Κομοτηνή: Οκτώβριος, μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

20:17 4/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σημασία της σωστής πρόληψης και έγκαιρης θεραπείας είναι κατανοητή, αν αναλογιστούμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερος καρκίνος των γυναικών στην Ευρώπη. O Οκτώβριος, είναι μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Όχι τυχαία. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 1.500.000 γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού και 300.000 από αυτές πεθαίνουν, αποτελώντας την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 45 ετών.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χαράλαμπο Χαραλαμπίδη, ιατρό –παθολογοανατόμο αν η αντιμετώπιση της νόσου γίνει σε αρχικό στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά

πολλές φορές το 97%. Περίπου μια στις οκτώ ή δέκα γυναίκες θα εμφανίσει τη νόσο. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά και από αυτές 1.500 περίπου χάνουν τη ζωή τους.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού βρίσκονται τόσο στις καθημερινές συνήθειες μιας γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κλπ ) όσο και σε κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.

Απαραίτητη, σύμφωνα με τον γιατρό, είναι η αυτοεξέταση- ψηλάφηση του μαστού και
από την ηλικία των σαράντα χρόνων και πάνω μια φορά στα δύο χρόνια μαστογραφία, εκτός κι αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, οπότε ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται συχνότερα.

«Η μείωση του στρες, όσο αυτό είναι εφικτό, η καλή διατροφή, η άσκηση, η αποφυγή των επιβλαβών παραγόντων, όπως το περιβάλλον, η ακτινοβολία και η κακή διατροφή» δηλώνει ο κος Χαραλαμπίδης πως είναι παράγοντες που θωρακίζουν τον οργανισμό προσθέτοντας, όμως, πως «δυστυχώς οι Έλληνες δεν τα κάνουν όλα αυτά». Όσον αφορά στην οικονομική κρίση έχει συμβάλει στη σωστή αντιμετώπιση γιατί πλέον η έλλειψη χρημάτων έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους, τόσο στα γυμναστήρια, όσο και στο περπάτημα, στην άσκηση, στην καλύτερη διατροφή.

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες, ωστόσο, στην περιφέρεια Αν. Μ. Θράκης τα νέα είναι σχετικά ευχάριστα. «Η Ροδόπη και ο Έβρος σε σχέση με τη Δράμα έχουν πολύ λιγότερα περιστατικά εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Η Δράμα έχει πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών και καρκίνου του μαστού και στα υπόλοιπα όργανα και σύμφωνα με ιατρικές μελέτες αυτό οφείλεται στο υπέδαφος και στην ποιότητα νερού που υπάρχει στο Νομό» αποκαλύπτει σπεύδοντας να υπενθυμίσει πως όταν είναι σε αρχικό στάδιο ο καρκίνος του μαστού η ίαση έχει ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά και το 97%. «Γι αυτό δύο βασικά πράγματα πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους, την αυτοεξέταση και μετά τα σαράντα μια μαστογραφία. Κοστίζει ελάχιστα και σώζει ζωές».
Φώτο:Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα