Κομοτηνή: Λιγοστεύουν οι Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη

20:20 9/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι σπουδές στο εξωτερικό που αφορούν την Ελληνική Γλώσσα και τον Ελληνικό Πολιτισμό είναι πάρα πολύ σημαντικές για την Ελλάδα και για τις διεθνείς της σχέσεις. Είναι μέρος της Εκπαιδευτικής και Πολιτισμικής Δημοκρατίας που πρέπει να έχει η χώρα και γι αυτό πρέπει να στηρίζονται.

Ο καθηγητής Γιώργος Σταμέλος

Το παραπάνω συμπέρασμα είναι ένα από τα πολλά που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της Στρογγυλής τράπεζας με θέμα:«Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών

στην Ευρώπη: Προκλήσεις και Προοπτικές». Τον συντονισμό είχε η κα Ζωή Γαβριηλίδου, αντιπρύτανης και ο καθηγητής Γιώργος Σταμέλος. Παρενέβησαν οι: Αθανασία Παπαθανασίου, David Holton, Μόσχος Μορφακίδης (επίτιμος πλέον διδάκτωρ της Σχολής Κλασσικών κι Ανθρωπιστικών Σπουδών) και ο Βασίλης Σαμπατακάκης καθηγητής στο Lund της Σουηδίας.

Γίνεται αυτό; ρωτήσαμε τον κο Σταματέλο για να απαντήσει πως « δεδομένων των περιστάσεων γίνεται εν μέρει, που σημαίνει ότι θα μπορούσε η χώρα να κάνει περισσότερα, αλλά κάνει αυτό που μπορεί στις δεδομένες συνθήκες. »

Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού παρακολουθούν 24 φοιτητές στο Κέμπριτζ

Ο καθηγητής David Holton

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Κέμπριτζ. Εκεί παραδίδονται Μαθήματα Νεοελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, τα οποία παρακολουθούν 24 φοιτητές. «Είναι σημαντικός αριθμός» δηλώνει ο καθηγητής David Holton και σημειώνει ότι από το 2013 που εκείνος συνταξιοδοτήθηκε δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πτυχίο Νεοελληνικών Σπουδών. «Έχουν μείνει προς το παρόν αυτά τα δύο μαθήματα κι ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε λίγο τα μαθήματα σε προπτυχιακό, αλλά και σε μεταπτυχιακό επίπεδο γιατί σχεδιάζεται τώρα η ίδρυση ενός Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο οποίο συμμετέχει η Κλασσική Σχολή και η Σχολή Ξένων Γλωσσών». Σύμφωνα με τον κ. David Holton αυτό το Κέντρο θα ενθαρρύνει, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις εξελίξεις για τις νεοελληνικές σπουδές στο Κέμπριτζ. “Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο από το πλήρες πτυχίο που καταργήθηκε, όταν συνταξιοδοτήθηκα εγώ, αλλά ελπίζω μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου αυτού οι Νεοελληνικές Σπουδές να έχουν μια καινούργια άνθιση.»

Η αντιπρύτανης κα Ζωή Γαβριηλίδου

Παρόν το Δημοκρίτειο για να υπάρξει συνέχεια

Την δέσμευση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης να υπάρξει συνέχεια σ’ αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε με τη διοργάνωση του Συνεδρίου κατέθεσε η αντιπρύτανης κα Ζωή Γαβριηλίδου. «Θα αναλάβουμε έναν πολύ δυναμικό ρόλο για να προωθηθούν αυτά τα αιτήματα και κυρίως να δούμε τι θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε, όχι από την πλευρά της Ελληνικής Πολιτείας, αλλά εμείς τι μπορούμε να κάνουμε μεταξύ μας για να «στρώσουν» τα πράγματα» δήλωσε η κα Ζωή Γαβριηλίδου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη αξιοποίησης του ήδη υφιστάμενου νομικού πλαισίου, που δίνει δυνατότητες, ώστε να σταλθεί και προσωπικό από το Πανεπιστήμιο και Φοιτητές Μεταπτυχιακοί για να διδάξουν τη Γλώσσα. «Βήμα ενίσχυσης των εδρών θα μπορούσε να αποτελέσει και το κομμάτι της χαρτογράφησης τους, με την εκπόνηση μιας διδακτορικής διατριβής που θα μαζέψει όλο αυτό το υλικό, θα ταξινομήσει τις έδρες και θα δει τις ανάγκες, τα προγράμματα σπουδών.» κατέληξε η κα αντιπρύτανης υποσχόμενη να συνεχίσει με τη διοργάνωση τέτοιων συνεδρίων, με θεσμικό ρόλο, ανά διετία ή τριετία ώστε να ελέγχεται η όποια πρόοδος σημειώνεται. Χωρίς να είναι πολύ αισιόδοξη η υπάρχουσα κατάσταση, «Υπάρχει μια ηλιαχτίδα και θα προσπαθήσουμε να την κάνουμε πιο δυνατή.» τόνισε η κα Γαβριηλίδου.

Καθηγητής Μόσχος Μορφακίδης.

Τόμος με τις Ελληνικές Σπουδές
Η έκδοση ενός τόμου με τις Ελληνικές Σπουδές στο Εξωτερικό, προσπάθεια στην οποία συμμετείχαν εννέα Πανεπιστήμια είναι μια πρωτοβουλία του δικτύου Πολιτικών για την Ανώτατη Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας.Τα κείμενα αυτού του τόμου, μαζί με τα κείμενα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν έναν έντυπο Τόμο που θα αφιερωθεί στον Καθηγητή Μόσχο Μορφακίδη.

Info:
Το Διεθνές συνέδριο είχε τίτλο: «Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον» διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, από την Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εξειδίκευση στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας & της Επικοινωνίας και Ειδική Αγωγή – Ψυχοπαιδαγωγική της Ένταξης, προς τιμήν του καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Γρανάδας και διευθυντή του Κέντρου Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών, Μόσχου Μορφακίδη Φυλακτού, ο οποίος και αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα