Κομοτηνή: Πιο κοντά με τον Απόδημο Ελληνισμό

12:03 27/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Δράσεις με φοιτητές της Ομογένειας, της Διασποράς θα φιλοξενούνται στο Δ.Π.Θ. στην Κομοτηνή υποσχέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουϊκ κατά την έναρξη των εκδηλώσεων της «Αρμενικής Εβδομάδας» που υλοποιούν από κοινού το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών και η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής.

Δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις με τη FYROM
Μιλώντας ο ΥφΕξ για το «Μακεδονικό» και τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη τόνισε πώς «στο θέμα της επίλυσης

των όποιων διαφορών υπάρχουν εδώ και 25 χρόνια με τους βόρειους γείτονες πρέπει να βρούμε μια λύση και θα τη βρούμε. Είναι μια δέσμευση που έχει πάρει η Ελληνική Κυβέρνηση και θα πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και λίγο ευρύτερα σε ό,τι αφορά τους συσχετισμούς στην περιοχή και ποιοι τρίτοι παρεμβαίνουν στα Βαλκάνια γι αυτό και βλέπετε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει κι ένα τεράστιο ενδιαφέρον της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Έχουμε όλη τη διάθεση να επιλύσουμε το θέμα με την σύνθετη ονομασία, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, την πίεση την έχει η σκοπιανή πλευρά η οποία θα πρέπει να καταλάβει ότι εμείς θέλουμε, αλλά κι εκείνη θα πρέπει να κάνει τις δικές της τις κινήσεις. Είναι και το θέμα του αλυτρωτισμού, δηλαδή του Συντάγματός τους. Την υπόθεση τη χειρίζεται ο Υπουργός Εξωτερικών.»

Οι Έλληνες της Αφρικής
Όσον αφορά στο σχεδιασμό του Υπουργείου για τον Απόδημο Ελληνισμό τόνισε πως «Ομογένεια δεν υπάρχει μόνο στην Αμερική, στον Καναδά και στην Αυστραλία. Ομογένεια υπάρχει και στην Αφρική. Ομογένεια υπάρχει και στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Στην Αφρική για παράδειγμα μια χούφτα Έλληνες μεγαλουργούν σε αντίξοες συνθήκες. Η Ελλάδα δεν υπήρξε αποικιοκρατική χώρα, μας αγαπούν, μας σέβονται και είναι οι Έλληνες που χρησιμοποιούνται ως «γέφυρα». Ζητάνε οι ίδιοι να πάνε Ελληνικές επιχειρήσεις να ανοίξουν παραρτήματα και να δουλέψουν.» Επόμενη περιοδεία του Έλληνα πολιτικού θα είναι στο Μαλάουι, στη Ζάμπια, στην Μοζαμβίκη και στην Ζιμπάμπουε το Πάσχα. «Θα κάνω Ανάσταση μαζί τους. Είναι χώρες που είτε δεν τις επισκέφτηκε ποτέ Έλληνας αξιωματούχος, είτε ανακαλύπτω πως η τελευταία συμφωνία υπογράφτηκε πριν 36 χρόνια. Αυτοί οι Έλληνες που δεν σου ζητούν τίποτα πρέπει να τους δώσουμε ένα βήμα παραπάνω για να νιώσουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά τους.»
Φώτο: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών στην εκδήλωση της Αρμενικής Εβδομάδας Φώτο-ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα