Κομοτηνή: Το κυκλικό ωράριο εξουθενώνει τους νοσηλευτές

06:26 11/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το κυκλικό ωράριο κουράζει κι εξασθενεί όλους τους νοσηλευτές. Εξ αιτίας του μικρού αριθμού νοσηλευτών ανά κλίνες ασθενών τη δουλειά τη «σηκώνουν» λίγοι . «Παρά την ενίσχυση και τις νέες προσλήψεις, δεν έχουμε τις ιδανικές συνθήκες άλλων κρατών.» δηλώνουν νοσηλευτές του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Έτσι, μεγάλος όγκος εργασίας, κόπωση και κούραση είναι στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

«Από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα. Το πρώτο και βασικό πρόβλημα των εργαζομένων που δουλεύουν σε όλα τα νοσοκομεία είναι το κυκλικό ωράριο» δηλώνει η κα Αγλαΐα

Γαλαζούδη, εργαζόμενη στο χώρο της υγείας και μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του Συλλόγου του Νοσοκομείου Κομοτηνής κι εξηγεί ότι όλα ξεκινούν από εκεί. « Αν έχουμε το ωράριο, έτσι, όπως πρέπει να είναι, τότε η επόμενη βάρδια θα ήταν μετά την πάροδο 16 ωρών. Ενώ τώρα εργάζονται τα απογεύματα και μετά πάλι το πρωί ή πρωί και νύχτα, όλα ωράρια εξαντλητικά για τον ανθρώπινο οργανισμό.» εξηγεί προσθέτοντας πως γίνεται προσπάθεια να καταρτίζεται το πρόγραμμα έτσι, ώστε να είναι ο εργαζόμενος ξεκούραστος. «Άλλες φορές το πετυχαίνουμε, άλλες όχι. Αν ένα νοσοκομείο επανδρωθεί σωστά, τότε τα προβλήματα θα λυθούν. Από θέματα ρεπό και αδειών πάμε καλά σε σχέση με παλιότερα χρόνια.»

Ένα παράδειγμα για να κατανοήσει κανείς καλύτερα το κυκλικό ωράριο είναι η Χειρουργική και η Ουρολογική κλινική που λειτουργούν στον ίδιο όροφο. Δύο νοσηλευτές το απόγευμα και δύο τη νύχτα φροντίζουν για τους ασθενείς. Στην πρωινή βάρδια στον ίδιο όροφο είναι πέντε – έξι άτομα. Η κλινική είναι δυναμικότητας 30 κλινών. Εκείνο που απαλλάσσει από περαιτέρω κόπωση και τυχόν «αστοχίες» είναι ότι σπάνια είναι χώρος με 100% πληρότητα.»

Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών είναι να εφαρμοστεί το ωράριο

Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας Νοσηλευτών είναι να εφαρμοστεί το ωράριο, όπως ορίζει ο Νόμος. δηλαδή 16 ώρες ξεκούρασης, ανά βάρδια. Όσον αφορά στο επάγγελμά της, όπως λέει, «Δεν έχει ημερομηνία λήξης. Είναι ένα επάγγελμα το οποίο είναι πάντα ενδιαφέρον. Είσαι σε δράση συνέχεια. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό νοσηλευτών θέλει να εξασκήσει το επάγγελμα γι αυτό και το εξασκεί. Είναι σημαντικό να δείχνεις σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο. Σέβεσαι και προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τις ιδιαιτερότητες του καθενός.» δηλώνει και σπεύδει να σημειώσει «Μάθαμε να σεβόμαστε τον ανθρώπινο πόνο και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα.» Χωρίς να παραλείπει τέλος να αποκαλύψει τι είναι εκείνο που ανταμείβει την ίδια «Το «ευχαριστώ» του ασθενή, ότι είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες που του δώσαμε.»
Φώτο: Αγλαΐα Γαλαζούδη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα