Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία – Τα επόμενα βήματα του Κόντε

10:40 14/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση από την Ιταλία – Κρίστιαν Μαυρής

Χθες το βράδυ ο Ρέντσι αποφάσισε να αποσύρει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό, γνωστό και ως Conte II. Έτσι λοιπόν ξεκινά επίσημα μια επικίνδυνη κυβερνητική κρίση.

Μέχρι αργά το απόγευμα υπήρχαν ελπίδες πως η κατάσταση θα καλυτέρευε, με τον Conte να συναντά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Ματαρέλα για τις σχετικές συζητήσεις στον απόηχο πολλών πολιτικών δηλώσεων να μιλούν για ευθύνη και να ελπίζουν σε υποχώρηση και των δύο στρατοπέδων. Τα περισσότερα μέλη της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά

κυρίως από το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα 5 Αστέρων, πίεζαν ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση.

Μάλιστα ο ίδιος ο Conte, έπειτα από συνάντηση με τον ΠτΔ, δήλωσε πως ήλπιζε πως δεν θα έφτανε στα άκρα η κυβερνητική κρίση. Τελικά όμως ο Renzi ανακοίνωσε την ρήξη στις 18:20 τοπική ώρα.

Φανερά εκνευρισμένος, ο Renzi τόνισε πως δεν ήταν το κόμμα του υπαίτιο της κρίσης, πως δεν παίζει με τους θεσμούς, και πως η δημοκρατία δεν είναι reality show. Κατά την διάρκεια ενός έντονου question time, ο Renzi δήλωσε πως δεν έχει καμία προκατάληψη κατά του Conte, υπογραμμίζοντας παράλληλα το όχι του σε εκλογές.

Για τον Renzi, ο Conte αποτελεί ένα δημοκρατικό vulnus, μία ζημιά για την δημοκρατία.

Ο Ρέντσι επίσης ισχυρίστηκε πως θέλει μια επιστροφή στην πολιτική σκηνή και όχι λαϊκισμό, και πως χάθηκε πολύτιμος χρόνος ενώ θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά πράγματα όλο αυτό το διάστημα με ξεκάθαρη αναφορά στους πόρους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (περίπου 37 δισ.), που ήταν άμεσα διαθέσιμα. Αίτημα που η υπόλοιπη συμμαχία απορρίπτει από πέρυσι το καλοκαίρι, αφού παρόλο τον εφησυχασμό από πλευράς της ΕΕ, μια τέτοια κίνηση έχει έντονο άρωμα μνημονίου. Μετά από αυτές τις βαριές δηλώσεις, ήταν δύσκολο ο Conte να τείνει το χέρι στον Renzi ξανά.

Σήμερα το πρωί οι ιταλικές εφημερίδες μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις κυβερνητικές γραμμές. Χθες το βράδυ, μετα τις 11 μμ ώρα Ιταλίας ο Conte, βαθιά απογοητευμένος και έξω φρενών από το πισώπλατο χτύπημα που δέχτηκε από τον Renzi, δήλωσε πως δέχεται την παραίτηση των 3 κυβερνητικών μελών της Ζωντανής Ιταλίας. Τα tweets πολλών βουλευτών των υπολοίπων κομμάτων της Κυβέρνησης θωρακίζουν τον Conte.

Με αυτή την κίνηση, ο Πρωθυπουργός προχωρά προς μια μετωπική σύγκρουση με τον Renzi. Με απόλυτη βεβαίωση πως ήταν κίνηση για να τον μειώσει πολιτικά σε μια πολύ άβολη (και για την Ιταλία) στιγμή, ο Conte έχει σκοπό να κάνει τις κινήσεις του με διαφάνεια. Αν και η Δημοκρατική Αριστερά του ζητά να ανέβει αμέσως στο Quirinale (έδρα του ΠτΔ) για να μελετηθούν πιθανά plan B, ο Conte φαίνεται να σκέφτεται το ad interim να πάρει δηλαδή πάνω του τα δύο ακέφαλα υπουργεία – Αγροτικής Πολιτικής και Οικογένειας – ώστε να κερδίσει χρόνο, και παράλληλα να σπεύσει σε αναμέτρηση στην Γερουσία σε μια δεύτερη φάση. Αν και είναι μια πολύ ριψοκίνδυνη κίνηση, αυτό θα επέτρεπε στην Κυβέρνηση να περάσουν κάποια από τα σημαντικά μέτρα που εκκρεμούν, όπως η διακύμανση του προϋπολογισμού και η επιμήκυνση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Γενικότερα, στην κυβερνητική πλειοψηφία κανείς δεν θέλει η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες, και μάλιστα όχι εν μέσω πανδημίας. Πέρα από αυτό, τα σενάρια είναι αρκετά. Από την τυπική παραίτηση του Conte – με πιθανή ανάθεσή του για τον σχηματισμό μιας τρίτης θητείας, την προσφυγή σε ψήφο εμπιστοσύνης, ή σε αντικατάσταση του Conte από πολιτικό πρόσωπο ή ακόμα και «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» ώστε να οδηγηθεί η Ιταλία στις κάλπες.

Παράλληλα η αντιπολίτευση της Δεξιάς (Salvini και Meloni) πιέζει για νέες εκλογές, δικαιολογώντας πως τους επόμενους μήνες πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα σπεύσουν στις κάλπες, όπως Ολλανδία και Γερμανία, ενώ η Ιταλία το αποκλείει, άρα τίθεται και θέμα δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Δεξιά σαν συνασπισμός έχει την πλειοψηφία, αν και οριακά.

Σήμερα τα tweets #AvantiConConte («προχωράμε με Conte») και #Renzivergogna («ντροπή Renzi») κυριαρχούν στο Twitter και δεν φαίνεται να είναι απλά ένα πολιτικό φαινόμενο, αφού με βάση μια πρόσφατη στατιστική μελέτη, 1 στους 2 Ιταλούς δεν καταλαβαίνει τους αληθινούς λόγους αυτής της κρίσης. Η απορία όλων, είναι μία: ποια η ανάγκη να ξεκινήσει τώρα μια πολιτική κρίση, εν μέσω της, ίσως χειρότερης ιστορικής στιγμής από την γέννηση της Ιταλικής Δημοκρατίας;

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα