Κομοτηνή:27 εκατομμύρια σκλάβοι σε όλο τον κόσμο, θύμα του trafficking

07:51 18/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

27 εκατομμύρια σκλάβοι. Τόσα υπολογίζονται πως είναι σήμερα τα θύματα της εμπορίας ανθρώπων ή αλλιώς του Human Trafficking. Η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, με τη χρήση βίας, απειλών ή άλλων εξαναγκαστικών μέσων με σκοπό κυρίως την σεξουαλική ή εργασιακή τους εκμετάλλευση συνιστά ένα σοβαρό έγκλημα το οποίο αποφέρει ετησίως 150 δις δολάρια. Από τα 27 αυτά εκατομμύρια, σύμφωνα με την κα Εύα Καρά, 1-2% μόνον διασώζεται. Το 80% πέφτει ξανά θύμα. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 12 έτη. Ενώ, μόλις 1 στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.

Η
κα Εύα Καρά στο στούντιο της ΕΡΤ Κομοτηνής

Εκμετάλλευση της εκπόρνευσης και καταναγκαστική εργασία ο σκοπός των διακινητών
Όσον αφορά στα συστατικά στοιχεία της εμπορίας ανθρώπων περιλαμβάνουν την μεταφορά, διακίνηση, στέγαση ή υποδοχή. Χρησιμοποιούν ως μέσο την απειλή της χρήσης βίας, ή χρήση βίας ή άλλες μορφές εξαναγκασμού, απαγωγή, απάτη, παραπλάνηση, κατάχρηση εξουσίας ή ευάλωτης θέσης ή πληρωμή χρημάτων. Σκοπός των διακινητών είναι η εκμετάλλευση της εκπόρνευσης, η καταναγκαστική εργασία, η καταναγκαστική επαιτεία, η οικιακή δουλεία και η αφαίρεση οργάνων.

Κέντρο εμπορίας ανθρώπων στα Βαλκάνια η Ελλάδα
Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού. Χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την κα Καρά, «Κέντρο εμπορίας ανθρώπων στα Βαλκάνια». Η χώρα μας είναι κύρια είσοδος για την Ε.Ε. δεκάδες χιλιάδες είναι οι γυναίκες θύματα αυτή τη στιγμή. Απασχολούνται σε οίκους ανοχής, στη γεωργία, στον τουρισμό, στην οικιακή εργασία. Πρόκειται κυρίως για νεαρές γυναίκες, αλλά και άνδρες. Κυρίως από χώρες της Αν. Ευρώπης και της Αφρικής.

1109 αν δεις κάτι, πες κάτι
Σύμφωνα με την κα Καρά «Η Α21 είναι μια διεθνής ΜΚΟ που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων. Συστάθηκε το 2008 στη Θεσσαλονίκη και πλέον δραστηριοποιείται σε 12 χώρες. Μοναδικός στόχος της οργάνωσης είναι η καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος μέσα από την προστασία των θυμάτων σωματεμπορίας, την ποινική δίωξη των διακινητών, αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών με σκοπό την πρόληψη του φαινομένου.» Ήδη μέχρι σήμερα 125 άτομα με την στήριξη της Α21 έχουν καταφέρει να αφήσουν την κόλαση του σύγχρονου δουλεμπορίου πίσω τους. Σύνθημα των υπευθύνων της οργάνωσης «Αν δεις κάτι, πες κάτι» προτρέποντας όλους μας να καλέσουμε το 1109, την 24ωρη Γραμμή Πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων και να καταγγείλουμε ανώνυμα ένα ύποπτο περιστατικό. Μάλιστα πέρσι το μεγαλύτερο event ενημέρωσης της Α21 ήταν η «πορεία ελευθερίας» στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Λάρισα, στην Δράμα, άνθρωποι κάθε ηλικίας περπάτησαν ως ένδειξη υποστήριξης στα θύματα trafficking τα οποία δεν είναι σε θέση να ζητήσουν βοήθεια. Συνολικά, το 2017 πραγματοποιήθηκαν 400 τέτοιες πορείες σε 50 διαφορετικές χώρες.
Φώτο:Εύα Καρά ρεπορτάζ-κείμενο- φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα