Κομοτηνή: Το κυνήγι της Τρούφας

12:27 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ασχολείται με ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων. Γνωρίζει πολλά για τις καρποφορίες υπόγειων μυκήτων, για τις Τρούφες. Ο λόγος για τον Γιώργο Σεργιανίδη, τον «κυνηγό» της Τρούφας. Εκείνος και τα αγαπημένα του σκυλιά, δύο ειδικά εκπαιδευμένα Λαμπραντόρ παίρνουν τα βουνά αναζητώντας την πολύτιμη Τρούφα. Εκείνα μυρίζουν το έδαφος, την εντοπίζουν κι εκείνος τη φέρνει με προσοχή στην επιφάνεια ανταποκρινόμενος έτσι στις παραγγελίες των ασθενών του. «Είναι προϊόν της υπομονής. Προέκυψε εντελώς

τυχαία μετά από ένα ρεπορτάζ που είδα στην τηλεόραση και τα τελευταία εννέα χρόνια ασχολούμαι συστηματικά» δηλώνει και γυρίζει το χρόνο πίσω.

«Είχα πάρει ένα σκυλάκι μικρό, κυνηγήσαμε ένα χρόνο στα βουνά και εν συνεχεία έβαλα και δική μου καλλιέργεια» δηλώνει ο μερακλής παραγωγός που ενώ απολαμβάνει τη βόλτα με τους σκύλους του βγάζει κι ένα καλό μεροκάματο. «Η εκπαίδευση που προηγείται και ο χαρακτήρας του σκύλου εξασφαλίζουν έναν πολύ καλό συνεργάτη».

Αν βρεις ένα σημείο, τον άλλο χρόνο θα ξαναβγάλει. Οπότε προηγείται ο εντοπισμός τέτοιων σημείων και μετά η επίσκεψη σ’ αυτά. Η τρούφα για να ωριμάσει χρειάζεται ένα διάστημα δύο τριών μηνών. Στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί εβδομήντα ποικιλίες τρούφας, αρκετές από αυτές και στην Ροδόπη, περισσότερες από τριάντα έστειλε για πιστοποίηση και ο ίδιος. «Δεν είναι όλες εμπορεύσιμες, καταναλώνονται σίγουρα, κάποιες είναι πιο μικρές κι έχουν πιο άσχημο άρωμα» εξηγεί κι αποκαλύπτει πως η αγωνία της αναζήτησης είναι ίδια με την πρώτη φορά.

Το κυνήγι τους τρούφας έχει πολλούς φίλους στη χώρα μας. Ωστόσο, δεν δείχνουν όλοι την ίδια συνέπεια. «Περπατάς κάποια ωρίτσα με το σκύλο δίπλα- δίπλα είναι όμορφη διαδικασία, δεν είναι ακριβώς δουλειά.»

Τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της κρίσης, σταμάτησε η αγορά. Τώρα η Τρούφα ζητείται μόνο στο εξωτερικό. Οπότε η δική του εργασία, εξαρτάται από την πελατεία. «Θα συμβουλεύατε τους νέους που δεν έχουν δουλειά να ασχοληθούν με την Τρούφα;» ρωτάμε τον έμπειρο «κυνηγό». «Αν κάποιος θέλει όντως να το κάνει σοβαρά κι επαγγελματικά να το κάνει. Αν όμως νομίζει ότι θα πάρει σήμερα ένα σκύλο κι αύριο θα κατέβει από το βουνό με 500 ευρώ ας μην ασχοληθεί καθόλου» δηλώνει. Το «κυνήγι» γίνεται κατόπιν παραγγελίας για να είναι φρέσκια όταν θα φτάσει στα χέρια των Σεφ. Κι ό,τι δεν φτάνει στα δικά τους χέρια, αξιοποιείται στα χέρια του έμπειρου Κομοτηναίου, καθώς παρασκευάζει διάφορα προϊόντα: αλάτι, χυλοπίτες, λάδι αρωματισμένο, μαρμελάδα με τρούφα, ψιλοκομμένη τρούφα σε βαζάκι, προϊόντα τα οποία «ταξιδεύουν» ανά την Ελλάδα.
Φώτο:Γιώργος Σεργιανίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα