Κομοτηνή: Όλα τα λουλούδια να ανθίσουν

12:45 18/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο χειμώνας που έφυγε ήταν πολύ δύσκολος για τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων της Ροδόπης. Όπως δηλώνει ο κος Χρυσόστομος Κάρος για 70 μέρες σημειώνονταν ολική παγωνιά όλο το 24ωρο με αποτέλεσμα η προετοιμασία για τη νέα παραγωγή να πάει μέρες πίσω. Έτσι, καλλωπιστικά και κηπευτικά φυτά άργησαν πολύ βγουν στην αγορά. Ακόμη και τώρα, που ο καιρός έχει αλλάξει προς το καλύτερο, παρουσιάζεται μεγάλη διαφορά

στη θερμοκρασία, τη νύχτα με τη μέρα. Από το 2 και 4 βαθμούς τα ξημερώματα ο υδράργυρος σκαλώνει στους 26 και 28 βαθμούς στη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει μια μεγάλη ανισορροπία που δυσχεραίνει την καλλιέργεια κι αποθαρρύνει τους υποψήφιους αγοραστές.

Όπως σημειώνει ο έμπειρος καλλιεργητής από κηπευτικά φυτά ευδοκιμούν τα πάντα στην περιοχή. Έτσι, αν πάει καλά ο καιρός, δεν θα λείψει τίποτα από την τοπική αγορά. Είναι ζωντανοί οργανισμοί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάει κάτι στραβά. Εξαρτώνται πολλά από τον καιρό. Τότε γιατί πολλοί εργάζονται σε θερμοκήπια του εξωτερικού κι όχι σε δικά τους στον τόπο τους; ρωτάμε για να τον ακούσουμε να απαντά πως είναι πολιτική η απόφαση να δοθούν κίνητρα, να δουλέψουν εδώ οι κάτοικοι και να μην φύγουν στην Ολλανδία, όπως συμβαίνει με αρκετούς ορεσίβιους τώρα. «Η χώρα αυτή είναι η τρίτη σε παγκόσμια δύναμη χώρα σε εξαγωγές μεταποιημένων προϊόντων» τονίζει κι εξηγεί «Η περιοχή μας είναι δύσκολη για θερμοκήπιο, θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά τα πράγματα, με την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Πενήντα χρόνια η γεωθερμία ήταν «πεθαμένη». Κάποιες κινήσεις που έγιναν στην Ξάνθη συνοδεύονται από θεαματικά αποτελέσματα. »

40 με 50% πεσμένη η κατανάλωση…

Στη Ροδόπη δεν καταγράφεται μεγάλη παραγωγή σε κηπευτικά ώστε να υπάρχει πρόβλημα διάθεσης. Ίσα –ίσα που έρχονται κηπευτικά και από την υπόλοιπη Ελλάδα. «Η παραγωγή που βγαίνει στο Νομό απορροφάται. Δεν υπάρχουν μεγάλες ανισότητες ώστε να δημιουργείται πρόβλημα στη διάθεση» δηλώνει ο κος Κάρος και σπεύδει να σημειώσει πως είναι πολύ σημαντικό « Ο κόσμος να πάρει ανάσα για να καταναλώνει παραπάνω. Η κατανάλωση έχει πέσει 40 με 50% (χρόνο με το χρόνο) κι αυτό φαίνεται από τους τζίρους της λαϊκής και από τους πάγκους των θερμοκηπίων. Αν έχει μετακινηθεί προς τα μεγάλα super market δεν το γνωρίζω από εμάς πάντως έχει φύγει σίγουρα».
Φώτο:Χρυσόστομος Κάρος Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα