Κομοτηνή: Καμπανάκι για τον καθαρισμό των ρεμάτων χτυπά η Περιφέρεια

11:59 28/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης, τον κ. Χρήστο Μέτιο το τελευταίο διάστημα το Κράτος έχει αναθέσει στις Περιφέρειες νέες αρμοδιότητες.

Καμπανάκι για τον καθαρισμό των ρεμάτων χτύπησε στους Δήμους η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Όπως έγινε γνωστό στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήδη έχουν στείλει σχετική οδηγία με την οποία ζητείται ενημέρωση για την προετοιμασία που έγινε, αλλά και για την ιεράρχηση των αναγκών τους.

Επερώτηση για τον έλεγχο, τις παρεμβάσεις,
τον καθαρισμό και τη συντήρηση ρεμάτων κατέθεσε ερώτηση ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός .

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης, τον κ. Χρήστο Μέτιο το τελευταίο διάστημα το Κράτος έχει αναθέσει στις Περιφέρειες μια σειρά από νέες αρμοδιότητες όπως: 1.Τον διοικητικό και οικονομικό έλεγχο των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ 2. Τις αδειοδοτήσεις αθλητικών συναντήσεων 3. Τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος κ.ά.

«Τώρα με τον «Κλεισθένη» το Κράτος αναθέτει στις Περιφέρειες και τις αρμοδιότητες αστυνόμευσης και καθαρισμού των ρεμάτων Η άσκηση της αρμοδιότητας αυτής είναι εξαιρετικά δύσκολη και για τεχνικούς και για οικονομικούς λόγους.» ανέφερε ο κος Περιφερειάρχης.

Αυτό που ιδιαίτερα δυσκολεύει την Περιφέρεια είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με άλλους φορείς, η αποσπασματική και ασαφής νομοθεσία, η έλλειψη ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και η απουσία προδιαγραφών για τις μελέτες οριοθέτησης κ.ά. Όσον αφορά στους οικονομικούς λόγους, όπως είπε ο κος Μέτιος, «το Κράτος μεταφέρει αρμοδιότητες στις Περιφέρειες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.»

Προηγήθηκε σύσκεψη, υπάρχει ανησυχία, μητρώο ρεμάτων προ των πυλών

Ήδη στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης έχει πραγματοποιηθεί σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των τεχνικών υπηρεσιών των ΠΕ. Αποφασίστηκε, εκτός από το να σταλεί έγγραφο στους Δήμους προκειμένου να ενημερώσουν για τις έως σήμερα ενέργειές τους για τα ρέματα αρμοδιότητάς των, να συνταχθεί συνολική αποτύπωση όλων των ρεμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα (μητρώο ρεμάτων) με την πεδινή και ορεινή κοίτη τους. Επίσης, να ιεραρχηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες (οριοθέτηση – διευθέτηση ) με βάση το μητρώο που θα συνταχθεί. Και να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες δημοπράτησης για τον καθαρισμό των ρεμάτων που κρίνονται επείγουσες ανά ΠΕ.

Μιλώντας για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο κος Δημήτρης Πέτροβιτς τόνισε πως μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων στις περιφέρειες, δεν μεταβιβάστηκαν όμως οι αντίστοιχοι ανθρώπινοι και χρηματικοί πόροι.
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Π/Σ ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα