Κομοτηνή: Στα ορεινά της Ροδόπης

08:26 10/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το χιόνι αρχικά και η βροχή στη συνέχεια χαροποίησε τους κατοίκους του Ορεινού Όγκου της Ροδόπης. Μπορεί ο Χειμώνας να ήταν μέχρι τώρα δύσκολος, ωστόσο, η απειλή της έλλειψης νερού μοιάζει να έχει για τα καλά απομακρυνθεί κι αυτό είναι βάλσαμο στον διψασμένο, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας, τόπο .

«Ο υδράργυρος κύλησε μέχρι και στους 15 βαθμούς υπό του μηδενός, ωστόσο, οι κτηνοτρόφοι, αυτοί που και το χειμώνα εργάζονται, άντεξαν περιορίζοντας τις απώλειες τους στα νεογέννητα του ζωικού τους κεφαλαίου» δηλώνει ο κος

Μουσταφά . Όσον αφορά στους καπνοπαραγωγούς; Περιμένουν να πουλήσουν την παραγωγή τους, χωρίς ο απολογισμός τους μέχρι τώρα να είναι θετικός λόγω της έλλειψης νερού και της παρατεταμένης ανομβρίας η ποσότητα είναι μειωμένη.

Υδροταμιευτήρες η λύση

«Χρειάζονται υδρο ταμιευτήρες στην περιοχή. Είναι η δουλειά μου και το γνωρίζω καλά. Στον Κέχρο έκανα δέκα υδροταμιευτήρες. Στην Οργάνη χρειάζονται, στο δήμο Ιάσμου επίσης. Είναι έργα που γίνονται με 20.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν δίνονται χρήματα από την τοπική αυτοδιοίκηση» δηλώνει μην κρύβοντας την απογοήτευσή του από το γεγονός ότι τα έργα δεν υλοποιούνται..

Τα σχολεία κλείνουν

Η νεολαία εγκαταλείπει την ορεινή Ροδόπη κι αυτό πληγώνει περισσότερο τους ορεσίβιους κατοίκους. «Δυστυχώς η νεολαία φεύγει. Τα ορεινά αδειάζουν. Η νεολαία φεύγει στην Ευρώπη. Γι αυτό το λόγο μπήκε λουκέτο σε πολλά σχολεία» δηλώνει ο ορεσίβιος κάτοικος κι εξηγεί ότι «Στον Κέχρο από τα 13 σχολεία, έμειναν τρία. Στην Οργάνη συνέβη το ίδιο. Στην Κάτω Βυρσίνη, στον Κόβαλο, στη Σμιγάδα, στην Κύμη τα σχολεία έκλεισαν. Θα μείνουν μόνο στην Εσοχή, στη Μυρτίσκη και στην Οργάνη. «Η Ραγάδα είχε δύο κι έκλεισαν και τα δύο. Φεύγουν στο εξωτερικό για να εργαστούν οι μεγάλοι. Παίρνουν 3.000 -4.000 ευρώ. Οι πιο πολλοί εργάζονται στις ανεμογεννήτριες, οπότε ο τόπος ερημώνει».
Φώτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα