Κομοτηνή: Καρδιοπαθείς έτοιμοι για όλα

18:51 25/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Συναντήσαμε τον κ. Γιούσουφ Φαρούκ να κάνει ποδήλατο, ένα λεπτό πετάλι, ένα λεπτό ξεκούραση. 18 χρόνια τώρα παρακολουθεί πιστά τη λειτουργία του Εργαστηρίου Φυσικής Αγωγής και Άθλησης της Κατεύθυνσης Κλινικής Εργοφυσιολογίας και Φυσιολογίας της Άσκησης, όπου πραγματοποιούνται προγράμματα για την αποκατάσταση ατόμων με στεφανιαία νόσο. Ο ίδιος έκανε τρία μπαι μπας. Πρόκειται για δράση που ξεκίνησε το 1996 από τον Ομότιμο πλέον καθηγητή Σάββα Τοκμακίδη και υλοποιείται μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητών στο Δ.Π.Θ.

Είναι μια από τις πλέον σημαντικές δράσεις που υλοποιούνται στη Σχολή.

«Έχει διττό χαρακτήρα, από τη μια εκπαιδεύονται οι φοιτητές πάνω στην εφαρμογή προγραμμάτων για την αποκατάσταση σε καρδιοπαθείς και από την άλλη ενισχύεται η σύνδεση του Δ.Π.Θ. με την κοινωνία, όπου οι συμμετέχοντες αποκομίζουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους και για την βελτίωση της Φυσικής τους Κατάστασης.» δηλώνει η κα Ελένη Δούδα, η νέα Κοσμήτωρ της Σχολής προσθέτοντας πως «Πραγματοποιούνται κι αξιολογήσεις παραμέτρων της Φυσικής Κατάστασης, των δεικτών υγείας και της λειτουργικής τους ικανότητας, οπότε τα καθιστούν περισσότερο παραγωγικά και διατηρούν την υγεία τους σε πολύ καλό επίπεδο.»

12 καρδιοπαθείς υπό τον έλεγχο των φοιτητών

Φέτος επωφελούνται δώδεκα άτομα, πρόκειται για κατοίκους της Κομοτηνής που παρακολουθούν συστηματικά το πρόγραμμα. Συνολικά, περισσότεροι από 100 είναι οι ωφελούμενοι. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν προγράμματα για άτομα με διαβήτη, οστεοπόρωση, εγκεφαλικό. «Ωστόσο, η ελλιπής χρηματοδότηση δεν μας επιτρέπει πλέον να επεκταθούμε σε πολλές ομάδες πληθυσμού, παρά να εστιάσουμε σ’ αυτά τα προγράμματα.» εξηγεί η νέα Κοσμήτωρ της Σχολής. Προσθέτει επίσης πως είναι διττός ο ρόλος αυτής της δράσης, οι φοιτητές πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση, εκπαιδεύονται, συλλέγουν αριθμητικά δεδομένα για την πραγματοποίηση των εργασιών τους (μεταπτυχιακά, διατριβές).

Το 1996 έγινε η αρχή…

Το Δ.Π.Θ. πρωτοπορεί από το 1996, καθώς η Σχολή ήταν η πρώτη που εφάρμοσε προγράμματα αποκατάστασης καρδιοπαθών. Έπειτα ακολούθησαν κι άλλα Τμήματα. Η συνέχεια δίνει την πρωτιά στο Δημοκρίτειο σ’ αυτή τη δράση. Δεν είναι η μόνη που την κάνει να ξεχωρίζει. Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί η εθελοντική αιμοδοσία. Πραγματοποιήθηκε για 19η φορά και συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 μονάδες αίματος, όπως και αρκετοί δότες μυελού των οστών. «Οι δράσεις αυτού του είδους Θα συνεχιστούν. Χρειάζεται πολύ δουλειά και συστηματική προσπάθεια.» υπόσχεται η κα Δούδα έχοντας αποδείξει ότι γνωρίζει να κρατά τις υποσχέσεις της.

Φώτο: Φωτογραφικά Στιγμιότυπα από το εργαστήριο Φυσικής Αγωγής και Άθλησης, Ρεπορτάζ –Κείμενο- Φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα