Κομοτηνή: Το ξανθιώτικο καρναβάλι πόλος έλξης χιλιάδων επισκεπτών

18:21 25/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Έντονα χρώματα. Μουσική, χορός, στολές, παιδιά, γονείς, μικροί και μεγάλοι. Φέτος στους δρόμους της Ξάνθης θα παρελάσουν περίπου 12.000 καρναβαλιστές – ντόπιοι, μέλη συλλόγων κι εκδρομείς από όλη την Ελλάδα. Επισκέπτες έχουν έρθει στη Θράκη από την Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία. Τα ξενοδοχεία όχι μόνο της Ξάνθης, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Αν.Μ.Θράκης είναι γεμάτα. Ενδεικτικό είναι ότι περισσότεροι από 5.000 Τούρκοι τουρίστες θα βρεθούν αυτό το τριήμερο στη Θράκη.

Οι

Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην Ξάνθη κορυφώνονται αύριο με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση, σε 18 ώρες από τώρα, και το ξέφρενο γλέντι στο μεγάλο πάρκο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών, αλλά και του κόσμου.

15 μέρες ξέφρενου γλεντιού, 30 Πολιτιστικοί Σύλλογοι, 52 χρόνια διεξαγωγής, 100.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο γλέντι που γράφει τη δική του ιστορία στην όμορφη Ξάνθη.

Και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η αυλαία θα πέσει με το Ξανθιώτικο έθιμο «το κάψιμο του Τζάρου» στον ποταμό Κόσυνθο. Ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που σηματοδοτεί το τέλος του καρναβαλιού. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι κι επισκέπτες, παρακολουθούν τη λήξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κάτω από τη λάμψη ενός εντυπωσιακού σόου με πυροτεχνήματα.

Το κάψιμο του «Τζάρου»
Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.
Φώτο:Αρχείο ΕΡΤ

Keywords
Τυχαία Θέματα