Κομοτηνή: Οι ζωονόσοι αποδεκάτισαν την κτηνοτροφία

06:58 22/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι ζωονόσοι άφησαν τα σημάδια τους στην κτηνοτροφία της Θράκης. Η αριθμητική μείωση του ζωικού κεφαλαίου ήταν έντονη, μα ακόμη πιο έντονες οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που αυτή δημιούργησε. Σύμφωνα με τον Βασίλη Δελησταμάτη, πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Θράκης (Ένα παράρτημα με 3.200 μέλη, γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, ιχθυολόγοι και γεωλόγοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα). Η μείωση του ζωικού κεφαλαίου συνοδεύτηκε με μείωση της παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και χαμένο χρόνο,

εκείνο δηλαδή το διάστημα που χρειάζεται για να αναπληρωθεί το απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.

«Η αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου δεν ξεπερνά το 30 με 40% .»

45.000 αιγοπρόβατα, 7.000 βοοειδή, μεγάλη η απώλεια που το ΓΕΩΤΕΕ την αποτιμά σε οικονομικό κόστος που ξεπερνά τα 25 με 30 εκ. ευρώ για ένα χρονικό διάστημα από το 2013 μέχρι το 2017.
«Το επίσης αρνητικό είναι ότι απουσιάζουν προσπάθειες αναπλήρωσης.» δηλώνει ο κος Δελησταμάτης σημειώνοντας πως «Δυστυχώς το ζωικό κεφάλαιο δεν θα αναπληρωθεί στο 100% κι αυτό είναι πολύ απαισιόδοξο και μας ανησυχεί. Η αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου δεν ξεπερνά το 30 με 40% .»


Μετ΄εμποδίων η επιστροφή
Πιστεύεται ευρέως πως ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοχλός ο οποίος θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση παρατηρούμε για να ακούσουμε τον πρόεδρο του Παραρτήματος του ΓΕΩΤΕΕ να απαντά. «Γίνεται μια προσπάθεια, αλλά όχι αυτή που πραγματικά θα θέλαμε, ώστε να αποτελέσει ο πρωτογενής τομέας τον μοχλό ανάπτυξης. Χρειάζονται πολλά να γίνουν ειδικά στη Θράκη με τις ιδιαιτερότητες της. Αναδιάρθρωση καλλιεργειών, νέες καλλιέργειες, λειτουργία του Εργοστασίου Ζάχαρης. Δεν θα πρέπει να το αφήσουμε να κλείσει.» τονίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνοντας πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα με ριζική λύση σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή ένωση, την Τουρκία και την Βουλγαρία και ότι «Θα πρέπει σιγά –σιγά να ιεραρχηθούν τα ζωτικής σημασίας προβλήματα ώστε να βοηθηθεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας.»
Φώτο: Βασίλης Δελησταμάτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα