Λέσβος: 2η Διεθνής Συνάντηση Νέων Παλαιοντολόγων

13:31 24/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Νέων Παλαιοντολόγων από 19 έως 22 Μαΐου 2017.

Στο συνέδριο συμμετείχαν καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, το Πανεπιστήμιο Hacettepe από την Τουρκία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και συμμετείχαν 100 νέοι Παλαιοντολόγων από όλο τον κόσμο. Το συνέδριο οργανώθηκε από το Εργαστήριο

Παλαιοντολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με υπεύθυνο τον Επικ. Καθ. Γ. Ηλιόπουλο και τη Διεθνή Ένωση Παλαιοντολόγων σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 46 προφορικές παρουσιάσεις και 25 παρουσιάσεις πόστερ ενώ στην καλύτερη προφορική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε ειδική βράβευση.

Ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι ήταν οι συμμετέχοντες νέοι παλαιοντολόγοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος, το οποίο είναι ένα μοναδικό φυσικό μνημείο παγκοσμίως. Οι σύνεδροι γνώρισαν το Απολιθωμένο Δάσος κατά τη διάρκεια επιστημονικής ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε από τον Καθ. Νίκο Ζούρο στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου είχαν την ευκαιρία να παρατηρούσαν τα στοιχεία της μοναδικότητας και της μεγάλης επιστημονικής του αξίας του. Παράλληλα, ειδική αναφορά έγινε στο γεγονός ότι αποτελεί ένα ιδιαίτερο παράδειγμα επιτυχούς προστασίας και ανάδειξης των απολιθωμάτων και ενημερώθηκαν για τα προγράμματα ανασκαφών και συντηρήσεων.

Ακολούθησε ενημέρωσή τους από τον Καθ. Ν. Ζούρο στις απολιθωματοφόρες θέσεις κατά μήκος του οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου όπου είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εντυπωσιακά νέα ευρήματα των ανασκαφών τα οποία έχουν διατηρηθεί στη φυσική θέση τους.

Το πρόγραμμα της επίσκεψής τους περιλάμβανε στη συνέχεια γνωριμία με τα φυσικά ηφαιστειακά μνημεία της Λέσβου. Παρατήρησαν τις σημαντικότερες θέσεις ηφαιστειακών γεωτόπων και ενημερώθηκαν από τον Καθ. Ν. Ζούρο, όπως τον ηφαιστειακό δόμο του Ορδύμνου που πάνω του έχει χτιστεί η Μονή Υψηλού και τις στηλοειδείς λάβες, το μεγάλο ηφαιστειακό κρατήρα της Βατούσας από τις ηφαιστειακές εκρήξεις του οποίου δημιουργήθηκε το Απολιθωμένο δάσος, τα γεωθερμικά πεδία και τη γεωλογική δομή της Λέσβου.

Οι συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της περιήγησής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τη γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος και τα φυσικά μνημεία της Λέσβου καθώς και για τις δυνατότητες που προσφέρει για διεθνή επιστημονική συνεργασία λόγω της παρουσίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο.

Keywords
Τυχαία Θέματα