Κομοτηνή: Και μαζί και χώρια το Δ.Π.Θ. και το ΤΕΙ Αν. Μ. Θράκης

12:31 31/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ
Ο κος Β.Τραϊφόρος έφερε το θέμα στο Π/Σ. δίπλα του η κα Κ. Γεροστεργίου

«Εμείς τονίσαμε την ανάγκη ενός ισχυρού ιδρύματος. Θα έπρεπε να υποστηριχθεί με ένα κοινό κείμενο των Ακαδημαϊκών, με όλα τα θέματα που τους απασχολούν, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Όπου μπορούμε, είτε ένα, είτε δύο είναι τα τμήματα, θα σταθούμε δίπλα τους.» αυτή ήταν η κατακλείδα της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Π/Σ Αν. Μ. Θράκης, ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Αν.Μ.Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο που διατήρησε

χαμηλούς τους τόνους κρατώντας ίσες αποστάσεις από τα δύο ιδρύματα, Δ.Π.Θ και ΤΕΙ Καβάλας.

Οι κ.κ. Φ.Μάρρης και Σ.Τουλουπίδης

Η συζήτηση σχετικά με την αναδιάρθρωση των ανωτάτων εκπαιδευτικών κέντρων και τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τις πανεπιστημιακές κοινότητες διεξήχθη, μετά από πρόταση του Επικεφαλής του Π/Σ «Γνώση και Συνεργασία», του κ. Βασίλη Τραϊφόρο. Γιατί δεν ενοποιήθηκαν τα δύο Ιδρύματα; Ποια σκοπιμότητα τα εμπόδισε; Ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται μ’ αυτή την διαδικασία, οικονομικά, πολιτικά; Αυτά ήταν τα ερωτήματα που έθεσε στην τοποθέτηση του ο κος Τραϊφόρος.

Δ.Μπαντέκας, πρύτανης ΤΕΙ Αν.Μ.Θράκης

Καμία αντιπαλότητα, αλλά…
«Δεν υπάρχει αντιπαλότητα» ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ο πρυτανεύων του ΔΠΘ κ. Σταύρος Τουλουπίδης σημειώνοντας πως «Αναγκάστηκαν τα Τμήματα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο. Ας αφήσουμε τα προσχήματα και ας προχωρήσουμε μπροστά » είπε προσθέτοντας πως στο μέλλον τα δύο Τμήματα (ΤΕΙ και ΔΠΘ) θα πρέπει να είναι ανοιχτά στη συνεργασία. Μην παραλείποντας όμως να σημειώσει πως παραμένει ο προβληματισμός του για το αν είναι εφικτό να υλοποιηθεί όλος αυτός ο προγραμματισμός χωρίς να υπάρξει οικονομική μελέτη, χωρίς μελέτη στήριξης. Δόθηκαν υποσχέσεις για την δημιουργία 18 Τμημάτων στο Δ.Π.Θ. και 10 στο ΤΕΙ Αν. Μ. Θράκης χωρίς να έχει γίνει μελέτη σκοπιμότητας. Καταλήγοντας με την σημείωση; «Μακάρι να υλοποιηθούν και να υπάρξουν τα χρήματα για να στηριχθούν αυτές οι υποδομές.»

Άστραψε και βρόντηξε ο Φ. Μάρρης

Πιο αιχμηρός στην τοποθέτησή του ο επανεκλεγείς αντιπρύτανης κ. Φ. Μάρρης τόνισε πως αμφισβητεί την βούληση του ΤΕΙ Αν.Μ.θράκης να συνεννοηθεί με το ΔΠΘ έκανε λόγο για πολιτική διαίρει και βασίλευε και μίλησε για ιδρύματα που ικανοποιούν προσωπικές στρατηγικές επιλογές, ακόμη και Ακαδημαϊκών. “Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σαν οντότητα υφίσταται;” Αναρωτήθηκε ο κ. Μάρρης για να απαντήσει ο ίδιος «Προφανώς και υφίσταται, δεν μπορεί να είναι διαφορετικός ο κανόνας στην υπόθεση της συνένωσης των δύο Ιδρυμάτων.» για προσθέσει λίγο αργότερα πως προφανώς δεν ήταν σε καμία περίπτωση το σημερινό αποτέλεσμα, αποτέλεσμα της αντιπαλότητας Γαβρόγλου – Καραμπίνη. «Το ΤΕΙ Αν.Μ.Θ. κέρδισε παραπάνω μ’ αυτή τη συνένωση (εν. με το Διεθνές Πανεπιστήμιο) δεν ξέρω τι θα κέρδιζε με το Δημοκρίτειο» αντέτεινε ο πρύτανης του ΤΕΙ κ. Δ.Μπαντέκας για να σημειώσει πως μέχρι τον Νοέμβριο, «αν γίνει η συνένωση θα έχουμε σαν Περιφέρεια δύο δυνατά Πανεπιστήμια, τα οποία θα μπορούν να συνεργαστούν.»

Διάλογος και αιχμηρές απορίες
«Έχετε πείσει έστω κι ένα Έλληνα ότι όλο αυτό το νταβαντούρι γίνεται για την ανάπτυξη και το καλό της παιδείας; Ή πρόκειται για το αιώνιο κόμπλεξ των ΤΕΙ σε σχέση με τα ΑΕΙ;» είπε στην τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κ. Ζαγναφέρης. «Λείπει ένα σχέδιο που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σχέδιο του πως βλέπουμε την σχέση της Περιφέρειάς μας με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Τρέχουμε καθυστερημένα να επουλώσουμε πληγές. Θέλουμε να έχουμε μια τέτοια σχέση; Θα συμφωνήσουμε από εδώ και πέρα οι προτάσεις των Ακαδημαϊκών να συζητούνται στο Π/Σ;» είπε στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Ταρτούρης. Ενώ ο κος Χρήστος Τρέλλης ζήτησε Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που δεν θα ικανοποιούν τις ανάγκες της αγοράς, αλλά της κοινωνίας. Μίλησε για την ανάγκη να υπάρξουν πτυχία και μεταπτυχιακά δωρεάν για όλους τους φοιτητές. “Αλήθεια σήμερα όπως λειτουργείτε δίνετε τις γνώσεις που χρειάζονται οι φοιτητές;” αναρωτήθηκε ο κος Τρέλλης.

«Δεν ακούγεται καλά στα αυτιά μου ότι μ’ αυτή την διαδικασία κερδίσαμε. Δηλαδή, αν κερδίζαμε περισσότερα από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εκεί θα πηγαίναμε;» αναρωτήθηκε εμφανώς προβληματισμένος ο επερωτών κ. Τραϊφόρος. Για να συνοψίσει τον προβληματισμό ο Πρυτανεύων κ. Σταύρος Τουλουπίδης λέγοντας πως: «παραμένει ο προβληματισμός μας, αν είναι εφικτός ο σχεδιασμός. Υλοποιείται χωρίς να υπάρξει οικονομική μελέτη, χωρίς μελέτη στήριξης.»
Φώτο: Στιγμιότυπα από την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου .

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα