Κραυγή αγωνίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς

13:36 24/3/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και μέσα προστασίας, κρούουν  οι νοσοκομειακοί γιατροί Λάρισας.

Συγκεκριμένα αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση:

….στο νοσοκομείο μας υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 95 γιατροί όταν ακόμη και ο μνημονιακός οργανισμός του νοσοκομείου (2012) με το πετσόκομμα θέσεων που έφερε, προβλέπει 120 γιατρούς, ενώ οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν τουλάχιστον 180. Το υπόλοιπο προσωπικό μέχρι

λίγα χρόνια πριν ήταν πάνω από 800, ενώ σήμερα είναι λιγότεροι από 500.

Μπορεί να φανταστεί κανείς πόσο δραματικές θα είναι οι συνέπειες στην περίπτωση που κάποιοι από το προσωπικό μολυνθούν ή μπουν σε καραντίνα.

Υπάρχουν ελλείψεις, σε επαρκώς λειτουργούσες κλίνες εντατικής θεραπείας ακόμα και σε μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά, μάσκες και στολές, δε χρειάζεται βέβαια να αναφερθούμε στις άθλιες συνθήκες της υλικοτεχνικής υποδομής του νοσοκομείου (κτιριακή υποδομή, θάλαμοι, κλίνες, τουαλέτες, κτλ) και της καθαριότητας. Επίταξη του συνόλου της ποσότητας των αντιδραστηρίων του ιδιωτικού τομέα και εξασφάλιση ότι το test για τον κορονοϊό θα διενεργείται απολύτως δωρεάν και μόνο αν υπάρχει ένδειξη.

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, από όλες τις κυβερνήσεις σημερινών και προηγούμενων, οδηγεί στην αδυναμία κάλυψης των λαϊκών αναγκών τόσο σε «κανονικές περιόδους», όσο και, πολύ περισσότερο, σε περιόδους κρίσιμες με δυσανάλογη, ακραία επιβάρυνση των υγειονομικών δομών, όπως στην περίπτωση της παρούσας πανδημίας.

Αποδεικνύεται, επίσης, πόσο επικίνδυνοι για την υγεία των λαϊκών οικογενειών είναι οι σχεδιασμοί για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ΣΔΙΤ και συνολικά η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την  οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη και το φάρμακο είναι εμπορεύματα και υπόκεινται στους νόμους της αγοράς.

Η αναγκαία ατομική υπευθυνότητα για την τήρηση των μέτρων προστασίας και η επίσης αναγκαία συμμόρφωση με τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη, την ευθύνη της κυβέρνησής, για την αντιμετώπιση της εξελισσόμενης επιδημίας του κορονοϊού.

Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή πρώτα και κύρια δεν είναι «ένα οικονομικό αντάλλαγμα» και ηθική επιβράβευση με ανούσια χειροκροτήματα, αλλά μάσκες, αντισηπτικά, στολές, επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας, κλίνες ΜΕΘ και επαρκή στελέχωση.

Θεωρούμε επικίνδυνη την τελευταία οδηγία του ΕΟΔΥ όπου με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20/03, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ στις 21/03, εξέδωσε οδηγίες «για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για COVID-19 σε περίπτωση ελλείψεων».

Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

Η ΕΙΝΚΛΥΛ θεωρεί ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ τις «οδηγίες» από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνεται «αντί γαντιών η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή».

Με αυτόν τον τρόπο:

– Εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν τραγικές.
– Αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Απαιτούμε να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού.

Στην παρούσα φάση όπου παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με το νέο κορονοϊό στους υγειονομικούς αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας είναι κρίσιμο ζήτημα.

Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχει εξασφαλιστεί.

Στη μάχη ενάντια στον «αόρατο εχθρό» χρειαζόμαστε: ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ (μόνιμο προσωπικό), ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (αναπνευστήρες και κλίνες ΜΕΘ), ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΟΠΛΑ (ατομικά μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό ώστε να μην βγει εκτός μάχης). Αυτά διεκδικούμε για να αντιμετωπίσουμε την επιδημία»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα