Λέσβος: Φεστιβάλ ΚΝΕ- ΟΔΗΓΗΤΗ στα Κεντρικά Λύκεια στη Μυτιλήνη

13:11 14/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Με το σύνθημα «Το μέλλον δε θα έρθει από μοναχό του αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς» του ποιητή της επανάστασης Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, το τομεακό συμβούλιο Λέσβου της ΚΝΕ καλεί τους νέους στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο στις 7:30 το απόγευμα στα κεντρικά λύκεια Μυτιλήνης στο πλαίσιο του 43ου φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ. «100 χρόνια μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917

και παραμένει το γεγονός που ανέτρεψε τα θεμέλια του κόσμου της εκμετάλλευσης», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου η γραμματέας τομεακού συμβουλίου Λέσβου της ΚΝΕ Αναστασία Βελλή καλώντας «κάθε νέο και νέα, να αναζητήσει, να μάθει και να προβληματιστεί! Γιατί παρά την εναλλαγή κυβερνήσεων τα μνημόνια τα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματά μας όχι μόνο παραμένουν αλλά συνεχώς προστίθενται νέα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όλα τα προβλήματα μας έχουν κοινή ρίζα, τον καπιταλισμό».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια από τον Κόκκινο Οκτώβρη» , πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει το μέλος της ΠΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Αρβανιτάκης ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το χορευτικό του δήμου Λέσβου και συναυλία με «τα Φώτα Απέναντι».

Το καλοκαίρι πραγματοποιήθηκαν δύο προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στην Αγιάσο και το Μανταμάδο και όπως τόνισε η Αναστασία Βελλή «Θέλουμε να θέσουμε και να συζητήσουμε τον εξής προβληματισμό : είμαστε πραγματικά ελεύθεροι να κάνουμε ό,τι θέλουμε; Είναι ελεύθερος ο μαθητής ο οποίος για να περάσει τις τάξεις και στη σχολή που επιθυμεί, πληρώνει στα φροντιστήρια; Έχουμε φτάσει στο σημείο να θεωρείται μέχρι και πολυτέλεια, τη στιγμή που το ίδιο το σχολείο αναγκάζει γονείς και παιδιά, στο δρόμο της παραπαιδείας. Στη συνέχεια, είναι ελεύθερος ο μαθητής να ακολουθήσει αυτό που πραγματικά ονειρεύεται, από την στιγμή που η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κρίνεται από την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας; Ή ο φοιτητής που δουλεύει από το Α΄έτος για να τα βγάλει πέρα; Χαρακτηρίζεται ελεύθερη πρόσβαση στην μόρφωση και τη γνώση όταν δικαιούται στέγαση μόνο για έναν χρόνο όταν η σχολή είναι τουλάχιστον 4 και όσοι δικαιούνται θα είναι συντριπτική μειοψηφία; Είναι ελεύθεροι οι εργαζόμενοι στη μαθητεία που παίρνουν 9 ευρώ μεροκάματο ή ο εργαζόμενος των 500 ευρώ και ο άνεργος, που είναι κλεισμένος στο σπίτι για μήνες; Για εμάς και τους γονείς μας ελευθερία είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης. Ελευθερία είναι η κοινωνία που έχει στο επίκεντρο της παραγωγής την κάλυψη των λαΪκών αναγκών και όχι το κέρδος. Η κοινωνία αυτή υπήρξε μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Εάν κατάφεραν πριν ένα αιώνα, να καλύψουν τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού σε Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, στις υποδομές, εάν πριν από 100 χρόνια είχαν αυτά τα εντυπωσιακά μέχρι και σήμερα τεχνολογικά επιτεύγματα, ας αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να γίνει στην Ελλάδα το 2017. Μπορούν να γίνουν πολλά, αν το αποφασίσουμε οι ίδιοι! Αν φύγει από τη μέση η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία! Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε μέσα από τις εκδηλώσεις μας το μήνυμα ελπίδας και ανατροπής! Έχουμε τεράστια δύναμη να καθορίσουμε τα πράματα προς όφελός μας. Αυτά και άλλα πολλά θα συζητήσουμε το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στα κεντρικά λύκεια Μυτιλήνης στις 8 το απόγευμα.»

Ρεπορτάζ: Μυρσίνη Τζινέλλη

Keywords
Τυχαία Θέματα