Κομοτηνή: Οι πνιγμοί στη θάλασσα δεύτερη αιτία θανάτων από ατυχήματα στην Ελλάδα

22:00 12/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεύτερη αιτία θανάτων από ατυχήματα,με πρώτη τα τροχαία, αποτελούν οι πνιγμοί στη Θάλασσα την περίοδο του καλοκαιριού. Το πιο άσχημο καλοκαίρι λόγω του μεγάλου αριθμού των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους κολυμπώντας ήταν το Καλοκαίρι του 2012, όταν και σημειώθηκαν 365 πνιγμοί. Υπολογίζεται πως κάθε καλοκαίρι σημειώνονται 200 με 300 πνιγμοί.


Η

θάλασσα απαιτεί το σεβασμό μας
«Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα.» δηλώνει ο Ανθυποπλοίαρχος Απόστολος Κιλίτσης και προσθέτει ότι «Η θάλασσα χρειάζεται το σεβασμό μας γιατί κρύβει πολλούς κινδύνους» με αφορμή το τελευταίο περιστατικό πνιγμού ενός ηλικιωμένου άνδρα στην παραλία «Μέσης» Νομού Ροδόπης, αλλά και περιστατικό παρ ολίγον πνιγμού τριών ανηλίκων στην παραλία «Μυρωδάτου» Νομού Ξάνθης και το οποίο απ ετράπη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του ναυαγοσώστη της παραλίας και των λοιπών λουομένων.


Η τήρηση των βασικών κανόνων σώζει ζωές
«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας οι οποίοι είναι λίγο πολύ γνωστοί. Δεν απομακρυνόμαστε από τις ακτές, αν δεν ξέρουμε καλό κολύμπι. Κολυμπούμε με παρέα. Πάντα 3 και 4 ώρες μετά το φαγητό. Χωρίς να έχουμε καταναλώσει αλκοολούχα ποτά. Δεν κάνουμε βουτιές σε περιοχές που δεν γνωρίζουμε τη διαμόρφωση του βυθού, δεν σπρώχνουμε, δεν βυθίζουμε τους άλλους στη θάλασσα» δηλώνει ο κος Κιλίτσης. Επίσης, προσθέτει ότι χρειάζεται οι γονείς να δείχνουν σοβαρότητα στην αδιάλειπτη επίβλεψη των μικρών παιδιών όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό. «Δεν ξεκολλάμε τα μάτια μας από τα μικρά παιδιά. Μπορεί να πνιγούν σε κλάσματα δευτερολέπτου.» Αλλά και τα άτομα προχωρημένης ηλικίας δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, καλό είναι να κολυμπούν με παρέα και να μην απομακρύνονται από την ακτή αλλά να κολυμπούν κατά μήκος αυτής.

Οι κίνδυνοι με τα ταχύπλοα
Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό κίνησης ταχύπλοου σκάφους σε μικρή απόσταση από τους λουόμενους στην θαλάσσια περιοχή Αβδήρων Ν. Ξάνθης ο Ανθυποπλοίαρχος αναφέρει την απαγόρευση κίνησης: Σε απόσταση μικρότερη των εκατό (100) μέτρων από το εξωτερικό μέρος των πλωτών σημαντήρων, κίτρινου χρώματος, που επισημαίνουν τα όρια μέχρι τα οποία φθάνουν οι λουόμενοι στις λουτρικές εγκαταστάσεις. Σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στο οποίο φθάνουν κολυμπώντας οι λουόμενοι στις θαλάσσιες περιοχές που δεν επισημαίνονται με πλωτούς σημαντήρες. «Σε κάθε περίπτωση με ταχύτητα μεγαλύτερη των πέντε (5) κόμβων σε απόσταση μικρότερη των διακοσίων (200) μέτρων από την ακτογραμμή στις περιοχές που δεν υπάρχουν λουόμενοι» δηλώνει και προσθέτει ότι επίσης απαγορεύεται η κίνηση σε απόσταση μικρότερη των εκατόν πενήντα (150) μέτρων από πλωτούς σημαντήρες κίτρινου χρώματος οι οποίοι φέρουν σημαία κίτρινη με διαγώνια κόκκινη γραμμή, στην οποία αναγράφονται τα γράμματα Υ.Δ., δηλαδή Υποβρύχια Δραστηριότητα και οι οποίοι καταδεικνύουν την ύπαρξη υποβρυχίου αλιέα στο σημείο εκείνο. Η θάλασσα εκτός από το να χαρίζει πολλές όμορφες στιγμές, μπορεί να προκαλέσει και μεγάλες πίκρες. Γι αυτό μεγάλη προσοχή κι αυτό το Καλοκαίρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα