Κομοτηνή: Ψωμί από γειτονικές χώρες

06:58 10/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μισογεμάτο το βλέπουν το ποτήρι τους οι επαγγελματίες της ζαχαροπλαστικής και των αρτοσκευασμάτων. Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου η συνήθεια να υποκύπτει κανείς πιο εύκολα στους γλυκούς πειρασμούς τηρήθηκε και με το παραπάνω. «Έλκουν τα γλυκά της Κομοτηνής. Κινήθηκε η αγορά. Βασιλόπιτες, σιροπιαστά, μελομακάρονα και κουραμπιέδες μας έδωσε όλη αυτή η κίνηση τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας»

δηλώνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Ωστόσο, πονοκέφαλος και για τη νέα χρονιά, εξακολουθούν να αποτελούν οι αγορές στις γειτονικές χώρες.

«Ακόμη και το ψωμί τους το προμηθεύονται από την Βουλγαρία και την Τουρκία;» ρωτάμε τον έμπειρο επαγγελματία, τον κ. Μιχάλη Βεζυριαννίδη για να απαντήσει πως ναι. «Καθημερινά έρχονται αυτοκίνητα και προμηθεύουν την αγορά με ψωμιά Βουλγαρίας, άλευρα και ζύμες. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που αγοράζουν αυτά τα προϊόντα.» δηλώνει προσθέτοντας «θέλω να πιστεύω πως δεν το κάνουν γιατί δεν επιλέγουν, δεν εμπιστεύονται τους ντόπιους καταστηματάρχες, αλλά για οικονομικούς λόγους.» Το φαινόμενο αυτό απαντάται, όπως λέει ο κος Βεζυριαννίδης, τόσο στην πόλη, όσο και στους οικισμούς. «Έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια τέτοια παιδεία, να επικρατούν τέτοιου είδους επιλογές. Επιλέγει φαινομενικά κάτι πιο οικονομικότερο με κίνδυνο, όμως, αυτό το «οικονομικότερο» να το πληρώσει κάποια στιγμή.» δηλώνει σημειώνοντας πως, ίσως, τα προϊόντα αυτά να μην έχουν υποστεί τους ανάλογους ελέγχους με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τον Κομοτηναίο επαγγελματία η διάθεση αυτών των προϊόντων στην τοπική αγορά, γίνεται σε τοπικά καταστήματα. «Είναι σημαντικό ο κόσμος να μάθει και να μην επιλέγει αυτά τα προϊόντα, αλλά και να στηρίζει τις επιχειρήσεις του τόπου του επιλέγοντας τα τοπικά προϊόντα.» δηλώνει σημειώνοντας προβληματισμένος πως ακόμη και οι απλές καθημερινές συνήθειες, όπως η αγορά ενός κουλουριού, περνά μέσα από τις αγορές των γειτονικών χωρών.
Φώτο: Μιχάλης Βεζυριαννίδης Ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα