Κυπριακό: Αποδέχθηκε ο Έρογλου το κοινό ανακοινωθέν

10:40 8/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να επαναληφθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό καθώς το βράδυ της Παρασκευής ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου αποδέχθηκε το κοινό ανακοινωθέν, που ήταν η προαπαιτούμενο για να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ, Μισιέλ Μποναρντό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν την κυπριακή κυβέρνηση για τη θετική απάντηση
της τουρκοκυπριακής πλευράς στο σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Από νωρίς την Παρασκευή είχε υπάρξει κινητικότητα ενώ διπλωματικές πηγές, που επικαλούταν το ΑΜΠΕ, ανέφεραν ότι τη Δευτέρα ή την Τρίτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Eπικοινωνία Μπάιντεν - Αναστασιάδη
-----------------------------------------------------

Το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού αντιπροέδρου με τον Νίκο Αναστασιάδη στον οποίο εξέφρασε την «αταλάντευτη υποστήριξη» των ΗΠΑ για «μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για την επίτευξη της επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία» .

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Μπάιντεν επανέλαβε τη δέσμευσή της Ουάσιγκτον για την εμβάθυνση της συνεργασίας με την Κύπρο και την προώθηση των αμοιβαίων συμφερόντων των δύο μερών.

Παράλληλα τονίζεται ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στη διερεύνηση νέων ευκαιριών για την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της Κύπρου, που θα φέρει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στο νησί και στην περιοχή.
Keywords
Τυχαία Θέματα