Κομοτηνή: Περιφορά των εικόνων στα χωριά της Θράκης

07:58 26/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρώτη Κυριακή της Σαρακοστής, η Α΄ Κυριακή των Νηστειών, ονομάζεται και Κυριακή της Ορθοδοξίας. Τιμήθηκε χθες με μεγάλη λαμπρότητα σε μικρές και μεγάλες εκκλησίες. Η Εκκλησία όρισε αυτή την Κυριακή να θυμόμαστε το γεγονός της αναστήλωσης των ιερών εικόνων. Με τις εικόνες στα χέρια, στο τέλος της Θείας λειτουργίας, περιδιάβηκαν τον Ναό προσευχόμενοι για ζωντανούς και νεκρούς αγαπημένους. Τιμώντας την συνήθεια της περιφοράς των εικόνων

που καλά κρατεί στα χωριά της Θράκης. Στην θύμηση μιας διαμάχης μεταξύ Εικονόφιλων και Εικονομάχων κράτησε με διακοπές περίπου 120 χρόνια.

Ήταν στα τέλη του 7ου και τις αρχές του 8ου αι. μ.Χ. στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία εμφανίσθηκαν κάποιες θεωρίες μεταξύ πνευματικών ανθρώπων, σύμφωνα με τις οποίες, η προσκύνηση των εικόνων που υπήρχαν στα σπίτια και τους ναούς ήταν ειδωλολατρική πράξη. Με τη βοήθεια του αυτοκράτορα, ο οποίος συμφώνησε με τη θεωρία αυτή, εκδόθηκαν διαταγές που απαγόρευαν την ύπαρξη και την προσκύνηση των εικόνων. Αυτοί που συμφώνησαν μ΄ αυτήν την πράξη ήταν οι Εικονομάχοι. Όμως, υπήρχαν και φωνές άλλων πνευματικών ανθρώπων που έλεγαν ότι η ύπαρξη των εικόνων ήταν απόλυτα φυσική μέσα στην Εκκλησία, επειδή αυτές είναι το βοηθητικό μέσο της λατρείας του Θεού και της τιμής των Αγίων. Αυτοί ονομάστηκαν Εικονόφιλοι.

Το 787, η Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδος διατύπωσε τη διδασκαλία που έχει και σήμερα η Εκκλησία και διακηρύσσει την τιμητική προσκύνηση των εικόνων. Παρά την απόφαση της Συνόδου όμως, η Εικονομαχία συνεχίσθηκε μέχρι το 842, οπότε και έληξε οριστικά με την αναστήλωση των εικόνων. Αυτή την αναστήλωση τίμησαν χθες κρατώντας στα χέρια τους τις εικόνες που οι περισσότεροι από τους πιστούς έφεραν από το σπίτι τους.
« Η ίδια η εικόνα μας βοηθάει στην επικοινωνία μας με το Θεό και τους Αγίους» ανέφερε πιστή σημειώνοντας πώς όταν την ασπαζόμαστε, δεν φιλάμε απλά ένα κομμάτι ύλης, προσφέρουμε την προσκύνησή μας στο πρόσωπο που εικονίζεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα