Κομοτηνή: Τα μυστικά του προσεχτικού ψαρά

10:40 18/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Δημήτρης Αναγνώστου 27 χρόνια τώρα ασχολείται με πωλήσεις ειδών αλιείας. 27 χρόνια έχει ακούσει δεκάδες ιστορίες με πρωταγωνιστές αλιείς, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες, που αψηφώντας τους κανόνες της ασφαλούς αλιείας έθεσαν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ή ακόμη χειρότερα, έκαναν κακό άθελά τους σε άλλους. Καλοκαίρι καιρό τον συναντήσαμε στον χώρο του και του ζητήσαμε να αποκαλύψει τα «μυστικά» του καλού ψαρά…

Ο Δημήτρης Αναγνώστου 27 χρόνια τώρα ασχολείται με πωλήσεις ειδών αλιείας

«Ξεκινώντας από το σπίτι πρέπει

να είμαστε μόνο δύο άτομα στο ίδιο αυτοκίνητο λόγω του κορονοϊου που καιροφυλακτεί. Αν ανήκουμε σε ευπαθής ομάδα, θα πρέπει να είμαστε μόνοι. Να φοράμε μια μάσκα όταν κατεβαίνουμε και να προσέχουμε τις επαφές μας.» δηλώνει ανήσυχος κι εκείνος από την χαλάρωση που επικρατεί με την μη τήρηση των προστατευτικών μέτρων για τον κορονοϊό. «Όταν φθάνουμε στη θάλασσα κοιτάζουμε πάντα να μην έχουμε άλλους γύρω μας που πιθανόν θα τους ενοχλήσουμε αν ψαρέψουμε στο ίδιο σημείο, οπότε καλό είναι να επιλέξουμε άλλο σημείο που θα είμαστε μόνοι.»

Και κάπως έτσι, ξεκινά η «περιπέτειά»: Καλαμάκια, δολώματα, ομπρέλα, καρεκλίτσα απαραίτητα συνοδευτικά. «Ρίχνουμε την πετονιά, απολαμβάνοντας καφέ, μπύρα, τσίπουρο και μεζέ χωρίς να αφήσουμε τα σκουπίδια μας πίσω. Είναι ένα σοβαρό λάθος που γίνεται πολύ συχνά. Άλλο επίσης σοβαρό λάθος είναι που αφήνουμε τα αγκίστρια και τις πετονιές είτε στη θάλασσα, είτε εκτός , συχνό φαινόμενο, χωρίς να λείπουν τα ατυχήματα. Για παράδειγμα πριν καιρό ένα παιδάκι παίζοντας αμέριμνο καρφώθηκε από ένα αγκίστρι. Κι αυτό είναι βασικό λάθος.»

Όπως τονίζει ο κος Αναγνώστου, πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις όλοι μας. «Μπερδεύονται οι πετονιές όταν είναι κι άλλοι ψαράδες κοντά και δεν λείπουν οι παρεξηγήσεις. Οπωσδήποτε χρειάζεται να είμαστε ευγενείς όταν ανταμώνουμε με άλλους ψαράδες. Η ευγένεια απαιτείται πάντοτε.»
Τι γίνεται όμως με τους κανόνες για το υποβρύχιο ψάρεμα; «Ο ψαροντουφεκάς είναι υπεύθυνος να φροντίσει και για τη ζωή του και για πιθανόν ατύχημα που μπορεί να συμβεί.» δηλώνει ξεκάθαρα ο κος Αναγνώστου προσθέτοντας πως « Η σημαδούρα είναι πολύ βασική. Πρέπει πάντα να την έχουμε μαζί μας γιατί προειδοποιεί τα διερχόμενα σκάφη ότι υπάρχει κάποιος ψαροντουφεκάς εκεί που μπορεί να του κάνει κάποια ζημιά ή ακόμη και να τον σκοτώσει.»

Επιμένει πως θα πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον. «Βάζω πάντα τον παράγοντα ευγένεια πολύ υψηλά. Θα πρέπει να είμαστε ευγενικοί . Στο τι θα πούμε και τι θα κάνουμε προσέχοντας να μην γίνονται παρεξηγήσεις. Δυστυχώς πάντα γίνονται και μάλιστα πολλές. Πού θα στήσουμε τα καλάμια; Πού θα ψαρέψουμε; Τι ώρα θα πάμε για να πιάσουμε εμείς τα μέρη;» δηλώνει, χαμογελά και καθησυχάζει τους μη μυημένους: « Οι παλιοί ψαράδες έχουν μάθει να χρησιμοποιούν καλάμι και να χειρίζονται σωστά τα νέα εργαλεία, οπότε ένας νεαρότερος σε ηλικία ψαράς πολύ πιο εύκολα μπορεί να μάθει να ψαρεύει. Όπως γίνεται με την χρήση των Η/Υ. Άρα, αφού οι ηλικιωμένοι μπορούν, σαφώς μπορούν και οι πιο νέοι, άνδρες και γυναίκες, που δεν γνωρίζουν τώρα από ψάρεμα αρκεί να δοκιμάσουν.»
Φώτο: Δημήτρης Αναγνώστου Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφίες:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα