Κομοτηνή: Παράταση λειτουργίας για τον Ξενώνα κακοποιημένων γυναικών

12:15 25/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο μοναδικός Ξενώνας Φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών από τη Θεσσαλονίκη και προς Θράκη είναι αυτός στην Κομοτηνή. Λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2014, υλοποιήθηκε και λειτουργεί με πόρους προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2007-2013, 2014-2020, ύψους 1.164.000 ευρώ, και σχετικά πρόσφατα πήρε παράταση λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Συμπληρώνεται και με άλλες δομές, όπως το Συμβουλευτικό

Κέντρο Γυναικών, το οποίο, επίσης λειτουργεί στην Κομοτηνή, αλλά και στους υπόλοιπους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Υπήρξε έργο της τότε Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων. Από την αρχή, ο Δήμος Κομοτηναίων είχε λάβει την απόφαση να δώσει «σάρκα και οστά» σε μια «ασφαλή φωλιά» για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας -γυναίκες και παιδιά.

Στόχος της λειτουργίας του Ξενώνα είναι να παρέχει στις γυναίκες και στα παιδιά τους, πρωτίστως ασφαλή φιλοξενία, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται. Διευκολύνει, επίσης, την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική, με την παραπομπή των φιλοξενουμένων στα Συμβουλευτικά Κέντρα.

Μέχρι σήμερα, οι ωφελούμενες γυναίκες και παιδιά του Ξενώνα είναι 186 -102 γυναίκες και 84 παιδιά. Σύμφωνα με δηλώσεις του ψυχολόγου του Ξενώνα, Χρήστου Σερμπέζη, από το πρώτο απαγορευτικό μέχρι σήμερα τα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα έχουν τετραπλασιαστεί.

Δεδομένης της μοναδικότητας του ξενώνα σε επίπεδο Περιφέρειας, τα περισσότερα περιστατικά είναι από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις φιλοξενίας γυναικών από όλη την Ελλάδα, όταν διαπιστώνεται η ανάγκη απομάκρυνσης του θύματος από τον θύτη. Οι γυναίκες στον ξενώνα υποχρεούνται στην τήρηση κάποιων κανόνων, δεδομένου του απόρρητου της διεύθυνσής του, αλλά μπορούν να εργαστούν και να συναναστραφούν κοινωνικά.

Στην παρούσα φάση ο Ξενώνας του Δήμου Κομοτηνής στελεχώνεται με ένα διοικητικό στέλεχος, μία κοινωνική λειτουργό, και έναν εργαζόμενο-γενικό βοηθητικό προσωπικό. Υποχρεωτική είναι η φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση.

Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών μπορεί να φιλοξενήσει είκοσι γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους. Η παραμονή κάθε γυναίκας στον ξενώνα μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, με δυνατότητα παράτασης εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.
Σε αυτό το χρονικό διάστημα οι γυναίκες δέχονται την συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη από τους ειδικούς επιστήμονες του κέντρου, προκειμένου να αισθανθούν ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Επιπλέον, η συμβουλευτική επεκτείνεται και σε εργασιακή στήριξη, για την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών.

«Το αισιόδοξο είναι πως οι γυναίκες ανταποκρίνονται πολύ πιο γρήγορα στις υπάρχουσες δομές, που έχουν ως στόχο την στήριξη και την ενδυνάμωση τους και δεν μένουν στη σιωπή -αυτό είναι και το μήνυμα των δομών αυτών», τονίζουν στελέχη του Ξενώνα.
Οι γυναίκες που επιθυμούν να μπουν στον Ξενώνα, μπορούν να επικοινωνήσουν με τις κοινωνικές υπηρεσίες των οικείων δήμων της ΑΜ-Θ, τα τρία Συμβουλευτικά Κέντρα σε Κομοτηνή, Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή 15900, στην οποία μπορούν να απευθύνονται οι γυναίκες, καθώς ο αριθμός του Ξενώνα είναι απόρρητος.

Τα στελέχη του ξενώνα υποδέχονται και προστατεύουν κάθε γυναίκα που έχει υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας -σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική, συμπεριλαμβανομένων και γυναικών-θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ανεξαρτήτως, θρησκείας, ηλικίας, εθνικότητας.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών είναι απόρρητα. Μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής (25310-82063), είτε στη Γραμμή SOS στο 15900, είτε στα Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δημιούργησε 73 τμήματα ενδοοικογενειακής βίας σε Αστυνομικές Διευθύνσεις σε όλη την Ελλάδα.

Και αν τα στοιχεία δείχνουν πως τα περιστατικά βίας δε μειώνονται, πολύ πιο εύκολα πια μπορούν να καταγγελθούν. Το σύνθημα είναι ένα: «ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ Η ΜΟΝΗ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΜΟΝΗ».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα