφέικων

Επίσης, δεσμεύτηκε για τη γρήγορη παράκαμψη του Πόρτο Λάγους και των Βαφέικων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει». «Είναι έργα που θέλουν το χρόνο τους και τα έξοδά τους», παραδέχτηκε, «αλλά είναι ντροπή που σήμερα οι νταλίκες, παρά τις απαγορεύσεις, εξακολουθούν να περνάνε και να ταλαιπωρούν τους κατοίκους».

Οι προοπτικές για το λιμάνι του Πόρτο Λάγους

Για το λιμάνι του Πόρτο Λάγους, διέκρινε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει μεγάλα πλοία, ούτε μπορούν να γίνουν τεράστιες επενδύσεις, εκτιμώντας όμως ότι, μαζί με τα λιμάνια των Αβδήρων και του Φαναρίου, μπορούν να γίνουν εξαιρετικές μαρίνες για τουριστικά σκάφη και επίσης να ενισχυθούν οι υποδομές τους, για να διευκολυνθεί η αλιεία και με μεγαλύτερα σκάφη.

Προσπελασιμότητα για όλους και προγράμματα πρόσβασης των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη προσπελασιμότητας για όλους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε όλοι ΑμεΑ». «Όλοι κάποια στιγμή έχουμε ένα κινητικό πρόβλημα», εξήγησε, «όπως λ.χ. μία έγκυος γυναίκα ή κάποιος που έσπασε το πόδι του». «Επομένως, δεν είναι κάτι που δεν αφορά όλους μας», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «εμείς θα στηρίξουμε δράσεις διευκόλυνσης των ανθρώπων αυτών και θα στηρίξουμε προγράμματα ενσωμάτωσης αυτού του ανθρώπινου δυναμικού στην παραγωγική διαδικασία. Επίσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί – που διαθέτει τέτοιους και η Περιφέρεια – θα αστυνομεύουν για την τήρηση των νόμων και κανόνων για τις ράμπες, τις θέσεις στάθμευσης, τα ελεύθερα πεζοδρόμια, τα ειδικά συστήματα για τις σκάλες κ.λπ.».

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ξανθη, δεη, νέα, ποπ, τραπεζες, αμθ, συγκεκριμένο, δραμα, αμεα, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, τελος του κοσμου, εσπα 2021, ξενοδοχειακο επιμελητηριο, αμεα, βουλγαρια, γυναικα, θεμα, ολλανδια, τα νεα, αγορα, αγροτικη, αυξηση, αλιεια, αμθ, ανθρωπος, απλα, αρδευση, ατζεντα, βιστωνιδα, γεγονος, γινει, γινεται, δελτα, διαστημα, δυνατοτητα, δρομος, εγκυος, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ενεργεια, εργα, εξοδα, επενδυσεις, εποχη, επρεπε, ετοιμο, ευρωπη, υποθεση, κεφαλαιο, κτιριο, κτιρια, λαγος, λογο, μεριμνα, μηνες, μειωση, νιατα, νερο, ντροπη, ποιοτητα, πλοια, προβληματα, προγραμματα, κτηνοτροφια, ρολο, συγκεκριμένο, συντηρηση, σειρα, σκαφη, τιμη, τουρισμος, φυτοφαρμακα, χρημα, ανηκει, εμφαση, ιδιαιτερα, κωστας, μεινει, ογκο, πηγες, τραπεζα, θεσεις, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα