Κορονοϊός-εμβόλιο: Η συναρπαστική ιστορία των ιδιοκτητών της BioNTech (video)

22:16 10/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Από οικογένειες Τούρκων μεταναστών, και οι δύο ιδιοκτήτες της γερμανικής BioΝΤech είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στη μάχη κατά του καρκίνου. Tώρα όλοι ελπίζουμε ότι θα καταφέρουν να εξολοθρεύσουν τον νέο μεγάλο εχθρό που απειλεί την ανθρωπότητα.

Σε ηλικία τεσσάρων ετών, ο Ουγκούρ Σαχίν συνιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Biontech, ο οποίος είναι ήδη ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στη Γερμανία και η μητέρα του πήγαν από την Τουρκία στην Κολωνία όπου ο πατέρας του εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford.

Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο, σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, όπου έκανε και το διδακτορικό του. Η ειδικότητά του είναι στην ανοσολογία και την έρευνα για τον καρκίνο.

Το 2008, ίδρυσε στο Μάιντς μαζί με την σύζυγό του δρ. Οζλεμ Τουρεσί την εταιρεία βιοτεχνολογίας BioΝΤech, της οποίας έκτοτε είναι ο διευθύνων σύμβουλος.

Από τον Απρίλιο του 2020 ο Σαχίν και η ομάδα του κάνουν έρευνα για την δημιουργία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού και φαίνεται πως βρίσκονται στην τελική ευθεία. Η φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πρόσφατα ανεπτυγμένο εμβόλιο BNT162b2 είναι τόσο επιτυχημένο ώστε θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή.

Το γεγονός ότι ένα εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας είναι ένα επιστημονικό επίτευγμα. Συνήθως η ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων διαρκούν αρκετά χρόνια. Ωστόσο, το κατά πόσον θα χορηγηθούν πραγματικά εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος, εξαρτάται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων EMA (European Medicines Agency) και από την ταχεία έγκρισή του. «Σε κάθε περίπτωση, θα υποβάλουμε τα δεδοεμένα μας και θα παρουσιάσουμε με διαφάνεια τη δράση και τις παρενέργειες. Δόσεις εμβολίων θα είναι επίσης διαθέσιμες», δήλωσε ο Σαχίν στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Εάν το εμβόλιο επικρατήσει, αυτό θα ήταν επίσης ένα καλό νέο και για πολλές χιλιάδες μετόχους της BioΝΤech Η τιμή της μετοχής της έχει ήδη τριπλασιαστεί από τον Μάρτιο. Η κεφαλαιοποίηση της νεαρής εταιρείας έχει ξεπεράσει το όριο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι έτσι η BioΝΤech αξίζει πλέον τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο από τη Lufthansa ή την Commerzbank.

Η BioΝΤech σχεδιάζει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων φέτος και 250 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα επόμενα χρόνια, η παραγωγή θα αυξηθεί σε 750 εκατομμύρια ετησίως.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κορονοϊός-εμβόλιο, BioNTech,koronoios-emvolio, BioNTech